שותפות של ישראל וגוי בדברים שיש בהם איסור
ציון א–ג.
גמרא. הנהו מוריקאי, דגוי נקיט בשבתא וישראל בחד בשבתא, אתו לקמיה דרבא, שרא להו. איתיביה רבינא לרבא: ישראל וגוי שקיבלו שדה בשותפות – לא יאמר ישראל לגוי ׳טול חלקך בשבת ואני בחול׳, ואם התנו מתחלה – מותר, ואם באו לחשבון – אסור! איכסיף, לסוף איגלאי מלתא דהתנו מעיקרא הוו. רב גביהה מבי כתיל אמר: הנהו – שתילי דערלה הוה; גוי אכיל שני דערלה וישראל שני דהתירא, אתו לקמיה דרבא, שרא להו. והא אותביה רבינא לרבא! לסיועי סייעיה. והא אכסיף! לא היו דברים מעולם. איבעיא להו: סתמא מאי? תא שמע: אם התנו מתחילה מותר, הא סתמא אסור. אימא סיפא: אם באו לחשבון – אסור, הא סתמא – מותר! אלא מהא ליכא למשמע מינה.
המשתתף עם הגוי במלאכה או בסחורה או בחנות, אם התנו בתחלה שיהיה שכר השבת לגוי לבדו, אם מעט אם הרבה, ושכר יום אחד כנגד יום השבת לישראל לבדו – מותר. ואם לא התנו בתחלה, כשיבואו לחלוק נוטל הגוי שכר השבתות כולן לבדו והשאר חולקין אותו, ואינו מוסיף לו כלום כנגד יום השבת אלא אם כן התנה בתחלה. וכן אם קבלו שדה בשותפות – דין אחד הוא.
(רמב״ם שבת ו, יז)
גוי וישראל שהיו שותפין בנטיעה, אם התנו מתחלת השותפות שיהיה הגוי אוכל שני ערלה וישראל אוכל שלש שנים משני התר כנגד שני הערלה – הרי זה מותר, ואם לא התנו מתחלה – אסור, ובלבד שלא יבאו לחשבון. כיצד? כגון שיחשב כמה פירות אכל הגוי בשני ערלה עד שיאכל ישראל כנגד אותן הפירות, אם התנו בזה – אסור, שהרי זה כמחליף פירות ערלה. השגת הראב״ד. אנו מפרשים באותו מעשה שלא היו צריכין להתנות בתחלה לפי שאין בשני ערלה אכילת איסור, אלא שזמר העצים וזרע תחתיהן ירק ואכל, שהיו האילנות קטנים והיה השדה ראוי לזרוע שם, לפיכך ישראל שאכל אחריו שני היתרא לא אכל דמי איסורא.(רמב״ם מאכלות אסורות י, יד)
ישראל וגוי שיש להם שדה או תנור או מרחץ או רחיים של מים בשותפות, או שהם שותפין בחנות בסחורה, אם התנו מתחלה בשעה שבאו להשתתף שיהיה שכר השבת לגוי לבדו, אם מעט ואם הרבה, ושכר יום אחד כנגד יום השבת לישראל לבדו – מותר, ואם לא התנו בתחלה, כשיבואו לחלוק נוטל הגוי שכר השבתות כולם והשאר חולקים אותו, ואם לא היה שכר השבת ידוע – יטול הגוי לבדו שביעית השכר וחולקים השאר. הגה. ויש מתירין השכר בדעבד אפילו לא התנו וחלקו סתם, ונראה לי דבהפסד גדול יש לסמוך עלייהו. ויש אומרים שכל זה לא מיירי אלא בשותפות שכל אחד עוסק ביומו, אבל כששניהם עוסקים ביחד כל ימי החול ובשבת עוסק הגוי לבדו – מותר לחלוק עמו כל השכר, דגוי אדעתיה דנפשיה קא עביד, ואין הישראל נהנה במלאכתו בשבת כיון שאין המלאכה מוטלת עליו לעשות, ומכל מקום לא יטול שכר שבת אלא בהבלעה עם שאר הימים.
היכא שהתנו בתחלה, אם אחר כך בשעת חלוקה נתרצה הגוי לחלוק בשוה – מותר.
(שו״ע אורח חיים רמה, א–ב)
גוי וישראל שהיו שותפים בנטיעה, אם לא התנו מתחלה – אסור, ואם התנו מתחלת השותפות שיהא הגוי אוכל שני ערלה וישראל אוכל שלש שנים משני היתר כנגד שני ערלה – הרי זה מותר, ובלבד שלא יבואו לחשבון. כיצד? כגון שיחשוב כמה פירות אכל הגוי בשני ערלה עד שיאכל ישראל כנגד אותן הפירות, שזה אסור, מפני שהוא כמחליף פירות ערלה. הגה. ויש מתירין אפילו לא התנו מתחלה, רק שהישראל אומר לגוי ׳טול אתה שני הערלה ואני אטול שני היתר כנגדן׳.
(שו״ע יורה דעה רצד, יג)
א. כשהתנו מתחילה ובאו אחר כך בחשבון.
הגמרא עוסקת בסוגייתנו בשותפות של ישראל עם גוי כשהגוי מצדו רוצה לעבוד גם בשבת והישראל מצדו אינו יכול למנעו מכך, אולם יש להקפיד שהגוי לא יעבוד בשבת בשליחות ישראל, וכן שהישראל לא יהנה משכר העבודה בשבת.
בברייתא שבגמרא מבואר שאסור לומר לגוי שיעבוד לבדו בשבת והישראל יעבוד לבדו ביום אחר כנגדו, ובכל זאת אם התנו על כך מתחילה בהסכם השותפות – מותר. הדעה המקובלת בראשונים היא שמדובר על תנאי שעושים לפני תחילת השותפות, אולם המאירי כותב שמותר לעשות את התנאי גם לאחר תחילת השותפות, בערב שבת.
בסיפא של הברייתא נאמר שאם באו לחשבון אסור, ויש על כך פירושים שונים. לפי רש״י (ד״ה ואם באו) מדובר בסיפא כשלא התנו מתחילה וגם לא אמר לגוי במפורש לעבוד בשבת, אלא שכך היה בפועל, שהגוי עבד בשבתות והישראל עבד כנגדן בימות החול. על זה נאמר שאסור לחשב את מספר השבתות שנטל הגוי כדי שיטול הישראל כנגדן בימות החול. כפירוש זה, שמדובר כשלא התנו, כותבים גם התוספות (ד״ה ואם), והרא״ה והריטב״א מביאים לכך הוכחה מהגמרא השואלת ״סתמא מאי״ ומדייקת מהסיפא ממה שאמרו שאם באו לחשבון אסור, הרי משמע שמדובר באותו עניין, כלומר כשלא התנו מתחילה.
לעומתם, רב שרירא (תשובות הגאונים, מוסאפיה סי׳ סח) והראב״ד מפרשים שהסיפא מחדשת שאם התנו מתחילה מותר רק כשלא באים בחשבון, אבל אם באים בחשבון להשוות בין מה שהגוי הרויח בשבת לבין מה שהישראל הרויח ביום שכנגדו – אסור.
הרמב״ן והר״ן (
דף ז, א בדפי הרי״ף ובחידושיו) מסבירים בטעם האיסור שהחשבון מלמד שהתנאי שנעשה מתחילה היה בגדר של הערמה, ונמצא שהישראל משתתף ברווח של השבת. מאידך גיסא, בטעם המקלים מבואר באליה רבה
(סק״ב) שהחשבון אינו מבטל את התנאי, והרי זה כמו שהגוי נותן מתנה מחלקו.
הרמב״ן והריטב״א דוחים את פירוש הראב״ד מפני שמהדיוק של הגמרא ״הא סתמא שרי״ משמע כאמור שלא מדובר כשהתנו, אבל הר״ן נדחק לפרש גם לפי הראב״ד שאף על פי שמדובר כשהתנו ניתן לדייק על סתמא בלי תנאי ובלי חשבון שמותר.
יוצא אם כן שיש מחלוקת בפירוש הברייתא, ולפי הבית יוסף היא גם מחלוקת להלכה, שלפי המפרשים כרש״י אם עשו תנאי בתחילה יכולים אחר כך לעשות חשבון להשוות את השכר של שבת לשכר של חול, בעוד שלפי רב שרירא והראב״ד אסור.
אולם הב״ח סובר שגם רש״י מודה לראב״ד שאם באו לחשבון אסור אפילו כשהתנו, וכל המחלוקת שביניהם היא רק בפירוש דברי הברייתא ואינה מחלוקת לדינא. הוא מסביר שמלשון רש״י מבואר שמחשבים כמה שבתות נטל הגוי וכנגדן יטול הישראל בימות החול, ומובן שזה מותר כיון שזה היה התנאי שעשו בתחילה. אבל הראב״ד מפרש אחרת את החשבון, שמחשבים כמה הרוויח הגוי בשבת וכמה הרוויח הישראל ביום חול כנגדו, ומשלימים זה לזה כדי להשוות את שכרם. לדעת הב״ח בכגון זה אסור לדברי הכל, שמוכח מחלוקתם שהתנאי נעשה בהערמה.
בדברי הרמב״ם בהלכות שבת נמצא החילוק בין שותפים שהתנו מתחילה לבין שותפים שלא התנו, אך דברי הברייתא שאם באו בחשבון אסור אינם נזכרים. מתוך כך כותבים המגיד משנה והבית יוסף שהרמב״ם מפרש את הברייתא כשיטת רש״י, שהדין שאם עשו חשבון אסור נאמר על שותפים שלא התנו, ויוצא שכאשר התנו – הכל מותר, וכאשר לא התנו – הכל אסור.
לעומת זאת הרמב״ם מזכיר את הגדר הזה בהלכות מאכלות אסורות לגבי פירות ערלה, שם הוא כותב שאם באו בחשבון אסור אפילו אם התנו מתחילה. אכן הש״ך (יו״ד סקכ״ז) והגר״א
(או״ח סק״ד) מבינים שלדעת הרמב״ם כך הדין גם בהלכות שבת, ועל כן הוא כותב בהיתר של עשיית תנאי שהגוי יקבל בשכר השבת ״אם מעט ואם הרבה״.
אולם הלחם משנה (הלכות מאכלות אסורות) והרדב״ז (שו״ת סי׳ אלף תקצו) מבינים שרמב״ם בכוונה אינו מזכיר בהלכות שבת את הדין שאם באו לחשבון אסור, אלא רק בהלכות מאכלות אסורות. הלחם משנה כותב על יסוד דברי הר״ן שיש סברה גדולה לאסור את החשבון בפירות ערלה, כיון שהם אסורים באיסור הנאה מדאורייתא וממילא כל חשבון שעושה בשביל להחליפם אסור. דבר זה אינו נלמד מלשון הברייתא העוסקת בהלכות שבת אלא מתקבל מצד הסברה.
הרדב״ז כותב בדרך שונה שהרמב״ם מחלק בין שני סוגים של חשבונות, כדרך שנתבאר לעיל בשם הב״ח. סוג אחד הוא של חשבון שעושה באופן כללי, עשרה ימים כנגד עשר שבתות או שלוש שנים כנגד שלוש שנים, וחשבון זה מותר כאשר התנו, ועל כך מדובר בהלכות שבת. הסוג השני הוא של חשבון שעושה במפורט על המעות שהרויח בשבת כנגד המעות שהרויח בחול, או על כמות הפירות של שנות הערלה כנגד כמות הפירות שבשאר השנים. בחשבון כזה הסברה נותנת להחמיר אף כשהתנו בתחילה, ועל כך מדובר בהלכות מאכלות אסורות.
בשלחן ערוך הדברים מפורשים יותר, שכן בהלכות ערלה הוא כותב כלשון הרמב״ם שהחשבון אוסר, ואילו בהלכות שבת
(סע׳ ב) הוא מוסיף על לשון הרמב״ם שאם התנו בתחילה יכולים אחר כך לחלוק בשווה. דברים אלה של המחבר הם בניגוד למה שמפרש הגר״א בדעת הרמב״ם שהחשבון אוסר בהלכות שבת כמו בהלכות ערלה, ואכן הגר״א
(סק״י) מעיר שמקור השלחן ערוך המתיר לחלוק בשווה הוא בתוספות הנזכרים לעיל, שהיא השיטה החולקת על מה שכתב בסעיף א.
אולם ניתן להסביר את פסקי השלחן ערוך כדרך שכותב הלחם משנה בדעת הרמב״ם לחלק בין פירות ערלה לשכר שבת, וכן נראה שהיא דעת הט״ז (סק״ב) הכותב שאם התנו מותר לחלוק בשווה אפילו כשמזכירים במפורש שמשווים את שכר השבת לשכר של יום חול. עם זאת יש להעיר שבהלכות ערלה
(סק״כ) הוא כותב להפך, ודבריו צריכים עיון.
הסבר שונה לפסקי השלחן ערוך עולה מדברי המגן אברהם
(סק״ב). הוא מדייק מלשון המחבר בסעיף א שהתנאי מותר רק כשאינו מדייק בחשבון כמה הרויח בשבת אלא אומר שיהא שכר שבת כנגד שכר יום אחד, אם מעט ואם הרבה. כמקור לכך הוא מביא את שיטת הראב״ד ואת הב״ח שפוסק כמותו, וכאמור סברה זו נאמרה על ידי הרדב״ז כהסבר לרמב״ם. לדעת המגן אברהם, לכך מתכוון גם המחבר עצמו בסעיף ב כשכותב שמותר לחלוק בשווה, והוא מפרש את כוונתו שאינו מחלק במדויק, ובעל אליה רבה
(סק״ב) מוסיף שלפי שיטתו מותר רק כשאינו מזכיר שבשבת קיבל יותר וכדומה.
ב. חלוקת השכר בשווה כשלא התנו.
הגמרא שואלת ״סתמא מאי״, כלומר האם מותר לשותפים שלא התנו מתחילה לחלק את כל השכר בשווה מבלי להזכיר שמדובר גם על שכר שבת. הגמרא אינה פושטת את הספק, ויש מחלוקת לגבי פסיקת ההלכה למעשה.
הרא״ש (סי׳ כה) ורבנו ירוחם (נתיב יב חי״ב) פוסקים לקולא ככל ספק באיסורי דרבנן. לעומתם, רבנו חננאל ובעל ספר ההשלמה פוסקים לחומרא, וכך כותב הר״ן (על הרי״ף) בדעת הרמב״ם (הל׳ שבת) אשר מתיר את שכר השבת רק כשהתנו.
רבנו חננאל מנמק את הכרעתו בכך שזה ספק באיסור דאורייתא, ודבריו צריכים ביאור, שכן רבנו חננאל עצמו (מובא באוצר הגאונים
ב״ק עא, א) פוסק שהאיסור במעשה שבת הוא מדרבנן. אולם נראה שבסוגייתנו הספק אינו על ההנאה מן המלאכה לאחר שנעשית אלא על עצם הדבר, האם מותר לעשות חלוקה כזו, שכן יש כאן חשש למלאכה שנעשית בשביל ישראל בשבת, ובעניין זה לדעתו יש להחמיר כאיסור דאורייתא.
מאידך גיסא, הר״ן (שם) תמה על הפוסקים לחומרא כנגד הכלל הידוע שספק דרבנן לקולא. הוא מתרץ שלדעת המחמירים אין זה מפני שמכריעים את הספק לחומרא אלא מפני שסומכים על השלב הראשון בסוגיה ולפיו יש להחמיר בסתמא. הוא מסביר שבתחילה הובא המעשה בהנהו מוריקאי שרבא התיר להם את החלוקה, ולפי מה שהתבאר היה היתרו מבוסס על כך שהם התנו על כך מלכתחילה, ובשלב זה של הסוגיה אין שום ספק שאם לא התנו – הכל אסור, אפילו בסתמא. לעומת זאת בשלב השני של הסוגיה הדברים מובאים בסגנון אחר בשם רב גביהה שמפרש שהמעשה היה בקשר לשותפות בנטיעות, והברייתא הובאה כסיוע לרבא. לפי זה אין לנו ידיעה בקשר להלכה כשלא התנו, ולכן הגמרא שואלת ״סתמא מאי״. אולם להלכה אין פוסקים על פי החלק הזה בסוגיה שנאמר רק בדעת רב גביהה אלא על פי החלק הראשון שנאמר בשם סתמא דגמרא, ולכן אף הרמב״ם פוסק שכל שלא התנו מתחילה הכל אסור.
אף המחבר בשלחן ערוך פוסק את ההלכה לחומרא, אבל הרמ״א מביא את דעת המתירים בסתמא ומוסיף שניתן לסמוך עליהם במקום הפסד גדול.
הגמרא דנה בשותפות של ישראל וגוי בקשר לשני איסורים, מלאכת שבת ופירות ערלה. עם זאת בדברי רש״י ניתן להבחין בהבדל שבין שתי ההלכות, שכן בעוד שלגבי הדין של מלאכת שבת הוא כותב (ד״ה ואם התנו) שעשו את התנאי קודם שהוטלה עליהם עבודת האריסות, הרי שלגבי הדין של ערלה הוא כותב (ד״ה שרא להו) שהגוי והישראל קיבלו את השדה ביחד מתחילה ורק אחר כך עשו את ההסכם שהגוי יעבוד בשלוש השנים של הערלה והישראל יעבוד בשלוש השנים שלאחריהן. רש״י מסביר שבדין ערלה אין איסור של שליחות מפני שגם לישראל מותר לעבוד בשנות הערלה, וגם אין איסור באכילת הפירות משום החלפה בפירות ערלה האסורים בהנאה, שכן לאחר שהחליטו על הסידור של חלוקת השנים אין לישראל חלק בפירות הערלה הואיל והמנהג הוא שמי שעובד בנטיעות מקבל את הפירות של אותה שנה ואין לשותפו חלק בהם. כן כותבים הראב״ד (בחידושיו), הרא״ש (סי׳ כה) והמאירי.
הריטב״א מוסיף שבדין ערלה כיון שהפירות אסורים בהנאה לכן כבר מתחילת השותפות לא חשב הישראל שיהנה מפירות הערלה, ומה שנותן לו הגוי כנגדם משנות ההיתר הרי זו מתנה בעלמא. לעומת זאת בדין שבת הישראל יכול ליהנות אף ממה שגדל בשבת, לכן כדי למנוע את האיסור מעבודת הגוי בשבת צריך שיעשו את התנאי בתחילה השותפות.
אולם הרמב״ם (הל׳ מאכלות אסורות) מדגיש גם בהלכה של ערלה שעשו את התנאי מתחילת השותפות, ואם לא אסור גם בזה מפני שנחשב כמחליף פירות כשרים בפירות של ערלה. הר״ן מסביר שלפי שיטה זו האיסור בערלה פשוט יותר מאשר בשבת, משום שבערלה הפירות אסורים ואין סברה להתיר את חליפיהם כשלא התנו מתחילה, מה שאין כן בשבת שהגוי שעובד בשבת עושה זאת בשביל עצמו וההנאה ממלאכת השבת באה ממילא. בדרך זו הוא מסביר את הגמרא, שבחלק הראשון של הסוגיה בדין של שבת סברה הגמרא שרבא התיר אפילו בלא שהתנו מתחילה, בעוד שבחלק השני בדין של פירות ערלה ברור לגמרא שרבא התיר רק אם התנו מתחילה.
הראב״ד (בהשגות על הרמב״ם) כותב שאין צריכים בדין ערלה להתנות מתחילה מפני שאין הגוי אוכל פירות בשנות הערלה אלא עובד בקרקע שתחת האילנות בזריעת ירק ואוכל את הירק. אולם הכסף משנה והרדב״ז מעירים שלא ניתן לפרש בדרך זו את הסוגיה המשווה את מלאכה שבת לנטיעות של ערלה, שהרי במעשה לגבי ערלה אין שום אכילת איסור ובוודאי לא צריך להתנות, מה שאין כן בעניין מלאכת שבת.
מחבר השלחן ערוך
(יו״ד) כותב כלשון הרמב״ם שגם בהלכות ערלה מדובר שעשו תנאי מתחילת השותפות, ואילו הרמ״א מביא את שיטת הרא״ש ורש״יּ שמקילים אף כשלא עשו תנאי מתחילה.
כפי שהתבאר הרמב״ם והמחבר אוסרים את החשבון אפילו אם התנו מתחילה שהגוי יאכל בשנות הערלה והישראל יאכל בשנים שלאחר מכן. הב״ח (יו״ד) מדייק בעניין זה מלשון הרמב״ם שהאיסור הוא רק אם אמרו בשעת התנאי שיעשו את החשבון, אבל אין איסור בחשבון שעושים רק לאחר מכן, ומה שהישראל לוקח נחשב כמתנה ולא כחליפי איסורי הנאה.
הט״ז (סק״כ) חולק על הב״ח וכותב שכל חשבון שעושה מחשיב את הפירות של הישראל כחליפי איסור. הוא מדייק כדבריו מלשון הרמב״ם בהלכות שבת שכותב שמותר רק כשהתנו מתחילה שהגוי יקבל את השכר על השבת אם מעט ואם הרבה, כלומר בלי חשבון, ועיין עוד לעיל על דברי הרמב״ם האלה בהלכות שבת.
ד. שותפויות שונות בדין של שבת.
התוספות (ד״ה לא יאמר) דנים בשותפות של ישראל וגוי בתנור כשלא התנו מתחילה. לדעת ר״י אין הדין בתנור דומה לדין של שותפות בשדה, משום שעבודתו של הגוי בשדה בשבת משבחת גם את חלק הישראל ביום חול, מה שאין כן בתנור שאין עבודתו משבחתו, והסדר הוא שכל אחד נוטל את רווחיו מהזמן שעבד. לכן הישראל יכול לעבוד בתנור ביום חול כנגד עבודת הגוי בשבת, ואין צריכים להתנות מתחילה.
אולם רבנו תם חולק וסובר שיש להחמיר אף בשותפות בתנור מפני שנראה כאילו מעמיד פועל שיעבוד בשבילו בשבת. הרשב״א, הנמוקי יוסף ורבנו ירוחם (שם) מוסיפים שגם רבנו חננאל סובר כרבנו תם, שכן הוא כותב לגבי שותפות בריחיים שמותרת רק על ידי תנאי.
יתרה מזו, התוספות מסיימים שאף ר״י חזר בו ואף הביא ראיה שאין לחלק בין שותפות שבה העבודה משביחה בכל יום את ערך השותפות בכל הימים לבין שותפות שבה אין העבודה משביחה. הראיה היא מהתוספתא במסכת דמאי
(ו, יג) שמשווה שותפות במרחץ לשותפות בשדה. כך נראית גם דעת הרמב״ם (הל׳ שבת) שמדבר על שותפות במלאכה, בסחורה או בחנות, וכן הוא בשלחן ערוך
(סע׳ א).
במעשה עצמו שנדון בתוספות מדובר על תנור שישראל גבה בחובו מן הגוי, ורבנו אלחנן (מובא בתוס׳) סובר שבכגון זה אפילו תנאי שעושים בתחילה אינו מועיל להתיר, שהרי התנור הוא של הישראל ואין לגוי חלק בו, ואין מקום לומר שחלק השבת קנוי לגוי. נמצא שהוא כמשכיר תנורו לגוי ואומר לו שיטול את שכרו בשבת עבור מה שמסיק ואופה בשביל הישראל בשאר הימים. אך אם יקנה לגוי חלק בתנור שיהא שלו בשבת לעולם – מותר אם התנו מתחילה.
אולם מדברי התוספות בהמשך משמע שרבנו תם מתיר בתנור כשעושים תנאי אפילו אם היה כולו של הישראל והגוי רק עובד עם התנור כמה ימים בשביל עצמו, ומתוך כך הבית יוסף מסיק שרבנו תם חולק על רבנו אלחנן.
אך המגן אברהם
(סק״ג) סובר שאין מחלוקת בין הראשונים ורבנו תם מתיר רק כשנוטל את השכר עבור השבת בהבלעה, דהיינו שיקח עבור כמה ימים כולל השבת ולא עבור השבת לבדה. לעומת זאת הפרי מגדים (א״א אות ו) כותב בשם אליה רבה
(אות ח) שכאשר עושה בהבלעה מותר אף בלי תנאי, כיון שהישראל אינו מחוייב לעסוק בתנור אלא רק האופה הגוי, ולכן אין הגוי נחשב כשלוחו.
סוג נוסף של שותפות שיש לדון בו הוא כשגוי וישראל שותפים בבעלות על בהמה. בכגון זה יש צד להחמיר מפני שיש מצווה של שביתת בהמתו, ואם כן יתכן שאסור להניח לגוי לעבוד עם הבהמה המשותפת בשבת, ונחלקו על כך רבותינו הראשונים.
בעל ארחות חיים (הל׳ שבת סי׳ שה, ובכל בו סי׳ לא) והריצב״א (מובא בהגהות אשרי סי׳ כד) כותבים ששותפות כזו אסורה, ואף התנאי שעושים מתחילה שהגוי יעבוד בשבת אינו מועיל להתיר.
לעומת זאת הריב״ש
(סי׳ קנא) כותב שהתנאי מועיל גם בשותפות בהמה מפני שעל ידו נעשית הבהמה כקנויה לגוי ביום השבת, ואין לישראל שום איסור במה שהגוי עובד עמה בשבת. מלבד זה הוא כותב שאי אפשר למנוע את הגוי מעבודה בשבת בעל כורחו של הישראל כשהוא שותף בבעלות, ורק צריך להקפיד שלא יכשל בשכר שבת, ועל כך נאמר בסוגייתנו שהתנאי מועיל להתיר, וכן פוסק השלחן ערוך (או״ח סי׳ רמו,
ה) להקל בתנאי.
[{דף כב.}]
[דף כב. - כב:]
ציון ד (כב, א), ציון ב.ה.ו.ז (כב, ב).
אין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים מפני שחשודין על הרביעה.
גמרא. אלא הא דתניא: אין מוסרין בהמה לרועה שלהן, לימא רועה שלהן מתיירא משום הפסד שכרו! אינהו דידעי בהדדי - מרתתי, אנן דלא ידעינן בהו - לא מרתתי...
נקבות אצל נקבות מאי טעמא לא מייחדינן? אמר מר עוקבא בר חמא: מפני שהגוים מצויין אצל נשי חבריהן, ופעמים שאינו מוצאה ומוצא את הבהמה ורובעה. ואיבעית אימא, אפילו מוצאה נמי רובעה, דאמר מר: חביבה עליהן בהמתן של ישראל יותר מנשותיהן... איבעיא להו: עופות מאי? תא שמע, דאמר רב יהודה אמר שמואל משום רבי חנינא: אני ראיתי גוי שלקח אווז מן השוק, רבעה, חנקה, צלאה ואכלה, ואמר רבי ירמיה מדיפתי: אין ראיתי ערבי אחד שלקח ירך מן השוק וחקק בה כדי רביעה, רבעה, צלאה ואכלה.
...ואין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים, ואפילו זכרים אצל זכרים ונקבות אצל נקבות.
ואין מוסרין בהמה, חיה ועוף לרועה גוי, אפילו זכרים לגוי ונקבות לגויה, מפני שכולן חשודין על הרבעת בהמה, וכבר ביארנו שהן אסורין בזכור ובהמה, ונאמר ״...ולפני עור לא תתן מכשֹל״.
ומפני מה אין מוסרין בהמה נקבה לגויה? מפני שכולן בחזקת נואפים, וכשיבוא הנואף לשכב עם גויה זו אפשר שלא ימצאנה וישכב עם הבהמה, או אפילו ימצאנה ישכב עם הבהמה.(רמב״ם איסורי ביאה כב, ה-ז)
אין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים, ואין מוסרין בהמה לרועה שלהם, מפני שהם חשודים על הרביעה, ובמקומות שאינם חשודים בה, ואדרבה מכים ועונשים עליה - מותר. וכו׳.
(שו״ע יורה דעה קנג, א)
במשנתנו למדנו שאין מעמידים בהמה אצל גוים משום שהם חשודים על הרביעה, וכיון שבן נח נאסר בכך יש בנתינה להם משום איסור ״לפני עור״.
הראשונים דנים במנהג שנוהגים לתת להם בהמות, כיצד הוא מתיישב עם הנאמר במשנתנו.
בתוספות שאנץ (יד, ב ד״ה אמר) בתירוץ הראשון מבואר שמסתמכים על דברי רב לעיל
(יד, ב) שכשם שהמשנה שם תולה את ההיתר למכור בהמה דקה לגוי במנהג כך הדין של משנתנו תלוי במנהג המקום, ובמקום שאינם חשודים על הרביעה מייחדים להם בהמה וכן מוכרים להם. אמנם הגמרא לעיל
(טו, א) מסיקה שרב עצמו חזר בו מהסבר זה, אך לדעת הר״ש משאנץ ההסבר הזה הכרחי לפי האמוראים בהמשך סוגייתנו.
בעל ארחות חיים (הל׳ ע״ז סי׳ ד) מוסיף שכיון שכיום אין הגוים חשודים על הרביעה הרי זה נחשב כמקום שנהגו למכור שאין חוששים לאיסור.
אולם התוספות בסוגייתנו (ד״ה אין) כותבים שאי אפשר להסתמך על תירוצו של רב מאחר שהוא עצמו חזר בו. התוספות (ד״ה ורמינהי) ממשיכים ומבארים שרב עצמו חזר בו מפני שאין בהסברו כדי ליישב את קושיית הגמרא בסוגייתנו מדברי הברייתא שלוקחים מהגוים בהמה לקרבן, שכן הגמרא בהמשך מביאה פסוקים מהתנ״ך שמוכח מהם שלקחו בהמות לצורך הקרבת קרבנות גם מאומות שהיו חשודים על הרביעה, מכאן שההיתר אינו רק במקום שנהגו למכור מפני שאינם חשודים על הרביעה.
אכן הראבי״ה (סי׳ אלף תז), המאירי והר״ן (
דף ז, א בדפי הרי״ף) כותבים שכיון שבימינו אין הגוים חשודים על הרביעה כלל ואף מענישים את הנוהגים כך שוב אין מקום לאסור, ומשמע מדבריהם שההיתר מוסכם על כולם ואינו קשור לתירוצי האמוראים.
התוספות (ד״ה אין) עצמם מביאים את הסברו של רבנו תם שהמנהג מסתמך על תירוצו של רבי פדת
(להלן כג, א) שמשנתנו כדעת רבי אליעזר הסובר שפרת חטאת אינה נלקחת מן הגוים, והלכה כדעת חכמים שלוקחים בהמת חטאת מהגוים.
התוספות מוסיפים שמהגמרא נראה שנוטה לפסוק כרבי פדת ולא כרבינא שמתרץ תירוץ אחר, ועל כן הגמרא מביאה את דעת רבי פדת בסוף אף על פי שקדם לרבינא, ועוד שבדברי סופרים הלך אחר המקל. מלבד זה הם כותבים שאף על פי שסתם משנתנו כדעת רבי אליעזר אין הלכה כמותו, מפני שבמסכת פרה יש מחלוקת בדבר ובשתי מסכתות אין סדר למשנה, וממילא יתכן שלפנינו סתם ואחר כך מחלוקת.
נמצא שבמקום שהגוים עדיין חשודים על הרביעה לפי השיטה הראשונה האיסור לתת להם בהמה עומד במקומו, בעד שלפי רבנו תם מותר מפני שהלכה כחכמים שאין חוששים לרביעה.
יש להעיר שהרא״ש בתוספותיו (כג, א ד״ה ר׳ פדת) מבאר שרבי פדת מעמיד גם את המשנה לעיל
(יד, ב) כדעת חכמים שאין איסור למכור בהמה לגוי, אלא שיש מקומות שנהגו בהם איסור, ורק לעניין קרבן אין מקומות שמחמירים שלא לקחת מהם כיון שיש הרבה מומים שכיחים שפוסלים את הבהמה לקרבן ואי אפשר להחמיר ולהימנע מלקחת בהמות מהגוים. לפי דבריו יוצא שאף לדעת חכמים יש מקומות שחששו בהם לרביעה ואסור לתת להם במקומות אלה בהמה מחשש שירבענה.
גם מדברי המרדכי
(סי׳ תתיא) והאגודה
(סי׳ טו) משמע שסוברים כן, שכן הם כותבים שסתם המשנה לעיל שהמכירה תלויה במנהג היא כדעת חכמים.
הסבר נוסף למנהג כותב הראב״ן (סי׳ רצג) שהאיסור נוהג רק בגוי שמתייחד עם הבהמה בתמידות, כגון בפונדקאות או רועה בחורשים הנמצא עם הבהמה יום ולילה, אבל כשאינו מתייחד עמה בקביעות הרי הוא חושש שמא יראוהו הבעלים ואין איסור לתת לו את הבהמה.
הרי״ף (ז, ב בדפיו) מביא רק את משנתנו ואינו מביא את כל דיון הגמרא עליה.
בעל תורת ההשלמה (אות א) כותב שנראה שהרי״ף לא ראה צורך להביא את הדיון של הגמרא מפני שסובר שאין האיסור נוהג כיום כשהגוים אינם חשודים על הרביעה. אולם יש להעיר שהרי״ף לעיל (
ה, א בדפיו) מביא את הברייתא המובאת בדף טו, ב ״אין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים זכרים אצל זכרים ונקבות אצל נקבות...״, ומשמע שפוסק שהאיסור עומד במקומו, ורק את הדיון בסוגייתנו הוא משמיט מפני שהוא עוסק בלקיחת בהמה לצורך קרבן שאינו נוהג בימינו.
הרמב״ם פוסק כמשנתנו וכברייתא לעיל
(טו, ב) שאין מוסרים בהמה לגוים. השלחן ערוך מביא את האיסור אך מוסיף את דברי הר״ן שבמקומות שאינם חשודים על הרביעה ואף מכים ומענישים עליה – מותר.
הגמרא מסתפקת לגבי עופות ומכריעה לחומרא, ובעל ההשלמה, הריא״ז (הלכה א, א) והמאירי כותבים על פי זה שאין להעמיד אצל הגוים אפילו עופות. המאירי מוסיף שלא מדובר כאן לעניין קרבן, שכן עופות קטנים הראויים לקרבן אינם בני רביעה כלל.
הרי״ף אינו מביא כלל את הדין של עוף, וכבר נזכר שיתכן שסובר שהאיסור אינו נוהג בזמן שהגוים אינם חשודים על רביעה. מלבד זה ניתן לומר שגם אם האיסור עומד במקומו יש להקל בעוף מפני שאין בימינו גוים החשודים על רביעת עוף. בעל תורת ההשלמה מסביר בדרך זו את דעת השלחן ערוך שאינו מביא כלל את דין העוף.
הרמב״ם כותב שאין מוסרים עוף לרועה, אך לגבי האיסור להעמיד בהמה בפונדקאות של גוים אין הוא כותב שהאיסור חל גם על עוף. נראה אפוא שמבין שהספק של הגמרא בדין עוף נוגע רק למסירתו לרועה ולא להעמדתו בפונדקאות של גוים.
הט״ז (סק״א) כותב שאם הישראל עבר על האיסור והעמיד את הבהמה אצל הגוי – אין הבהמה נאסרת באכילה, אפילו נרבעה בפני עדים, כיון שבזמן הזה אין דנים ולכן אין גמר דין למיתה על הבהמה ואין היא נאסרת באכילה.
לעומת זאת הב״ח
(שו״ת סי׳ קמ) סבור שהבהמה אסורה באכילה כיון שהבהמה הנרבעת לגוי חייבת מיתה ובדיני הגוים אין צורך במשפטי הדיינים כישראל, ונידון על פי עד אחד ואפילו קרוב, ואין צורך בסנהדרין. החכם צבי (סי׳ פד) כותב שלדעת הב״ח אפילו כשהרובע עצמו אומר שרבעה הבהמה חייבת מיתה. עם זאת הב״ח מסכים שלדעת הרמב״ם הפוסק בהלכות מלכים (ט, ו) שבהמה הנרבעת אינה חייבת מיתה מותר לאכלה, ועיין עוד בבירור הלכה
לסנהדרין דף נב, א ציון ד.
יש להעיר שהמאירי כותב: ״ומה שאמרנו שרובע ונרבע שמותרין באכילה דוקא שלא נודע אלא מצד ראיית הבעלים או על פי עד אחד, אבל אם היו שם שני עדים – הרי אלו נסקלים ובשרם אסור בהנאה״.
בפתחי תשובה (סק״א) מובאת תשובת בית יעקב (סי׳ קיח) הכותב שלכתחילה לא יאכל ממנה, אלא ישחטנה וימכור לגוים את בשרה.
[{דף כב.}]
ציון ה.
משנה. ולא תתייחד אשה עמהן, מפני שחשודין על העריות.
גמרא (כה, ב). ותיפוק ליה משום שפיכות דמים! אמר רבי ירמיה: באשה חשובה עסקינן, דמירתתי מינה. רב אידי אמר: אשה כלי זיינה עליה. מאי בינייהו? איכא בינייהו אשה חשובה בין אנשים, ושאינה חשובה בין הנשים. תניא כוותיה דרב אידי בר אבין: האשה, אף על פי שהשלום עמה - לא תתייחד עמהן מפני שחשודין על העריות.
...אבל לא תתייחד ישראלית עם הגוי, אף על פי שאשתו עמו, שאין אשתו של גוי משמרתו ואין להן בושה.(רמב״ם איסורי ביאה כב, ד)
א. מחלוקת רבי ירמיה ורב אידי.
הגמרא מקשה על המשנה מדוע יש צורך בטעם שהגוים חשודים על העריות כדי לאסור לאשה להתייחד עמהם, ואין די בחשש שמא יהרגנה.
בגמרא מובאים שני תירוצים: האחד של רבי ירמיה שמדובר באשה חשובה שמפחדים להרגה, והשני של רב אידי שאין הורגים את האשה כיון שכלי זיינה עליה.
רש״י
(ד״ה באשה) מבאר את תירוצו של רבי ירמיה שמדובר במשנה באשה חשובה בין באנשים ובין בנשים, דהיינו שהיא יפה ומקורבת למלכות, ובאשה כזו אין חשש שיהרגוה מפחד המלכות, ויש רק חשש של עריות כיון שהיא יפה. לעומת זאת רב אידי סובר שבכל אשה יש חשש של עריות, גם אם אינה יפה, ואין חשש שיהרגנה כיון שרוצה לבעול אותה.
בגמרא מבואר שיש הבדל להלכה בין שני ההסברים. מפירוש רש״י עולה שהוא גורס בגמרא ״איכא בינייהו אשה חשובה בין האנשים ואינה חשובה בין הנשים״, ומבאר שהכוונה לאשה הקרובה למלכות ואינה יפה, שלדעת רבי ירמיה מותר לה להתייחד עם הגוי כיון שאין חשש שיהרגנה, וכן אין חשש שיבוא עליה כיון שאינה יפה, ואילו לדעת רב אידי אסורה להתייחד כיון שלדעתו יש לחשוש לעריות בכל אשה, אף שאינה יפה.
הרמב״ן מביא שיש שגורסים כרש״י אך מפרשים שגם רב אידי מסכים שאין חשש לעריות באשה שאינה יפה, אלא שסובר שבאשה כזו כיון שאינו בא עליה יש חשש שמא יהרגנה אף על פי שהיא חשובה בין האנשים, ורבי ירמיה סובר שהיא מותרת להתייחד ואין חשש שמא יהרגנה.
הראשונים דוחים את הפירושים האלה בטענה שהלשון ״אינה חשובה״ אין משמעותה שאינה יפה, ועוד שלא מסתבר שבאשה שאינה יפה אין חשש שיבוא עליה, שהרי בגמרא (כב, ב) מובא שאפילו על בהמתם חשודים לבוא, ואשה מכוערת אינה גרועה מבהמה.
על כן התוספות (ד״ה איכא) והרא״ש (סי׳ ג) מבארים באופן אחר את דברי רב אידי ״אשה כלי זיינה עליה״, שכוונתו לכך שאין הורגים נשים כיון שמרחמים עליהן, שהרי אינן בנות מלחמה. לגבי ההבדל בין התירוצים הם גורסים ״חשובה בין האנשים ושאינה חשובה בין הנשים״, כלומר יש שני הבדלים. הבדל אחד הוא באשה חשובה בין אנשים, שלדעת רבי ירמיה אף שאין לחשוש שמא יהרגוה מפחד המלכות, יש חשש לעריות שמא תתפתה או שמא יאנסוה ויסמכו על זה שתסתיר קלונה ולא תפרסם את הדבר, ואילו לפי רב אידי מותרת להתייחד, שכשם שמפחדים להרגה כך מפחדים לאנסה. ההבדל השני הוא באשה שאינה חשובה, האם מותרת להתייחד עם נשים גויות, שלרבי ירמיה אסור כיון שיש לחשוש משום שפיכות דמים הואיל ואינה קרובה למלכות, ואילו לדעת רב אידי מותרת להתייחד מפני שלהריגה אין חוששים כיון שמרחמים עליה, וגם לביאה אין לחשוש כיון שברגע שתראה שהגוי נכנס תצא מיד.
הר״ן (בחידושיו) מוסיף בביאור שיטתם שרבי ירמיה חושש אפילו לייחוד עם נשים שמא הנשים עצמן יהרגוה, או שמא יבואו אנשים ולא תוכל להינצל מהם אף על פי שמעריות תוכל להינצל.
לפי פירוש זה רב אידי מעמיד את משנתנו באשה שאינה חשובה, וחולק על רבי ירמיה שמעמיד דווקא באשה חשובה.
בהמשך דבריהם התוספות מביאים את לשון הירושלמי: ״אמר רבי ירמיה תפתר בבריאה ורבי בון אמר אפילו בתשה, יכולה אשה להטמין ולומר גויה אני...״. התוספות מפרשים שניתן לבאר בדרך זו גם את דברי הבבלי, ו״אשה חשובה״ היינו אשה בריאה בעלת כח שאין לחשוש שמא יהרגוה אך רבי ירמיה חושש שמא תתפתה, ורב אידי שאומר שכלי זיינה עליה מתכוון לכך שיכולה להטמין את עצמה מפני הריגה.
הרי״ף (ז, ב בדפיו) משמיט את הדיון שבסוגייתנו, וגם הרמב״ם כותב שאסור ואינו מחלק בין המצבים השונים. הבית יוסף (יו״ד) כותב שנראה שהם מפרשים את הסוגיה כרש״י, וכיון שהלכה כרב אידי, שהרי הברייתא מסייעת לו, יוצא שכל אשה אסורה להתייחד עם גוי כיון שחוששים לעריות, וסמכו הרי״ף והרמב״ם על כך שהביאו את משנתנו.
הטור (יו״ד) מביא את המחלוקת בין התוספות לבין רש״י אם אשה חשובה מותרת להתייחד עם האנשים, והבית יוסף תמה מדוע אין הטור מזכיר כדרכו שדעת אביו הרא״ש היא כדעת התוספות שמותרת. אולם הב״ח מסביר שהטור עצמו חושש לשיטת רש״י שאף אשה חשובה אסורה להתייחד משום חשש עריות, וכן מכריע הב״ח עצמו.
בענין ייחוד אשה בין נשים גויות, לפי שיטת התוספות יוצא שלהלכה מותר לכל אשה כיון שאין לחשוש להריגה משום שמרחמים עליה, וכן אין לחשוש לעריות משום שמיד כשתראה שגוי נכנס תצא.
הבית יוסף ובעל הדרישה (אות ב) כותבים שמסתבר שאף רש״י מסכים בעניין זה לדברי התוספות.
אולם הש״ך (סק״ג) כותב שיש לפקפק בזה לדעת רש״י. גם מדברי רבנו ירוחם (נתיב כג ח״א) משמע שמבין שלדעת רש״י אסור לאשה להתייחד עם הנשים משום חשש ערוה.
ב. איסור מהתורה או מדרבנן.
יש לדון האם האיסור לבת ישראל להתייחד עם גוי הוא מהתורה או מדרבנן. בבירור הלכה לקידושין (
דף פ, ב ציון ב) מובא שדעת התוספות, רבנו יונה, הרמב״ן, החינוך, הרשב״א והמאירי היא שייחוד עם איסור ערוה אסור מהתורה. כמו כן מובא שם שהרמב״ם כותב שאיסור זה הוא מדברי קבלה, ויש מחלוקת בדעתו האם כוונתו להלכה למשה מסיני או לאיסור מדרבנן.
בעניין ביאת גוי אם היא בכלל ערוה מצינו בבירור הלכה למסכת סנהדרין (
דף עד, ב לפני ציון ב) שדעת הריב״ם, הר״י מלוניל, הרמ״ה, הריטב״א והנמוקי יוסף שהיא בכלל איסור עריות, והש״ך מוסיף שכן היא דעת כל הפוסקים חוץ מרבנו תם, והרמב״ן סבור שאף לדעת בעל המאור אין זה אלא איסור דרבנן.
אכן בעל תרומת הדשן
(סי׳ רמב) כותב בפשטות שאיסור ייחוד אשת איש עם גוי הוא מהתורה, אך יתכן שלדעת רבנו תם ובעל המאור שביאת גוי אסורה מדרבנן איסור הייחוד עמו הוא רק מדרבנן.
הרמב״ם והשלחן ערוך מביאים את דין המשנה, ומדבריהם נראה שהאיסור נוהג גם בזמן הזה.
עם זאת מובאת בשו״ת חוות יאיר (סי׳ סו) תשובת הגר״מ שטערין שכשם שכיום אין נזהרים מלהעמיד בהמה בפונדקאות של גוים מפני שאינם חשודים על הרביעה, והשלטונות אף מכים ועונשים כל כך, כך מקלים באיסור ייחוד עם גוי מפני שאינם פרוצים כל כך בעריות. גם בעל עזר מקודש כותב שהאיסור הוא במקומות שאין בהם משפט נכון ורואים שאומות העולם פרוצים וחשודים על כך, והכל לפי הזמן.
בעל בית משה (
אבן העזר סק״ג, מובא באוצר הפוסקים סקי״ח, ה) כתב שסומכים בשעת הדחק על שיטת התוספות והרא״ש בדעת רב אידי שאשה חשובה אין בה חשש לאונס, וכיון שכיום הגוים מכים ועונשים על כך כל אשה נחשבת חשובה.
בעל דבר יהושע (שו״ת ח״א סי׳ יב,
ז) מביא ראיה לכך שאם מענישים על כך אין לחשוש שמע יבוא עליה מהגמרא לעיל
(כג, א), שם מבואר שאשה שנחבשה על ידי גוים בשביל ממון מותרת לבעלה כיון שהגוי מפחד לגעת בה משום חשש הפסד הממון, ומבואר שם בגמרא שאף לכתחילה מותרת להתייחד עמו, אם כן כל שכן שמפחד מפני עונשי הגוף שיענשו אותו אם יבוא עליה.
לעומת זאת הב״ח (אהע״ז) והרש״ל בהגהותיו לטור כותבים שאין להתייחד עם הגוי, ומדברי הב״ח עולה שיש בדבר איסור תורה והוא תמה מנין מצאו מקום להקל.
גם בעל חוות יאיר (שם) דוחה את דברי הגר״מ שטערין ולדעתו אין להשוות את האיסור להעמיד בהמה בפנודקאות לאיסור להתייחד עם גוי שגם בזמננו קיים החשש שמא יתקפנו יצרו ויבוא עליה בסתר. עם זאת אף הוא כותב שכיון שמדוחק הפרנסה היו צריכים לשלוח נשים לשאת ולתת עם הגוים – לא גזרו על כך, כיון שזו גזרה שאין הציבור יכול לעמוד בה, ועיין עוד בבירור הלכה לקמן כה, ב ציון ג.
בעניין דין האשה שנתייחדה עם גוי עיין בירור הלכה
לכתובות כו, ב ציון ג.ד.
[{דף כב.}]
ציון ו.
עיין בירור הלכה לקמן כה, ב ציון ד.ה.