×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) אֲרִיסוּתָא לר״שלְרַבִּי שִׁמְעוֹן בֶּן אֶלְעָזָר לֵית לֵיהּ אֶלָּא גּוֹי1 מ״טמַאי טַעְמָא מוּתָּר דְּאָמְרִינַן לֵיהּ וְצָיֵית כּוּתִי נָמֵי אָמְרִינַן לֵיהּ וְצָיֵית כּוּתִי לָא צָיֵית דְּאָמַר אֲנָא גְּמִירְנָא טְפֵי מִינָּךְ.
The Gemara answers: Rabbi Shimon ben Elazar does not accept the principle that a sharecropper works for his tenancy, rather than as the Jew’s employee. The Gemara asks: But if so, with regard to a gentile, what is the reason that it is permitted to rent to him? The Gemara answers that we say to him that he may not perform labor on certain days, and he complies. The Gemara asks: If that is so, then in the case of a Samaritan as well, we can say to him that he may not perform labor on certain days, and he will comply. The Gemara answers: A Samaritan will not comply, as he says: I am more learned than you, and I know that it is permitted to work on these days.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "עובד כוכבים".
רי״ףרש״יר״י מלונילאור זרועתוספות רי״ד מהדורה תליתאהרא״הבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
{בבלי עבודה זרה כב ע״א ורי״ף שם} הנהו מורַאקֵי דגוי נקיט בשבתא וישראל [נקיט1] בחד בשבתא אתו לקמיה דרבא שרא להו רבא אותיביה רבינא לרבא ישראל וגוי שקיבלו
שדה בשותפות לא יאמר ישראל לגוי טול אתה חלקך בשבת ואני נוטל2 חלקי [בחול]⁠3 ואם התנו מעיקרא מותר ואם באו לחשבון אסור אִיכַסִיף רבא4 לסוף איגלאי מילתא דאתנו מעיקרא הוו5:
סליק פירקא
{בבלי עבודה זרה כב ע״א6} הנהו מוריאקי7 דגוי נקיט בשבתא וישראל נקיט8 בחד בשבא9 אתו לקמיה דרבא שרא להו רבא אותיביה רבינא לרבא10 ישראל וגוי שקיבלו11 שדה בשותפות לא יאמר ישראל לגוי טול אתה חלקך בשבת ואני חלקי בחול ואם התנו מעיקרא12 מותר ואם באו לחשבון אסור. איכסיף13 לסוף איגלאי מילתא
דהתנו מעיקרא הוה:
{משנה עבודה זרה ב:א} אין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים מפני שחשודין על הרביעה ולא14 תתיחד אשה עמהן מפני שחשודין על העריות לא יתיחד אדם עמהן מפני שחשודין על שפיכות דמים בת ישראל לא תילד את הנכרית אבל נכרית מילדת בת ישראל [בת ישראל]⁠15 לא תניק16 בנה של-נכרית17
אבל נכרית מניקה בנה של-בת ישראל ברשותה:
1. נקיט: געה, כ״י מוסקבה, דפוסים, ה״ג. ראה נוסחאות רי״ף ע״ז שם.
2. נוטל: וכן בה״ג. חסר ב-געה, כ״י מוסקבה, דפוסים.
3. בחול–: געה, כ״י מוסקבה, דפוסים, ה״ג. כ״י א: ״באחד בשבת״, כבמעשה הסמוך לפניו.
4. רבא: ראה נוסחאות רי״ף עבודה זרה שם.
5. דאתנו מעיקרא הוו: דפוסים: דהתנו מעיקרא הוה.
6. מובא גם ברי״ף שבת סוף פרק טז (דף מז ע״א).
7. מוריאקי: וכן גא, גד, דפוס קושטא. כ״י גינצבורג: ״מורייקי״. דפוסים: מוריקא.
8. נקיט: חסר בדפוסים. ראה נוסחאות רי״ף שבת שם.
9. בחד בשבא: וכן גא, גד, כ״י אוקספורד. דפוס קושטא: חד בשבתא. כ״י גינצבורג, דפוסים: ״בחד בשבתא״.
10. רבינא לרבא: גד לפני הגהה: ״רבא״.
11. שקיבלו: גד: ״שלקחו״, כבה״ג.
12. מעיקרא: וכן גד, ר״ח. כ״י גינצבורג, דפוסים: ״מתחלה״.
13. איכסיף: כ״י גינצבורג: ״איכסיף רבא״, כברי״ף דפוסים שבת שם.
14. ולא: וכן כ״י גינצבורג. גד, דפוסים: לא.
15. בת ישראל: גד, כ״י גינצבורג, דפוסים. השני חסר בכ״י סוטרו.
16. תניק: דפוס קושטא: ״תינק״, וכן בגמ׳ שם בכל מקום.
17. בנה של-נכרית: גד: ״את בן הנכרית״.
אריסותא לר״ש בן אלעזר לית ליה – והאי דנקט כותי דמשמע הא עובד כוכבים שרי לאו טעמא משום אריסותא אלא משום דאמרינן ליה לא תעשה בה מלאכה בשבת וציית.
הנהו מורייקי. כלו׳, זורעי כרכום בגנות היה ישראל עם הגוי אחר שקבלו בשותפות, דגוי הוה נקיט בשבתא. כלו׳, שהגוי היה בשבת חורש וזורע בפרות שלו, והישראל חורש וזורע ביום ראשון.
הנהו ממקאי פי׳ זורעי גנות דגוי נקט בשבתא לחרוש לזרוע ולקצור וישראל בחד בשבתא שקיבלו שדה באריסות מבעל הבית ומשקיבלוה הוטלה על שניהם לעסוק בה ביחד. אתו לקמיה דרבא שרא להו. איתיביה רבינא לרבא ישראל וגוי שקיבלו שדה בשותפות לא יאמר ישראל לגוי טול אתה חלקך בשבת ואני נוטל חלקי בחול. לפי שנעשה שלוחו על חצי היום המוטל עליו. ואם התנו מתחילה קודם שהוטלה עליו מותר דהא לא קביל עליה ישראל עבודת השבת ואין הגוי שלוחו ואם לא התנו מתחילה אלא קיבלוה סתם ועשו סתם שנטל הגוי השבת וישר׳ החול ולא ציוהו ישראל. ובאו לחשבון לאחר זמן לומר כמה ימי השבת נטלתה ואטול גם אני כנגדך ימות החול אסור דשכר שבת הוא נוטל דגלי אדעתיה דגוי שלוחו הוה איכסיף. איגלי מילת׳ דאתני מעיקרא הוו. רב גביהה מבי כותל אמר לא הכי הוה עובדא אלא שתילי דערלה הוו. ישראל וגוי קבלו שדה בשותפות לנוטעה ויטלו החצי בין שניהם. ונתעסק גוי כל צרכי שני ערלה ואכלן. וישראל נתעסק בה ג׳ שנים אחרים ואכלן. אתו לקמיה דרבא שרא להו דהיתר גמור הוא דאע״ג דקיבלה יחד בתחילה ואמר לו ישראל היה אתה עובדה ג׳ שנים הללו ואני ג׳ שנים אחרים אין איסור דשליחות דהא ישראל נמי שרי לעובדה. ואי משום אכילה שישראל אוכל כנגדם ונמצא נהנה מפירות הללו. אין זה נהנה שכן משפט שנה שזה עובר הוא אוכל. והא אותביה רבינא לרבא וא״כ מאי תיובתא גבי שבת איכא איסורא דשליחות מלאכה מה שאין כן בערלה. סיועי סייעיה מדקתני אם התנו מתחילה מותר. אלמא כי ליכא איסור דשליחות מלאכה שרי ואע״ג דמטיא הנאה לישראל וה״ה לערלה. איבעיא להו סתמא מאי. שקיבלו סתם ועשו סתם גוי בשבת וישראל בחול ולא א״ל ישראל מעולם טול אתה בשבת ואני בחול. מהו לחלוק סתם בשוה ולא יזכיר ישראל של שבת ולא איפשיט:
סימן קמב
כתב מורי רבינו יהודה בר יצחק זצ״ל מפריש הוא הנקרא שירליאון. מעשה היה בישראל שגבה חצי התנור בחובו מגוי אחד. והיה לגוי אחר האופה חלק בו והיה לו ליהודי ליטול כך וכך ימים ולגוי כך וכך ולא התנה מתחי׳ טול אתה חלקך. והורה ר״ת זצ״ל דאין חילוק בין תנור לשדה דבכל ענין אסור והוי כאילו מעמיד פועל בידים. ועוד אומר הרב ר׳ אלחנן זצ״ל דאין חילוק בין תנור לשדה דבכל ענין אסור והוי כאילו מעמיד פועל בידים. במשכיר תנורו בשבת שאומר לאופה גוי עשה היום בתנורי׳ לעצמך כדי שתטרח לצורכי בימות החול. שהרי התנור הוא ברשות ישראל בשותפות בשבת כיון שלא התנה מתחיל׳. ולפי טעם זה יש לאסור אפי׳ התנו מתחילה כיון שאין לגוי האופה חלק בתנור ולא שייך ביה למימר שיהא קנוי לגוי בשבת ולישראל ביום אחר בחול. אם לא יקנה לגוי חלק בתנור שיהא לעולם שלו בשבת ואז יועיל התנו מתחילה. ועוד אומר ר׳ דבתוספ׳ דדמאי (ד) תניא בהדיא פ׳ המקבל שדה ישראל וגוי שלקחו מרחץ בשותפות לא יאמר ישראל לגוי טול אתה חלקך כו׳ אלמא אין חילוק בין תנור לשדה. וגם פר״ח פי׳ דה״ה ריחיים של מים. ומשמע שבימיו אירע לו מעשה מזה מדנקט ה״ה ריחיים של מים. מיהו היכא שלקחו הישראל במשכון נראה שאין צריך להתנות כלום כיון שהוא ברשות הגוי. ושכר התנור הוא לישראל מבי׳ מרביתו שהגוי נותן לו ואין הישראל קונה חלק בתנור דדוקא נקט לקחו. עכ״ל:
ובפר״ח זצ״ל כתב ראינו גאון זצ״ל שאמר מותר להשכיר לגוי בין פונדוק בין חנות בין ספינה והגוי מפליג בה בשבת דלית שביתת כלים אלא לב״ש וליתא. ועוד כתב לענין ישראל וגוי שקיבלו המטבע. אבל אם התנו עד שלא קיבלו המטבע שישראל יעשה בחול והגוי יעשה בשבת מותר דנמצא לא היה מעולם לישר׳ חלק בשבת. וכל מה שיעשה גוי אינו שלוחו של ישראל ואם לא התנו מעיקרא. אם יהיה ישראל פקח ישכיר את הגוים שיעשו חלקו בשבת דבדידהו קא טרחי ומותר. כללא דמילתא בשכירות דבדידיה קא טרח (ואסור) ליהנות ממנו בשבת. שלא בשכירות אסור דשליחותיה קא עביד. בפ״ק דבכורות אמר אבוה דשמואל אסור לאדם שיעשה שותפות עם גוי שמא יתחייב לו שבועה ונשבע לו בשם ע״ז שלו והתורה אמרה לא ישמע על פיך. ומשם היה אוסר רבינו שמואל זצ״ל לקבל שבועה מן הגוי אבל רבינו תם זצ״ל היה מתיר להציל מירם. כי לא אסיר אלא לכתחילה להשתתף עמו היכא שנתחייב לו שבועה מותר להשביעו להוציא מידו. והטעם משום דגוים שבחוצה לארץ לאו עובדי ע״ז הם אלא מנהג אבותיהם בידיהם מ״מ לכתחילה מודה גם ר״ת זצ״ל דאסור להשתתף עם הגוי וא״כ היאך לא מחה רבא בהנהו מוריקאי והיאך הורה להם להיתר. ושמא רבא לית ליה דאבוה (דישר׳). אבל סוגיא דבכורות מוכחא דהילכתא כוותיה דמסיק סתמא דתלמודא. וליטעמיך דמשתתף ליה לא קתני אע״פ שאינו רשאי הכי נמי דשרי והאמר אבוה דשמואל. וי״ל דה״ק לדידך דאמרת דבעית למיפשט גבי הנותן לו בקבלה. מדלא קתני אף על פי שאינו רשאי א״כ המשתתף דלא קתני תיקשיה לאבוה דשמואל. ולעולם לית הילכתא כאבוה דשמואל אלא כרבא דשמעתין דשרא להו להנהו מוריקאי. וברייתא נמי דקתני ישר׳ וגוי שקיבלו שדה בשותפות ולא קתני אע״פ שאינו רשאי משמע לכאורה דהלכה כשמואל דמסיק התם על ברייתא מסייע ליה לשמואל. ורבינו יצחק אלפס זצ״ל הביא הכא בשמעתין ההיא דשמואל דש״מ דסבר דהלכה כשמואל:
הדרן עלך פרק לפני אידיהן
פרק אין מעמידין
[שם]
אין מעמידין בהמה בפונדקאות של כותים שעושין להתאכסן שם עוברי דרכים ומעלין [שכר] לבעלים. מפני שחשודין על הרביעה ובני נח [נחשדו] בכך. והיו לבשר אחר. יצאו בהמה וחיה. ויש כאן מכשול לפני עור:
פיסקא: ובכל מקום לא ישכיר לו את המרחץ אלא גוי בדקביל עילויה – פירוש: והוא הדין נמי דהוה שרי ר׳ שמעון להשכיר מרחץ לגוי בדקביל עילויה ושדהו לגוי לא הוה שרי ר׳ שמעון אלא בדקביל עילויה דארישותא1 לר׳ שמעון לית ליה ותנא דמתני׳ שרי אפילו בדלא קביל משום ארישותא2 ושדהו לכותי ר׳ שמעון אסר ליה משום תרי טעמי ותנא דמתני׳ לא אסר ליה אלא משום ולפני עור ולא מפני שנקראת על שמו דאמרינן אריסותיה קא עביד.
1. כן בכ״י ששון 557, וכן בכמה כ״י של הבבלי. בדפוסים: ״דאריסותא״.
2. כן בכ״י ששון 557, וכן בכמה כ״י של הבבלי. בדפוסים: ״אריסותא״.
פרק אין מעמידין
ישראל וגוי שהיו משותפים בקרקע הן שהוא שלהם הן שקבלוהו עליהם לעבודה ועבדוהו שניהם והגיע זמן פירותיה אסור לישראל שיאמר לגוי תהא שלך לקיטת שבת ומכרה לעצמך ותהא שלי לקיטת יום אחד כנגדו בחול ואמכרה לעצמי ואם עשה כן אף הוא אסור בכל חלק השבת וחולק עם הגוי חלק שנטל כנגדו שהרי מ״מ הגוי נעשה שלוחו ובא מכחו בחצי לקיטת שבת ואם התנו בתחלת העבודה בכך מותר שהרי כל שבת ושבת שלו הוא ובלבד שלא יבאו לחשבון אחר כך ר״ל שיקיפו בחשבונם לקיטת שבת ללקיטת שכנגדו ואם זו שוה מזו שיחזירו זה לזה שאם כן הרי הורו בתנאם שאינו אמתי אלא דרך הערמה ויש מפרשים התנו מתחלה כל שהתנו קודם השבת וכן עיקר לא התנו כלל וכן לא אמר ישראל לגוי ללקוט של שבת אלא כך עשו מאליהם לקט הגוי בשבת וישראל יום אחד בחול ולא באו לחשבון אף זה אסור מכיון שאין הגוי יורד בה בשבת מן הדין ומכח תנאי בכל הלקיטה נתערבו כל הפירות או הדמים אם נודע חלק שבת מסלקין אותה ואם לא נודע פי׳ גדולי המחברים שהגוי נוטל שביעית השכר והשאר חולקין בשוה היו משותפים בתנור הרי הוא כיוצא בזה ויש מקילין לומר שאף בלא התנו מסיקו הגוי בשבת וישראל כנגדו בחול שהתנור עקרו אחר ההיסק ולא נאמר כן אלא בשדה שהוא מושבח מחמת חרישת הגוי ומלאכתו בימות הפסח שהגוי אופה בו את החמץ יראה שהדבר תלוי בהתנו וכן שאומר ישראל לגוי קודם הפסח יהא שלך שבוע של פסח לגמרי הן הרבה הן מועט ואני אטול כנגדן אחר הפסח וכל שכן אם קדם ישראל לזכות בשבוע שלו קודם הפסח או אם מכר לו זכותו של אותו שבוע קודם הפסח וכן הורו רבני צרפת וכן הורו בישראל שיש לו מס על הגוי ככר בכל יום שאינו נוטל בפסח שאחר הפסח מותר ליטול את שבעד הפסח:
ישראל וגוי שהיה להם חצר משותף ורצו לעשות כותל באמצע יראה שאסור להניח לגוי לבנות שם בשבת אחר שמכריחו מן הדין לפרוע לו חצי ההוצאה ואם התנו מתחלה בנה אתה כך וכך ימים או חציו של כותל וכל כיוצא בזה יראה שהוא מותר ואע״פ שאין דרך בית באריסות וקבולת הואיל וידוע שהגוי שותף בו מכירים הם שלא בשליחות ישראל נעשה וכל שכן אם כולו של גוי וישראל שוכרה אלא שעליו להרחיק עד שיהא קרוב לאונס:
היו משותפים בבהמה יראה שבכל ענין אסור להניחה להשכירה בשבת ואם השכירה לגוי למשוי אסור לישראל ליטול כנגדו בחול ויראה שאין תנאי מועיל בה הואיל ומצוה על שביתת בהמה אלא שברכיבה יראה ששכרו מותר:
השתתף עם הגוי במלאכה או בסחורה בחנות צריך להתנות תחלה להיות שכר שבת לגוי וכנגדו בחול לישראל הן רב הן מעט ואם לא התנו אסור לישראל ליטול בכל שבת שכר השבת ובשכנגדו ואם לא נודע פרשו גדולי המחברים שנוטל הגוי שביעית השכר ויש מתירין בזו מדמיון קבולת של כלים וכן מדמיון מעות כמו שיתבאר בסמוך:
הנותן מעות לגוי להתעסק אע״פ שהגוי יושב ונותן בהם בשבת פי׳ הגאונים שחולק עמו בשוה ואין חשש בדבר וכן פי׳ אף בסחורה להתיר אף בלא התנו ונתנו טעם לדבריהם לפי שמאחר שאין ריוח הסחורה תלוי בימים אין קפידא בשבת והרבה פעמים אדם מוכר בשעה אחת יותר מבכמה ימים:
ישראל וגוי שקבלו שדה בשותפות מותר להתנות ביניהם אף לאחר שלקחוה שיהיה הגוי עובד שני ערלה ואוכל הפירות ויעבוד ישראל כנגדן ויאכל שאין זה חלופי ערלה שכך הדרך עובד אדמה יאכל פריה ועוד שכל איסורי הנאה הואיל וכולו להם אין חלופיהן אסורים:
התבאר במסכת סנהדרין שאסור לעשות שותפות עמהם שמא יתחייב לו שבועה ונשבע לו בעבודה זרה והתורה אמרה לא ישמע על פיך:
הכותיים כבר ידעת שעשאום כגוים גמורים וא״כ הרי הם כגוים לכל דינים אלו ומ״מ ממה שנאמר עליהם בסוגיא זו בענין מלאכת המועד תיפוק לי משום לפני עור וכו׳ אנו למדין שדין לפני עור אף באיסורי סופרים נאמר ומאחר שהכותיים גרים הם וחייבים בכל מה שאנו חייבים וכן צריכים ליזהר בכל מה שאנו מוזהרים בו יש לחוש בהם לדין לפני עור שהרי מלאכת המועד מדברי סופרים שהרי לא נאמר בו שבתון כמו שביארנו בשני של חגיגה ומ״מ לחכמי הדורות ראיתי שלמדין מכאן שמלאכת המועד איסור תורה אע״פ שאין בה לא לאו ולא מלקות שאלמלא כן לא היינו חוששין ללפני עור ומביאין עוד ראיה ממה שאמרו בשני של מועד קטן חולו של מועד דאוריתא ואינה ראיה שלא נאמר בו אלא שממה שכתוב מקרא קדש עשאוה כעין תורה ולא תורה ממש וכדרך שנאמר בהלל הלל דראש חדש לאו דאוריתא הוא כאלו האחרים של תורה אחר שקבעוהו קבע גמור כשל תורה וכן בתלמוד המערב אמר ר׳ בון אלו היו חברי נמנין עמי הייתי מתיר מלאכה במועד כלום אסור מלאכה במועד אלא שיהו אוכלים ושותים ועוסקים בתורה הללו אוכלין ושותין והולכין ופוחזין ואלו היתה איסור תורה לא היה אומר כן ואע״פ שהם נדחקין בה שעל אותם דברים שהוסיפו חכמים באיסורן נאמר אין נראה כן שהרי מלאכה סתם אמרו אלא שבודאי דין לפני עור אף באיסורי סופרים נאמר:
ונשלם הפרק תהלה לאל:
פרק שני בע״ה ובישועתו:
אין מעמידין בהמה וכו׳ כונת הפרק להשלים מה שכבר הותחל לבאר בדברים שאסור לנו להשתדל עמהם בענינם ולבאר בו החלק השני והוא בביאור דברים שלהם האסורין לנו ועל זה הצד יחלקו עניני הפרק לחמשה ענינים הראשון להשלים ביאור החלק הראשון ולבאר הדברים שאנו צריכים להזהר שלא לעשותם עמהם השני לבאר דברים שלהם האסורים לנו בהנאה בלא שום תקון ובכלל זה החלק איזה יין נעשה יין נסך השלישי לבאר דברים שלהם האסורים לנו ויש להם תקון ובכלל זה החלק דין הכשר כלים של יין נסך הרביעי לבאר דברים שלהם האסורים לנו באכילה ומותרים בהנאה החמשי לבאר דברים שלהם המותרים לנו אף באכילה זהו שרש הפרק דרך כלל אלא שיתגלגלו בו דברים שלא מן הכונה כענין סוגית התלמוד על הדרך שקדם כמו שיתבאר:
והמשנה הראשונה ממנו אמנם תכוין לבאר קצת חלק ענין הראשון והוא שאמר אין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים מפני שהם חשודים על הרביעה וכבר בארנו שהם מוזהרים עליה ויש כאן משום לפני עור לא תתן מכשול ואפילו היתה לו בהמה אסור מפני שהוא חס על בהמתו אם בנקבה שלא תעקר ואם בזכר שלא יכחיש ורובע את של אחרים ומתוך כך אף במקום שהתירו למכור אסור ליחד וכבר התבאר שאף במקום שלא נחשדו על הרביעה נאמר כן שסתמן נעשו חשודים בבהמה שלנו ומ״מ כל מקום שידוע בודאי שאין נוהגין בכך אע״פ שהם עובדי האלילים מותר וכבר התבאר שדברים הללו נאמרו לאותם הזמנים שהיו אותם האומות מעובדי האלילים והיו מזוהמים במעשיהם ומכוערים במדותיהם כענין האמור בקצת כמעשה ארץ מצרים אשר ישבתם בה לא תעשו וכמעשה ארץ כנען וגו׳ אבל שאר אמות שהם גדורים בדרכי הדתות ושהם נקיים מכעורים שבמדות הללו ואדרבה שמענישים עליהם אין ספק שאין לדברים הללו מקום להם כלל כמו שבארנו וכבר נכפל זה הרבה בדברינו כדי שלא תצטרך לכמה דחקים שאתה מוצא בחדושין ובתוספות ללא צורך:
זהו ביאור המשנה וכן הלכה ודברים שנכנסו תחתיה בגמרא אלו הן:

שותפות של ישראל וגוי בדברים שיש בהם איסור

ציון א–ג.
גמרא. הנהו מוריקאי, דגוי נקיט בשבתא וישראל בחד בשבתא, אתו לקמיה דרבא, שרא להו. איתיביה רבינא לרבא: ישראל וגוי שקיבלו שדה בשותפות – לא יאמר ישראל לגוי ׳טול חלקך בשבת ואני בחול׳, ואם התנו מתחלה – מותר, ואם באו לחשבון – אסור! איכסיף, לסוף איגלאי מלתא דהתנו מעיקרא הוו. רב גביהה מבי כתיל אמר: הנהו – שתילי דערלה הוה; גוי אכיל שני דערלה וישראל שני דהתירא, אתו לקמיה דרבא, שרא להו. והא אותביה רבינא לרבא! לסיועי סייעיה. והא אכסיף! לא היו דברים מעולם. איבעיא להו: סתמא מאי? תא שמע: אם התנו מתחילה מותר, הא סתמא אסור. אימא סיפא: אם באו לחשבון – אסור, הא סתמא – מותר! אלא מהא ליכא למשמע מינה.
המשתתף עם הגוי במלאכה או בסחורה או בחנות, אם התנו בתחלה שיהיה שכר השבת לגוי לבדו, אם מעט אם הרבה, ושכר יום אחד כנגד יום השבת לישראל לבדו – מותר. ואם לא התנו בתחלה, כשיבואו לחלוק נוטל הגוי שכר השבתות כולן לבדו והשאר חולקין אותו, ואינו מוסיף לו כלום כנגד יום השבת אלא אם כן התנה בתחלה. וכן אם קבלו שדה בשותפות – דין אחד הוא.(רמב״ם שבת ו, יז)
גוי וישראל שהיו שותפין בנטיעה, אם התנו מתחלת השותפות שיהיה הגוי אוכל שני ערלה וישראל אוכל שלש שנים משני התר כנגד שני הערלה – הרי זה מותר, ואם לא התנו מתחלה – אסור, ובלבד שלא יבאו לחשבון. כיצד? כגון שיחשב כמה פירות אכל הגוי בשני ערלה עד שיאכל ישראל כנגד אותן הפירות, אם התנו בזה – אסור, שהרי זה כמחליף פירות ערלה. השגת הראב״ד. אנו מפרשים באותו מעשה שלא היו צריכין להתנות בתחלה לפי שאין בשני ערלה אכילת איסור, אלא שזמר העצים וזרע תחתיהן ירק ואכל, שהיו האילנות קטנים והיה השדה ראוי לזרוע שם, לפיכך ישראל שאכל אחריו שני היתרא לא אכל דמי איסורא.(רמב״ם מאכלות אסורות י, יד)
ישראל וגוי שיש להם שדה או תנור או מרחץ או רחיים של מים בשותפות, או שהם שותפין בחנות בסחורה, אם התנו מתחלה בשעה שבאו להשתתף שיהיה שכר השבת לגוי לבדו, אם מעט ואם הרבה, ושכר יום אחד כנגד יום השבת לישראל לבדו – מותר, ואם לא התנו בתחלה, כשיבואו לחלוק נוטל הגוי שכר השבתות כולם והשאר חולקים אותו, ואם לא היה שכר השבת ידוע – יטול הגוי לבדו שביעית השכר וחולקים השאר. הגה. ויש מתירין השכר בדעבד אפילו לא התנו וחלקו סתם, ונראה לי דבהפסד גדול יש לסמוך עלייהו. ויש אומרים שכל זה לא מיירי אלא בשותפות שכל אחד עוסק ביומו, אבל כששניהם עוסקים ביחד כל ימי החול ובשבת עוסק הגוי לבדו – מותר לחלוק עמו כל השכר, דגוי אדעתיה דנפשיה קא עביד, ואין הישראל נהנה במלאכתו בשבת כיון שאין המלאכה מוטלת עליו לעשות, ומכל מקום לא יטול שכר שבת אלא בהבלעה עם שאר הימים.
היכא שהתנו בתחלה, אם אחר כך בשעת חלוקה נתרצה הגוי לחלוק בשוה – מותר.(שו״ע אורח חיים רמה, א–ב)
גוי וישראל שהיו שותפים בנטיעה, אם לא התנו מתחלה – אסור, ואם התנו מתחלת השותפות שיהא הגוי אוכל שני ערלה וישראל אוכל שלש שנים משני היתר כנגד שני ערלה – הרי זה מותר, ובלבד שלא יבואו לחשבון. כיצד? כגון שיחשוב כמה פירות אכל הגוי בשני ערלה עד שיאכל ישראל כנגד אותן הפירות, שזה אסור, מפני שהוא כמחליף פירות ערלה. הגה. ויש מתירין אפילו לא התנו מתחלה, רק שהישראל אומר לגוי ׳טול אתה שני הערלה ואני אטול שני היתר כנגדן׳.(שו״ע יורה דעה רצד, יג)

א. כשהתנו מתחילה ובאו אחר כך בחשבון.

הגמרא עוסקת בסוגייתנו בשותפות של ישראל עם גוי כשהגוי מצדו רוצה לעבוד גם בשבת והישראל מצדו אינו יכול למנעו מכך, אולם יש להקפיד שהגוי לא יעבוד בשבת בשליחות ישראל, וכן שהישראל לא יהנה משכר העבודה בשבת.
בברייתא שבגמרא מבואר שאסור לומר לגוי שיעבוד לבדו בשבת והישראל יעבוד לבדו ביום אחר כנגדו, ובכל זאת אם התנו על כך מתחילה בהסכם השותפות – מותר. הדעה המקובלת בראשונים היא שמדובר על תנאי שעושים לפני תחילת השותפות, אולם המאירי כותב שמותר לעשות את התנאי גם לאחר תחילת השותפות, בערב שבת.
בסיפא של הברייתא נאמר שאם באו לחשבון אסור, ויש על כך פירושים שונים. לפי רש״י (ד״ה ואם באו) מדובר בסיפא כשלא התנו מתחילה וגם לא אמר לגוי במפורש לעבוד בשבת, אלא שכך היה בפועל, שהגוי עבד בשבתות והישראל עבד כנגדן בימות החול. על זה נאמר שאסור לחשב את מספר השבתות שנטל הגוי כדי שיטול הישראל כנגדן בימות החול. כפירוש זה, שמדובר כשלא התנו, כותבים גם התוספות (ד״ה ואם), והרא״ה והריטב״א מביאים לכך הוכחה מהגמרא השואלת ״סתמא מאי״ ומדייקת מהסיפא ממה שאמרו שאם באו לחשבון אסור, הרי משמע שמדובר באותו עניין, כלומר כשלא התנו מתחילה.
לעומתם, רב שרירא (תשובות הגאונים, מוסאפיה סי׳ סח) והראב״ד מפרשים שהסיפא מחדשת שאם התנו מתחילה מותר רק כשלא באים בחשבון, אבל אם באים בחשבון להשוות בין מה שהגוי הרויח בשבת לבין מה שהישראל הרויח ביום שכנגדו – אסור.
הרמב״ן והר״ן (דף ז, א בדפי הרי״ף ובחידושיו) מסבירים בטעם האיסור שהחשבון מלמד שהתנאי שנעשה מתחילה היה בגדר של הערמה, ונמצא שהישראל משתתף ברווח של השבת. מאידך גיסא, בטעם המקלים מבואר באליה רבה (סק״ב) שהחשבון אינו מבטל את התנאי, והרי זה כמו שהגוי נותן מתנה מחלקו.
הרמב״ן והריטב״א דוחים את פירוש הראב״ד מפני שמהדיוק של הגמרא ״הא סתמא שרי״ משמע כאמור שלא מדובר כשהתנו, אבל הר״ן נדחק לפרש גם לפי הראב״ד שאף על פי שמדובר כשהתנו ניתן לדייק על סתמא בלי תנאי ובלי חשבון שמותר.
יוצא אם כן שיש מחלוקת בפירוש הברייתא, ולפי הבית יוסף היא גם מחלוקת להלכה, שלפי המפרשים כרש״י אם עשו תנאי בתחילה יכולים אחר כך לעשות חשבון להשוות את השכר של שבת לשכר של חול, בעוד שלפי רב שרירא והראב״ד אסור.
אולם הב״ח סובר שגם רש״י מודה לראב״ד שאם באו לחשבון אסור אפילו כשהתנו, וכל המחלוקת שביניהם היא רק בפירוש דברי הברייתא ואינה מחלוקת לדינא. הוא מסביר שמלשון רש״י מבואר שמחשבים כמה שבתות נטל הגוי וכנגדן יטול הישראל בימות החול, ומובן שזה מותר כיון שזה היה התנאי שעשו בתחילה. אבל הראב״ד מפרש אחרת את החשבון, שמחשבים כמה הרוויח הגוי בשבת וכמה הרוויח הישראל ביום חול כנגדו, ומשלימים זה לזה כדי להשוות את שכרם. לדעת הב״ח בכגון זה אסור לדברי הכל, שמוכח מחלוקתם שהתנאי נעשה בהערמה.
בדברי הרמב״ם בהלכות שבת נמצא החילוק בין שותפים שהתנו מתחילה לבין שותפים שלא התנו, אך דברי הברייתא שאם באו בחשבון אסור אינם נזכרים. מתוך כך כותבים המגיד משנה והבית יוסף שהרמב״ם מפרש את הברייתא כשיטת רש״י, שהדין שאם עשו חשבון אסור נאמר על שותפים שלא התנו, ויוצא שכאשר התנו – הכל מותר, וכאשר לא התנו – הכל אסור.
לעומת זאת הרמב״ם מזכיר את הגדר הזה בהלכות מאכלות אסורות לגבי פירות ערלה, שם הוא כותב שאם באו בחשבון אסור אפילו אם התנו מתחילה. אכן הש״ך (יו״ד סקכ״ז) והגר״א (או״ח סק״ד) מבינים שלדעת הרמב״ם כך הדין גם בהלכות שבת, ועל כן הוא כותב בהיתר של עשיית תנאי שהגוי יקבל בשכר השבת ״אם מעט ואם הרבה״.
אולם הלחם משנה (הלכות מאכלות אסורות) והרדב״ז (שו״ת סי׳ אלף תקצו) מבינים שרמב״ם בכוונה אינו מזכיר בהלכות שבת את הדין שאם באו לחשבון אסור, אלא רק בהלכות מאכלות אסורות. הלחם משנה כותב על יסוד דברי הר״ן שיש סברה גדולה לאסור את החשבון בפירות ערלה, כיון שהם אסורים באיסור הנאה מדאורייתא וממילא כל חשבון שעושה בשביל להחליפם אסור. דבר זה אינו נלמד מלשון הברייתא העוסקת בהלכות שבת אלא מתקבל מצד הסברה.
הרדב״ז כותב בדרך שונה שהרמב״ם מחלק בין שני סוגים של חשבונות, כדרך שנתבאר לעיל בשם הב״ח. סוג אחד הוא של חשבון שעושה באופן כללי, עשרה ימים כנגד עשר שבתות או שלוש שנים כנגד שלוש שנים, וחשבון זה מותר כאשר התנו, ועל כך מדובר בהלכות שבת. הסוג השני הוא של חשבון שעושה במפורט על המעות שהרויח בשבת כנגד המעות שהרויח בחול, או על כמות הפירות של שנות הערלה כנגד כמות הפירות שבשאר השנים. בחשבון כזה הסברה נותנת להחמיר אף כשהתנו בתחילה, ועל כך מדובר בהלכות מאכלות אסורות.
בשלחן ערוך הדברים מפורשים יותר, שכן בהלכות ערלה הוא כותב כלשון הרמב״ם שהחשבון אוסר, ואילו בהלכות שבת (סע׳ ב) הוא מוסיף על לשון הרמב״ם שאם התנו בתחילה יכולים אחר כך לחלוק בשווה. דברים אלה של המחבר הם בניגוד למה שמפרש הגר״א בדעת הרמב״ם שהחשבון אוסר בהלכות שבת כמו בהלכות ערלה, ואכן הגר״א (סק״י) מעיר שמקור השלחן ערוך המתיר לחלוק בשווה הוא בתוספות הנזכרים לעיל, שהיא השיטה החולקת על מה שכתב בסעיף א.
אולם ניתן להסביר את פסקי השלחן ערוך כדרך שכותב הלחם משנה בדעת הרמב״ם לחלק בין פירות ערלה לשכר שבת, וכן נראה שהיא דעת הט״ז (סק״ב) הכותב שאם התנו מותר לחלוק בשווה אפילו כשמזכירים במפורש שמשווים את שכר השבת לשכר של יום חול. עם זאת יש להעיר שבהלכות ערלה (סק״כ) הוא כותב להפך, ודבריו צריכים עיון.
הסבר שונה לפסקי השלחן ערוך עולה מדברי המגן אברהם (סק״ב). הוא מדייק מלשון המחבר בסעיף א שהתנאי מותר רק כשאינו מדייק בחשבון כמה הרויח בשבת אלא אומר שיהא שכר שבת כנגד שכר יום אחד, אם מעט ואם הרבה. כמקור לכך הוא מביא את שיטת הראב״ד ואת הב״ח שפוסק כמותו, וכאמור סברה זו נאמרה על ידי הרדב״ז כהסבר לרמב״ם. לדעת המגן אברהם, לכך מתכוון גם המחבר עצמו בסעיף ב כשכותב שמותר לחלוק בשווה, והוא מפרש את כוונתו שאינו מחלק במדויק, ובעל אליה רבה (סק״ב) מוסיף שלפי שיטתו מותר רק כשאינו מזכיר שבשבת קיבל יותר וכדומה.

ב. חלוקת השכר בשווה כשלא התנו.

הגמרא שואלת ״סתמא מאי״, כלומר האם מותר לשותפים שלא התנו מתחילה לחלק את כל השכר בשווה מבלי להזכיר שמדובר גם על שכר שבת. הגמרא אינה פושטת את הספק, ויש מחלוקת לגבי פסיקת ההלכה למעשה.
הרא״ש (סי׳ כה) ורבנו ירוחם (נתיב יב חי״ב) פוסקים לקולא ככל ספק באיסורי דרבנן. לעומתם, רבנו חננאל ובעל ספר ההשלמה פוסקים לחומרא, וכך כותב הר״ן (על הרי״ף) בדעת הרמב״ם (הל׳ שבת) אשר מתיר את שכר השבת רק כשהתנו.
רבנו חננאל מנמק את הכרעתו בכך שזה ספק באיסור דאורייתא, ודבריו צריכים ביאור, שכן רבנו חננאל עצמו (מובא באוצר הגאונים ב״ק עא, א) פוסק שהאיסור במעשה שבת הוא מדרבנן. אולם נראה שבסוגייתנו הספק אינו על ההנאה מן המלאכה לאחר שנעשית אלא על עצם הדבר, האם מותר לעשות חלוקה כזו, שכן יש כאן חשש למלאכה שנעשית בשביל ישראל בשבת, ובעניין זה לדעתו יש להחמיר כאיסור דאורייתא.
מאידך גיסא, הר״ן (שם) תמה על הפוסקים לחומרא כנגד הכלל הידוע שספק דרבנן לקולא. הוא מתרץ שלדעת המחמירים אין זה מפני שמכריעים את הספק לחומרא אלא מפני שסומכים על השלב הראשון בסוגיה ולפיו יש להחמיר בסתמא. הוא מסביר שבתחילה הובא המעשה בהנהו מוריקאי שרבא התיר להם את החלוקה, ולפי מה שהתבאר היה היתרו מבוסס על כך שהם התנו על כך מלכתחילה, ובשלב זה של הסוגיה אין שום ספק שאם לא התנו – הכל אסור, אפילו בסתמא. לעומת זאת בשלב השני של הסוגיה הדברים מובאים בסגנון אחר בשם רב גביהה שמפרש שהמעשה היה בקשר לשותפות בנטיעות, והברייתא הובאה כסיוע לרבא. לפי זה אין לנו ידיעה בקשר להלכה כשלא התנו, ולכן הגמרא שואלת ״סתמא מאי״. אולם להלכה אין פוסקים על פי החלק הזה בסוגיה שנאמר רק בדעת רב גביהה אלא על פי החלק הראשון שנאמר בשם סתמא דגמרא, ולכן אף הרמב״ם פוסק שכל שלא התנו מתחילה הכל אסור.
אף המחבר בשלחן ערוך פוסק את ההלכה לחומרא, אבל הרמ״א מביא את דעת המתירים בסתמא ומוסיף שניתן לסמוך עליהם במקום הפסד גדול.

ג. הדין בפירות ערלה.

הגמרא דנה בשותפות של ישראל וגוי בקשר לשני איסורים, מלאכת שבת ופירות ערלה. עם זאת בדברי רש״י ניתן להבחין בהבדל שבין שתי ההלכות, שכן בעוד שלגבי הדין של מלאכת שבת הוא כותב (ד״ה ואם התנו) שעשו את התנאי קודם שהוטלה עליהם עבודת האריסות, הרי שלגבי הדין של ערלה הוא כותב (ד״ה שרא להו) שהגוי והישראל קיבלו את השדה ביחד מתחילה ורק אחר כך עשו את ההסכם שהגוי יעבוד בשלוש השנים של הערלה והישראל יעבוד בשלוש השנים שלאחריהן. רש״י מסביר שבדין ערלה אין איסור של שליחות מפני שגם לישראל מותר לעבוד בשנות הערלה, וגם אין איסור באכילת הפירות משום החלפה בפירות ערלה האסורים בהנאה, שכן לאחר שהחליטו על הסידור של חלוקת השנים אין לישראל חלק בפירות הערלה הואיל והמנהג הוא שמי שעובד בנטיעות מקבל את הפירות של אותה שנה ואין לשותפו חלק בהם. כן כותבים הראב״ד (בחידושיו), הרא״ש (סי׳ כה) והמאירי.
הריטב״א מוסיף שבדין ערלה כיון שהפירות אסורים בהנאה לכן כבר מתחילת השותפות לא חשב הישראל שיהנה מפירות הערלה, ומה שנותן לו הגוי כנגדם משנות ההיתר הרי זו מתנה בעלמא. לעומת זאת בדין שבת הישראל יכול ליהנות אף ממה שגדל בשבת, לכן כדי למנוע את האיסור מעבודת הגוי בשבת צריך שיעשו את התנאי בתחילה השותפות.
אולם הרמב״ם (הל׳ מאכלות אסורות) מדגיש גם בהלכה של ערלה שעשו את התנאי מתחילת השותפות, ואם לא אסור גם בזה מפני שנחשב כמחליף פירות כשרים בפירות של ערלה. הר״ן מסביר שלפי שיטה זו האיסור בערלה פשוט יותר מאשר בשבת, משום שבערלה הפירות אסורים ואין סברה להתיר את חליפיהם כשלא התנו מתחילה, מה שאין כן בשבת שהגוי שעובד בשבת עושה זאת בשביל עצמו וההנאה ממלאכת השבת באה ממילא. בדרך זו הוא מסביר את הגמרא, שבחלק הראשון של הסוגיה בדין של שבת סברה הגמרא שרבא התיר אפילו בלא שהתנו מתחילה, בעוד שבחלק השני בדין של פירות ערלה ברור לגמרא שרבא התיר רק אם התנו מתחילה.
הראב״ד (בהשגות על הרמב״ם) כותב שאין צריכים בדין ערלה להתנות מתחילה מפני שאין הגוי אוכל פירות בשנות הערלה אלא עובד בקרקע שתחת האילנות בזריעת ירק ואוכל את הירק. אולם הכסף משנה והרדב״ז מעירים שלא ניתן לפרש בדרך זו את הסוגיה המשווה את מלאכה שבת לנטיעות של ערלה, שהרי במעשה לגבי ערלה אין שום אכילת איסור ובוודאי לא צריך להתנות, מה שאין כן בעניין מלאכת שבת.
מחבר השלחן ערוך (יו״ד) כותב כלשון הרמב״ם שגם בהלכות ערלה מדובר שעשו תנאי מתחילת השותפות, ואילו הרמ״א מביא את שיטת הרא״ש ורש״יּ שמקילים אף כשלא עשו תנאי מתחילה.
כפי שהתבאר הרמב״ם והמחבר אוסרים את החשבון אפילו אם התנו מתחילה שהגוי יאכל בשנות הערלה והישראל יאכל בשנים שלאחר מכן. הב״ח (יו״ד) מדייק בעניין זה מלשון הרמב״ם שהאיסור הוא רק אם אמרו בשעת התנאי שיעשו את החשבון, אבל אין איסור בחשבון שעושים רק לאחר מכן, ומה שהישראל לוקח נחשב כמתנה ולא כחליפי איסורי הנאה.
הט״ז (סק״כ) חולק על הב״ח וכותב שכל חשבון שעושה מחשיב את הפירות של הישראל כחליפי איסור. הוא מדייק כדבריו מלשון הרמב״ם בהלכות שבת שכותב שמותר רק כשהתנו מתחילה שהגוי יקבל את השכר על השבת אם מעט ואם הרבה, כלומר בלי חשבון, ועיין עוד לעיל על דברי הרמב״ם האלה בהלכות שבת.

ד. שותפויות שונות בדין של שבת.

התוספות (ד״ה לא יאמר) דנים בשותפות של ישראל וגוי בתנור כשלא התנו מתחילה. לדעת ר״י אין הדין בתנור דומה לדין של שותפות בשדה, משום שעבודתו של הגוי בשדה בשבת משבחת גם את חלק הישראל ביום חול, מה שאין כן בתנור שאין עבודתו משבחתו, והסדר הוא שכל אחד נוטל את רווחיו מהזמן שעבד. לכן הישראל יכול לעבוד בתנור ביום חול כנגד עבודת הגוי בשבת, ואין צריכים להתנות מתחילה.
אולם רבנו תם חולק וסובר שיש להחמיר אף בשותפות בתנור מפני שנראה כאילו מעמיד פועל שיעבוד בשבילו בשבת. הרשב״א, הנמוקי יוסף ורבנו ירוחם (שם) מוסיפים שגם רבנו חננאל סובר כרבנו תם, שכן הוא כותב לגבי שותפות בריחיים שמותרת רק על ידי תנאי.
יתרה מזו, התוספות מסיימים שאף ר״י חזר בו ואף הביא ראיה שאין לחלק בין שותפות שבה העבודה משביחה בכל יום את ערך השותפות בכל הימים לבין שותפות שבה אין העבודה משביחה. הראיה היא מהתוספתא במסכת דמאי (ו, יג) שמשווה שותפות במרחץ לשותפות בשדה. כך נראית גם דעת הרמב״ם (הל׳ שבת) שמדבר על שותפות במלאכה, בסחורה או בחנות, וכן הוא בשלחן ערוך (סע׳ א).
במעשה עצמו שנדון בתוספות מדובר על תנור שישראל גבה בחובו מן הגוי, ורבנו אלחנן (מובא בתוס׳) סובר שבכגון זה אפילו תנאי שעושים בתחילה אינו מועיל להתיר, שהרי התנור הוא של הישראל ואין לגוי חלק בו, ואין מקום לומר שחלק השבת קנוי לגוי. נמצא שהוא כמשכיר תנורו לגוי ואומר לו שיטול את שכרו בשבת עבור מה שמסיק ואופה בשביל הישראל בשאר הימים. אך אם יקנה לגוי חלק בתנור שיהא שלו בשבת לעולם – מותר אם התנו מתחילה.
אולם מדברי התוספות בהמשך משמע שרבנו תם מתיר בתנור כשעושים תנאי אפילו אם היה כולו של הישראל והגוי רק עובד עם התנור כמה ימים בשביל עצמו, ומתוך כך הבית יוסף מסיק שרבנו תם חולק על רבנו אלחנן.
אך המגן אברהם (סק״ג) סובר שאין מחלוקת בין הראשונים ורבנו תם מתיר רק כשנוטל את השכר עבור השבת בהבלעה, דהיינו שיקח עבור כמה ימים כולל השבת ולא עבור השבת לבדה. לעומת זאת הפרי מגדים (א״א אות ו) כותב בשם אליה רבה (אות ח) שכאשר עושה בהבלעה מותר אף בלי תנאי, כיון שהישראל אינו מחוייב לעסוק בתנור אלא רק האופה הגוי, ולכן אין הגוי נחשב כשלוחו.
סוג נוסף של שותפות שיש לדון בו הוא כשגוי וישראל שותפים בבעלות על בהמה. בכגון זה יש צד להחמיר מפני שיש מצווה של שביתת בהמתו, ואם כן יתכן שאסור להניח לגוי לעבוד עם הבהמה המשותפת בשבת, ונחלקו על כך רבותינו הראשונים.
בעל ארחות חיים (הל׳ שבת סי׳ שה, ובכל בו סי׳ לא) והריצב״א (מובא בהגהות אשרי סי׳ כד) כותבים ששותפות כזו אסורה, ואף התנאי שעושים מתחילה שהגוי יעבוד בשבת אינו מועיל להתיר.
לעומת זאת הריב״ש (סי׳ קנא) כותב שהתנאי מועיל גם בשותפות בהמה מפני שעל ידו נעשית הבהמה כקנויה לגוי ביום השבת, ואין לישראל שום איסור במה שהגוי עובד עמה בשבת. מלבד זה הוא כותב שאי אפשר למנוע את הגוי מעבודה בשבת בעל כורחו של הישראל כשהוא שותף בבעלות, ורק צריך להקפיד שלא יכשל בשכר שבת, ועל כך נאמר בסוגייתנו שהתנאי מועיל להתיר, וכן פוסק השלחן ערוך (או״ח סי׳ רמו, ה) להקל בתנאי.
[{דף כב.}]
[דף כב. - כב:]

מסירת בהמה ועוף לגוי

ציון ד (כב, א), ציון ב.ה.ו.ז (כב, ב).
אין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים מפני שחשודין על הרביעה.
גמרא. אלא הא דתניא: אין מוסרין בהמה לרועה שלהן, לימא רועה שלהן מתיירא משום הפסד שכרו! אינהו דידעי בהדדי - מרתתי, אנן דלא ידעינן בהו - לא מרתתי...
נקבות אצל נקבות מאי טעמא לא מייחדינן? אמר מר עוקבא בר חמא: מפני שהגוים מצויין אצל נשי חבריהן, ופעמים שאינו מוצאה ומוצא את הבהמה ורובעה. ואיבעית אימא, אפילו מוצאה נמי רובעה, דאמר מר: חביבה עליהן בהמתן של ישראל יותר מנשותיהן... איבעיא להו: עופות מאי? תא שמע, דאמר רב יהודה אמר שמואל משום רבי חנינא: אני ראיתי גוי שלקח אווז מן השוק, רבעה, חנקה, צלאה ואכלה, ואמר רבי ירמיה מדיפתי: אין ראיתי ערבי אחד שלקח ירך מן השוק וחקק בה כדי רביעה, רבעה, צלאה ואכלה.
...ואין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים, ואפילו זכרים אצל זכרים ונקבות אצל נקבות.
ואין מוסרין בהמה, חיה ועוף לרועה גוי, אפילו זכרים לגוי ונקבות לגויה, מפני שכולן חשודין על הרבעת בהמה, וכבר ביארנו שהן אסורין בזכור ובהמה, ונאמר ״...ולפני עור לא תתן מכשֹל״.
ומפני מה אין מוסרין בהמה נקבה לגויה? מפני שכולן בחזקת נואפים, וכשיבוא הנואף לשכב עם גויה זו אפשר שלא ימצאנה וישכב עם הבהמה, או אפילו ימצאנה ישכב עם הבהמה.(רמב״ם איסורי ביאה כב, ה-ז)
אין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים, ואין מוסרין בהמה לרועה שלהם, מפני שהם חשודים על הרביעה, ובמקומות שאינם חשודים בה, ואדרבה מכים ועונשים עליה - מותר. וכו׳.(שו״ע יורה דעה קנג, א)

א. המנהג בימינו.

במשנתנו למדנו שאין מעמידים בהמה אצל גוים משום שהם חשודים על הרביעה, וכיון שבן נח נאסר בכך יש בנתינה להם משום איסור ״לפני עור״.
הראשונים דנים במנהג שנוהגים לתת להם בהמות, כיצד הוא מתיישב עם הנאמר במשנתנו.
בתוספות שאנץ (יד, ב ד״ה אמר) בתירוץ הראשון מבואר שמסתמכים על דברי רב לעיל (יד, ב) שכשם שהמשנה שם תולה את ההיתר למכור בהמה דקה לגוי במנהג כך הדין של משנתנו תלוי במנהג המקום, ובמקום שאינם חשודים על הרביעה מייחדים להם בהמה וכן מוכרים להם. אמנם הגמרא לעיל (טו, א) מסיקה שרב עצמו חזר בו מהסבר זה, אך לדעת הר״ש משאנץ ההסבר הזה הכרחי לפי האמוראים בהמשך סוגייתנו.
בעל ארחות חיים (הל׳ ע״ז סי׳ ד) מוסיף שכיון שכיום אין הגוים חשודים על הרביעה הרי זה נחשב כמקום שנהגו למכור שאין חוששים לאיסור.
אולם התוספות בסוגייתנו (ד״ה אין) כותבים שאי אפשר להסתמך על תירוצו של רב מאחר שהוא עצמו חזר בו. התוספות (ד״ה ורמינהי) ממשיכים ומבארים שרב עצמו חזר בו מפני שאין בהסברו כדי ליישב את קושיית הגמרא בסוגייתנו מדברי הברייתא שלוקחים מהגוים בהמה לקרבן, שכן הגמרא בהמשך מביאה פסוקים מהתנ״ך שמוכח מהם שלקחו בהמות לצורך הקרבת קרבנות גם מאומות שהיו חשודים על הרביעה, מכאן שההיתר אינו רק במקום שנהגו למכור מפני שאינם חשודים על הרביעה.
אכן הראבי״ה (סי׳ אלף תז), המאירי והר״ן (דף ז, א בדפי הרי״ף) כותבים שכיון שבימינו אין הגוים חשודים על הרביעה כלל ואף מענישים את הנוהגים כך שוב אין מקום לאסור, ומשמע מדבריהם שההיתר מוסכם על כולם ואינו קשור לתירוצי האמוראים.
התוספות (ד״ה אין) עצמם מביאים את הסברו של רבנו תם שהמנהג מסתמך על תירוצו של רבי פדת (להלן כג, א) שמשנתנו כדעת רבי אליעזר הסובר שפרת חטאת אינה נלקחת מן הגוים, והלכה כדעת חכמים שלוקחים בהמת חטאת מהגוים.
התוספות מוסיפים שמהגמרא נראה שנוטה לפסוק כרבי פדת ולא כרבינא שמתרץ תירוץ אחר, ועל כן הגמרא מביאה את דעת רבי פדת בסוף אף על פי שקדם לרבינא, ועוד שבדברי סופרים הלך אחר המקל. מלבד זה הם כותבים שאף על פי שסתם משנתנו כדעת רבי אליעזר אין הלכה כמותו, מפני שבמסכת פרה יש מחלוקת בדבר ובשתי מסכתות אין סדר למשנה, וממילא יתכן שלפנינו סתם ואחר כך מחלוקת.
נמצא שבמקום שהגוים עדיין חשודים על הרביעה לפי השיטה הראשונה האיסור לתת להם בהמה עומד במקומו, בעד שלפי רבנו תם מותר מפני שהלכה כחכמים שאין חוששים לרביעה.
יש להעיר שהרא״ש בתוספותיו (כג, א ד״ה ר׳ פדת) מבאר שרבי פדת מעמיד גם את המשנה לעיל (יד, ב) כדעת חכמים שאין איסור למכור בהמה לגוי, אלא שיש מקומות שנהגו בהם איסור, ורק לעניין קרבן אין מקומות שמחמירים שלא לקחת מהם כיון שיש הרבה מומים שכיחים שפוסלים את הבהמה לקרבן ואי אפשר להחמיר ולהימנע מלקחת בהמות מהגוים. לפי דבריו יוצא שאף לדעת חכמים יש מקומות שחששו בהם לרביעה ואסור לתת להם במקומות אלה בהמה מחשש שירבענה.
גם מדברי המרדכי (סי׳ תתיא) והאגודה (סי׳ טו) משמע שסוברים כן, שכן הם כותבים שסתם המשנה לעיל שהמכירה תלויה במנהג היא כדעת חכמים.
הסבר נוסף למנהג כותב הראב״ן (סי׳ רצג) שהאיסור נוהג רק בגוי שמתייחד עם הבהמה בתמידות, כגון בפונדקאות או רועה בחורשים הנמצא עם הבהמה יום ולילה, אבל כשאינו מתייחד עמה בקביעות הרי הוא חושש שמא יראוהו הבעלים ואין איסור לתת לו את הבהמה.
הרי״ף (ז, ב בדפיו) מביא רק את משנתנו ואינו מביא את כל דיון הגמרא עליה.
בעל תורת ההשלמה (אות א) כותב שנראה שהרי״ף לא ראה צורך להביא את הדיון של הגמרא מפני שסובר שאין האיסור נוהג כיום כשהגוים אינם חשודים על הרביעה. אולם יש להעיר שהרי״ף לעיל (ה, א בדפיו) מביא את הברייתא המובאת בדף טו, ב ״אין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים זכרים אצל זכרים ונקבות אצל נקבות...⁠״, ומשמע שפוסק שהאיסור עומד במקומו, ורק את הדיון בסוגייתנו הוא משמיט מפני שהוא עוסק בלקיחת בהמה לצורך קרבן שאינו נוהג בימינו.
הרמב״ם פוסק כמשנתנו וכברייתא לעיל (טו, ב) שאין מוסרים בהמה לגוים. השלחן ערוך מביא את האיסור אך מוסיף את דברי הר״ן שבמקומות שאינם חשודים על הרביעה ואף מכים ומענישים עליה – מותר.

ב. דין עוף.

הגמרא מסתפקת לגבי עופות ומכריעה לחומרא, ובעל ההשלמה, הריא״ז (הלכה א, א) והמאירי כותבים על פי זה שאין להעמיד אצל הגוים אפילו עופות. המאירי מוסיף שלא מדובר כאן לעניין קרבן, שכן עופות קטנים הראויים לקרבן אינם בני רביעה כלל.
הרי״ף אינו מביא כלל את הדין של עוף, וכבר נזכר שיתכן שסובר שהאיסור אינו נוהג בזמן שהגוים אינם חשודים על רביעה. מלבד זה ניתן לומר שגם אם האיסור עומד במקומו יש להקל בעוף מפני שאין בימינו גוים החשודים על רביעת עוף. בעל תורת ההשלמה מסביר בדרך זו את דעת השלחן ערוך שאינו מביא כלל את דין העוף.
הרמב״ם כותב שאין מוסרים עוף לרועה, אך לגבי האיסור להעמיד בהמה בפונדקאות של גוים אין הוא כותב שהאיסור חל גם על עוף. נראה אפוא שמבין שהספק של הגמרא בדין עוף נוגע רק למסירתו לרועה ולא להעמדתו בפונדקאות של גוים.

ג. איסור אכילה.

הט״ז (סק״א) כותב שאם הישראל עבר על האיסור והעמיד את הבהמה אצל הגוי – אין הבהמה נאסרת באכילה, אפילו נרבעה בפני עדים, כיון שבזמן הזה אין דנים ולכן אין גמר דין למיתה על הבהמה ואין היא נאסרת באכילה.
לעומת זאת הב״ח (שו״ת סי׳ קמ) סבור שהבהמה אסורה באכילה כיון שהבהמה הנרבעת לגוי חייבת מיתה ובדיני הגוים אין צורך במשפטי הדיינים כישראל, ונידון על פי עד אחד ואפילו קרוב, ואין צורך בסנהדרין. החכם צבי (סי׳ פד) כותב שלדעת הב״ח אפילו כשהרובע עצמו אומר שרבעה הבהמה חייבת מיתה. עם זאת הב״ח מסכים שלדעת הרמב״ם הפוסק בהלכות מלכים (ט, ו) שבהמה הנרבעת אינה חייבת מיתה מותר לאכלה, ועיין עוד בבירור הלכה לסנהדרין דף נב, א ציון ד.
יש להעיר שהמאירי כותב: ״ומה שאמרנו שרובע ונרבע שמותרין באכילה דוקא שלא נודע אלא מצד ראיית הבעלים או על פי עד אחד, אבל אם היו שם שני עדים – הרי אלו נסקלים ובשרם אסור בהנאה״.
בפתחי תשובה (סק״א) מובאת תשובת בית יעקב (סי׳ קיח) הכותב שלכתחילה לא יאכל ממנה, אלא ישחטנה וימכור לגוים את בשרה.
[{דף כב.}]

אסור לאשה להתייחד עם גוי

ציון ה.
משנה. ולא תתייחד אשה עמהן, מפני שחשודין על העריות.
גמרא (כה, ב). ותיפוק ליה משום שפיכות דמים! אמר רבי ירמיה: באשה חשובה עסקינן, דמירתתי מינה. רב אידי אמר: אשה כלי זיינה עליה. מאי בינייהו? איכא בינייהו אשה חשובה בין אנשים, ושאינה חשובה בין הנשים. תניא כוותיה דרב אידי בר אבין: האשה, אף על פי שהשלום עמה - לא תתייחד עמהן מפני שחשודין על העריות.
...אבל לא תתייחד ישראלית עם הגוי, אף על פי שאשתו עמו, שאין אשתו של גוי משמרתו ואין להן בושה.(רמב״ם איסורי ביאה כב, ד)
אבל לא תתייחד ישראלית עם הגוי, אף על פי שאשתו עמו.(שו״ע אבן העזר כב, ג)
לא תתייחד ישראלית עם גוי, אפילו הם רבים ונשותיהם עמהם.(שו״ע יורה דעה קנג, ד)

א. מחלוקת רבי ירמיה ורב אידי.

הגמרא מקשה על המשנה מדוע יש צורך בטעם שהגוים חשודים על העריות כדי לאסור לאשה להתייחד עמהם, ואין די בחשש שמא יהרגנה.
בגמרא מובאים שני תירוצים: האחד של רבי ירמיה שמדובר באשה חשובה שמפחדים להרגה, והשני של רב אידי שאין הורגים את האשה כיון שכלי זיינה עליה.
רש״י (ד״ה באשה) מבאר את תירוצו של רבי ירמיה שמדובר במשנה באשה חשובה בין באנשים ובין בנשים, דהיינו שהיא יפה ומקורבת למלכות, ובאשה כזו אין חשש שיהרגוה מפחד המלכות, ויש רק חשש של עריות כיון שהיא יפה. לעומת זאת רב אידי סובר שבכל אשה יש חשש של עריות, גם אם אינה יפה, ואין חשש שיהרגנה כיון שרוצה לבעול אותה.
בגמרא מבואר שיש הבדל להלכה בין שני ההסברים. מפירוש רש״י עולה שהוא גורס בגמרא ״איכא בינייהו אשה חשובה בין האנשים ואינה חשובה בין הנשים״, ומבאר שהכוונה לאשה הקרובה למלכות ואינה יפה, שלדעת רבי ירמיה מותר לה להתייחד עם הגוי כיון שאין חשש שיהרגנה, וכן אין חשש שיבוא עליה כיון שאינה יפה, ואילו לדעת רב אידי אסורה להתייחד כיון שלדעתו יש לחשוש לעריות בכל אשה, אף שאינה יפה.
הרמב״ן מביא שיש שגורסים כרש״י אך מפרשים שגם רב אידי מסכים שאין חשש לעריות באשה שאינה יפה, אלא שסובר שבאשה כזו כיון שאינו בא עליה יש חשש שמא יהרגנה אף על פי שהיא חשובה בין האנשים, ורבי ירמיה סובר שהיא מותרת להתייחד ואין חשש שמא יהרגנה.
הראשונים דוחים את הפירושים האלה בטענה שהלשון ״אינה חשובה״ אין משמעותה שאינה יפה, ועוד שלא מסתבר שבאשה שאינה יפה אין חשש שיבוא עליה, שהרי בגמרא (כב, ב) מובא שאפילו על בהמתם חשודים לבוא, ואשה מכוערת אינה גרועה מבהמה.
על כן התוספות (ד״ה איכא) והרא״ש (סי׳ ג) מבארים באופן אחר את דברי רב אידי ״אשה כלי זיינה עליה״, שכוונתו לכך שאין הורגים נשים כיון שמרחמים עליהן, שהרי אינן בנות מלחמה. לגבי ההבדל בין התירוצים הם גורסים ״חשובה בין האנשים ושאינה חשובה בין הנשים״, כלומר יש שני הבדלים. הבדל אחד הוא באשה חשובה בין אנשים, שלדעת רבי ירמיה אף שאין לחשוש שמא יהרגוה מפחד המלכות, יש חשש לעריות שמא תתפתה או שמא יאנסוה ויסמכו על זה שתסתיר קלונה ולא תפרסם את הדבר, ואילו לפי רב אידי מותרת להתייחד, שכשם שמפחדים להרגה כך מפחדים לאנסה. ההבדל השני הוא באשה שאינה חשובה, האם מותרת להתייחד עם נשים גויות, שלרבי ירמיה אסור כיון שיש לחשוש משום שפיכות דמים הואיל ואינה קרובה למלכות, ואילו לדעת רב אידי מותרת להתייחד מפני שלהריגה אין חוששים כיון שמרחמים עליה, וגם לביאה אין לחשוש כיון שברגע שתראה שהגוי נכנס תצא מיד.
הר״ן (בחידושיו) מוסיף בביאור שיטתם שרבי ירמיה חושש אפילו לייחוד עם נשים שמא הנשים עצמן יהרגוה, או שמא יבואו אנשים ולא תוכל להינצל מהם אף על פי שמעריות תוכל להינצל.
לפי פירוש זה רב אידי מעמיד את משנתנו באשה שאינה חשובה, וחולק על רבי ירמיה שמעמיד דווקא באשה חשובה.
בהמשך דבריהם התוספות מביאים את לשון הירושלמי: ״אמר רבי ירמיה תפתר בבריאה ורבי בון אמר אפילו בתשה, יכולה אשה להטמין ולומר גויה אני...⁠״. התוספות מפרשים שניתן לבאר בדרך זו גם את דברי הבבלי, ו״אשה חשובה״ היינו אשה בריאה בעלת כח שאין לחשוש שמא יהרגוה אך רבי ירמיה חושש שמא תתפתה, ורב אידי שאומר שכלי זיינה עליה מתכוון לכך שיכולה להטמין את עצמה מפני הריגה.
הרי״ף (ז, ב בדפיו) משמיט את הדיון שבסוגייתנו, וגם הרמב״ם כותב שאסור ואינו מחלק בין המצבים השונים. הבית יוסף (יו״ד) כותב שנראה שהם מפרשים את הסוגיה כרש״י, וכיון שהלכה כרב אידי, שהרי הברייתא מסייעת לו, יוצא שכל אשה אסורה להתייחד עם גוי כיון שחוששים לעריות, וסמכו הרי״ף והרמב״ם על כך שהביאו את משנתנו.
הטור (יו״ד) מביא את המחלוקת בין התוספות לבין רש״י אם אשה חשובה מותרת להתייחד עם האנשים, והבית יוסף תמה מדוע אין הטור מזכיר כדרכו שדעת אביו הרא״ש היא כדעת התוספות שמותרת. אולם הב״ח מסביר שהטור עצמו חושש לשיטת רש״י שאף אשה חשובה אסורה להתייחד משום חשש עריות, וכן מכריע הב״ח עצמו.
בענין ייחוד אשה בין נשים גויות, לפי שיטת התוספות יוצא שלהלכה מותר לכל אשה כיון שאין לחשוש להריגה משום שמרחמים עליה, וכן אין לחשוש לעריות משום שמיד כשתראה שגוי נכנס תצא.
הבית יוסף ובעל הדרישה (אות ב) כותבים שמסתבר שאף רש״י מסכים בעניין זה לדברי התוספות.
אולם הש״ך (סק״ג) כותב שיש לפקפק בזה לדעת רש״י. גם מדברי רבנו ירוחם (נתיב כג ח״א) משמע שמבין שלדעת רש״י אסור לאשה להתייחד עם הנשים משום חשש ערוה.

ב. איסור מהתורה או מדרבנן.

יש לדון האם האיסור לבת ישראל להתייחד עם גוי הוא מהתורה או מדרבנן. בבירור הלכה לקידושין (דף פ, ב ציון ב) מובא שדעת התוספות, רבנו יונה, הרמב״ן, החינוך, הרשב״א והמאירי היא שייחוד עם איסור ערוה אסור מהתורה. כמו כן מובא שם שהרמב״ם כותב שאיסור זה הוא מדברי קבלה, ויש מחלוקת בדעתו האם כוונתו להלכה למשה מסיני או לאיסור מדרבנן.
בעניין ביאת גוי אם היא בכלל ערוה מצינו בבירור הלכה למסכת סנהדרין (דף עד, ב לפני ציון ב) שדעת הריב״ם, הר״י מלוניל, הרמ״ה, הריטב״א והנמוקי יוסף שהיא בכלל איסור עריות, והש״ך מוסיף שכן היא דעת כל הפוסקים חוץ מרבנו תם, והרמב״ן סבור שאף לדעת בעל המאור אין זה אלא איסור דרבנן.
אכן בעל תרומת הדשן (סי׳ רמב) כותב בפשטות שאיסור ייחוד אשת איש עם גוי הוא מהתורה, אך יתכן שלדעת רבנו תם ובעל המאור שביאת גוי אסורה מדרבנן איסור הייחוד עמו הוא רק מדרבנן.

ג. בזמן הזה.

הרמב״ם והשלחן ערוך מביאים את דין המשנה, ומדבריהם נראה שהאיסור נוהג גם בזמן הזה.
עם זאת מובאת בשו״ת חוות יאיר (סי׳ סו) תשובת הגר״מ שטערין שכשם שכיום אין נזהרים מלהעמיד בהמה בפונדקאות של גוים מפני שאינם חשודים על הרביעה, והשלטונות אף מכים ועונשים כל כך, כך מקלים באיסור ייחוד עם גוי מפני שאינם פרוצים כל כך בעריות. גם בעל עזר מקודש כותב שהאיסור הוא במקומות שאין בהם משפט נכון ורואים שאומות העולם פרוצים וחשודים על כך, והכל לפי הזמן.
בעל בית משה (אבן העזר סק״ג, מובא באוצר הפוסקים סקי״ח, ה) כתב שסומכים בשעת הדחק על שיטת התוספות והרא״ש בדעת רב אידי שאשה חשובה אין בה חשש לאונס, וכיון שכיום הגוים מכים ועונשים על כך כל אשה נחשבת חשובה.
בעל דבר יהושע (שו״ת ח״א סי׳ יב, ז) מביא ראיה לכך שאם מענישים על כך אין לחשוש שמע יבוא עליה מהגמרא לעיל (כג, א), שם מבואר שאשה שנחבשה על ידי גוים בשביל ממון מותרת לבעלה כיון שהגוי מפחד לגעת בה משום חשש הפסד הממון, ומבואר שם בגמרא שאף לכתחילה מותרת להתייחד עמו, אם כן כל שכן שמפחד מפני עונשי הגוף שיענשו אותו אם יבוא עליה.
לעומת זאת הב״ח (אהע״ז) והרש״ל בהגהותיו לטור כותבים שאין להתייחד עם הגוי, ומדברי הב״ח עולה שיש בדבר איסור תורה והוא תמה מנין מצאו מקום להקל.
גם בעל חוות יאיר (שם) דוחה את דברי הגר״מ שטערין ולדעתו אין להשוות את האיסור להעמיד בהמה בפנודקאות לאיסור להתייחד עם גוי שגם בזמננו קיים החשש שמא יתקפנו יצרו ויבוא עליה בסתר. עם זאת אף הוא כותב שכיון שמדוחק הפרנסה היו צריכים לשלוח נשים לשאת ולתת עם הגוים – לא גזרו על כך, כיון שזו גזרה שאין הציבור יכול לעמוד בה, ועיין עוד בבירור הלכה לקמן כה, ב ציון ג.
בעניין דין האשה שנתייחדה עם גוי עיין בירור הלכה לכתובות כו, ב ציון ג.ד.
[{דף כב.}]
ציון ו.
עיין בירור הלכה לקמן כה, ב ציון ד.ה.
ומשיבים: הטעם הזה של אריסותא [אריסות], שהאריס עושה את אריסותו, ואינו עושה עבור ישראל, לר׳ שמעון בן אלעזר לית ליה [אין לו, אינו מקבל] נימוק זה. ושואלים: אלא על דרך זו, גוי מאי טעמא [מה טעם] מותר להשכיר לו? ומשיבים: דאמרינן ליה [שאנו אומרים לו] שביום זה אסור לעשות מלאכה וציית הוא מציית], ואינו עושה מלאכה. ושואלים: כותי נמי אמרינן ליה וציית [גם כן אומרים אנו לו והוא מציית]! ומשיבים: כותי לא ציית [אינו מציית], משום דאמר הוא אומר]: אנא גמירנא טפי מינך [אני מלומד יותר ממך] בדין, ואני יודע שהדבר מותר.
The Gemara answers: Rabbi Shimon ben Elazar does not accept the principle that a sharecropper works for his tenancy, rather than as the Jew’s employee. The Gemara asks: But if so, with regard to a gentile, what is the reason that it is permitted to rent to him? The Gemara answers that we say to him that he may not perform labor on certain days, and he complies. The Gemara asks: If that is so, then in the case of a Samaritan as well, we can say to him that he may not perform labor on certain days, and he will comply. The Gemara answers: A Samaritan will not comply, as he says: I am more learned than you, and I know that it is permitted to work on these days.
רי״ףרש״יר״י מלונילאור זרועתוספות רי״ד מהדורה תליתאהרא״הבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) א״האִי הָכִי מַאי אִירְיָא מִפְּנֵי שֶׁנִּקְרֵאת עַל שְׁמוֹ תִּיפּוֹק לֵיהּ מִשּׁוּם {ויקרא י״ט:י״ד} לִפְנֵי עִוֵּר לֹא תִתֵּן מִכְשׁוֹל חֲדָא וְעוֹד קָאָמַר חֲדָא מִשּׁוּם לִפְנֵי עִוֵּר וְעוֹד מִפְּנֵי שֶׁנִּקְרֵאת עַל שְׁמוֹ.
The Gemara asks: If that is so, why does Rabbi Shimon ben Elazar state specifically that the reason for the prohibition is because the field is called by the name of the owner? Let him derive this halakha due to the fact that the Samaritan, like a Jew, is commanded to refrain from labor during the intermediate days of the Festival, and since he will work on these days, renting him a field is included in the prohibition: “You shall not put a stumbling block before the blind” (Leviticus 19:14). The Gemara answers: Rabbi Shimon ben Elazar states one reason and adds another: One reason is that of the prohibition: You shall not put a stumbling block before the blind; and, furthermore, it is prohibited because the field is called by the name of the owner.
רי״ףרש״יתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרוערמב״ןבית הבחירה למאיריר״ןבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אי הכי – דכותי יעשה בה מלאכה בחולו של מועד.
מאי איריא – דקתני גבי כותי מפני שנקראת על שמו.
תיפוק ליה – דבלא חשד נמי איכא משום לפני עור וכותי גר הוא ומצווה על המצות כישראל ולא דמי לעובד כוכבים העושה מלאכה בשבת שהעובדי כוכבים לא הוזהרו עליה.
אי הכי תיפוק ליה משום לפני עור – הקשה הר״י אמאי קאמר א״ה דאמלתי׳ דר״ש בן אלעזר גופיה היה יכול להקשות תיפוק ליה משום לפני עור ופי׳ הר״ר אלחנן בשלמא אי אמרת דכותי נקט לרבותא וה״ה עובד כוכבים ניחא דנקט טעמא דנקראת על שמו דשייך בתרוייהו אלא אי אמרת דנקט כותי דוקא א״כ תיפוק ליה משום לפני עור.
תיפוק ליה משום לפני עור – אליבא דרשב״א פריך דאית ליה כותים גרי אמת הן בפ״ק דחולין (דף ו.) גבי ההיא דר״ש דשדריה לר״מ למזבן חמרא מבי כותאי ומכאן יש להביא ראיה למה שפירש ר״ת דשייך למימר לפני עור אף במידי דלית ביה איסורא אלא דרבנן דהא מלאכה דח״ה אינה אסורה אלא מדרבנן כדפירש ר״ת (במו״ק (דף ב)) וראיה נמי מדלעיל (דף טו:) דאסור למכור לישראל החשוד למכור לעובד כוכבים אע״ג דליכא איסורא אלא דרבנן אבל הר״ר אלחנן הקשה לפר״ת שפירש דמלאכה דח״ה אינה אסורה מן התורה מדאמר בפ׳ מי שהפך (מ״ק דף יא:) פתח באבל וסיים בחול המועד לא מיבעיא קאמר לא מיבעיא ימי אבלו דאסור דרבנן אלא אפילו ח״ה דאסור דאורייתא כו׳ ומפר״ת דקרי ליה דאורייתא לפי שיש לה אסמכתא מן התורה בפ״ק דחגיגה (דף יח.) לאפוקי אבל שאין לו אסמכתא אלא מדברי קבלה דכתיב והפכתי חגיכם לאבל א״נ ח״ה יש לו עיקר מן התורה דאיכא למיגזר אטו י״ט.
חדא משום לפני עור – נראה דמהאי טעמא נמי להיות אסור כשקבל שדה בשותפות.
אי הכי מאי איריא וכו׳ תיפוק לי׳ משום לפני עור וכו׳ – ותימה לר׳ מאי אי הכי דקאי על המתרץ הא אגופא דמילתא כר׳ שמעון בן אלעזר אתיא הך קושיא דתיפוק לי׳ משום לפני עור וכו׳.⁠1
נראה לי, שמכאן יש לי ראיה דאמרינן אפי׳ באיסורא דרבנן איסורא דלפני עור, לפי מה שמפרש ר״ת במועד קטן2 דכל מלאכה האסורה בחולו של מועד מדרבנן וקרא אסמכתא בעלמא, דהכא אסר משום לפני עור לפי שהכותי עושה בו מלאכה בחולו של מועד,⁠3 והכי נמי פריך4 לעיל דלהכי אסרינן למכור לישראל החשוד למכור לגוי כל מה שאסור למכור לגוי לפי שעל ידי שימכרו לו יעבור על דברי חכמים וימכור לגוי. ועל מה שמפרש ר״ת קשה לי מהא דקאמר בריש פ׳ מי שהפך (מו״ק דף יא:) פתח באבל וסיים בחולו של מועד וכו׳ עד לא מיבעיא קאמר, לא מיבעיא בימי אבלו דמלאכה דרבנן היא ושרי אלא אפי׳ חולו של מועד דאסיר׳ מלאכה מדאורייתא במקום פסידא שרו רבנן, אלמא משמע דמן התורה היא, דאי משום דאסמכוה אקרא קרי לה דאורייתא אבילות נמי אסמכוה אקרא בפ׳ בתרא דהתם (דף טו:) והפכתי חגיכם לאבל מה חג אסור וכו׳.⁠5 וי״ל דמשום דיש לו עיקר מן התורה יותר מאבילות דגזרו חולו של מועד אטו יום טוב גופיה אם הוא עדיין מועד קרי ליה דאורייתא, נ״ל. ועוד קשה לי מהא דאמר בחגיגה בפ׳ אין דורשין (דף יח.) ריש לקיש אומר חג הקציר וכו׳ מתקיף לה ר׳ יוחנן אלא מעתה דכתיב וחג האסיף בצאת השנה הכי נמי איזהו חג שאתה חוגג ואוסף בו הוי אומר זה חג הסוכות אילימא ביו״ט אסיפה ביו״ט מי שרי אלא לאו בחולו של מועד ובחולו של מועד מי שרי אלא חג הבא בזמן האסיפה וכו׳ מכלל דתרווייהו סבירא להו דחולו של מועד אסור בעשיית מלאכה, משמע בהדיא מדאורייתא קאמר, ועוד מאי קאמר מכלל וכו׳, פשיטא דכמה משניות שלימות יש דחולו של מועד אסור במלאכה, אלא משמע דמן התורה קאמר6:
תיפוק לי׳ משום לפני עור – וא״ת דילמא סבירא ליה כותים גירי אריות ואין כאן לפני עור. וי״ל דניחא ליה לתלמודא לתרץ אפי׳ סבירא ליה דכותים גירי אמת הם7:
חדא משום לפני עור – ומהאי טעמא אסור כמו כן למכור שדה לכותי שיעשה בו מלאכה ועובר על לפני עור,⁠8 ועוד יכולה להיות אסורה מכירה לכותי משום דאתי למכור לגוי כדאמר לעיל9 גבי כותי וישראל חשוד, ומיהו שמא יש חילוק בין מכירת שדה דלא שכיח׳ כל כך כמו מכירת מטלטלין כגון בהמות וכלי זיין דלעיל:
1. עי׳ תוס׳ ד״ה אי הכי ובתוס׳ הרא״ש מש״כ לתרץ בשם רבינו ועי׳ במהר״ם. ועי׳ בחי׳ הראב״ד ובריטב״א. (תיבות נראה לי שבסמוך, נראה מתוך הכתב יד שזה שייך לקטע זה, ואפשר שההמשך הושמט).
2. הובא בראשונים ריש מו״ק ובתוס׳ חגיגה יח, א ד״ה בחולו.
3. וכ״כ תוס׳ ר״ן ומאירי, ודלא כהרמב״ן והריטב״א כאן ובריש מו״ק דסברי דל״ש לפנ״ע באיסור דרבנן ומכח זה הוכיחו דאיסור מלאכה בחוה״מ הוא מה״ת ע״ש, ודעת תוס׳ חגיגה יח, א, ד״ה בחולו, והרא״ש ריש מו״ק הוא כהרמב״ן דליכא לפנ״ע, והכא שאני משום דיש לה סמך מקראי, וכ״כ הריטב״א ריש מו״ק. והנה בדעת רבינו ודעימיה דעובר בלפנ״ע יעוין בר״ן שכתב דאינו אלא דמרבנן וע״ש דהוקשה לו א״כ מאי מקשה הגמ׳ ותיפו״ל משום לפנ״ע והא זה וזה מדרבנן, ותי׳ דה״ק מאי איריא מפני שנקראת על שמו דמשמע שאין איסור בדבר עד שעת מלאכה, הרי משעת מכירה עבר משום לפנ״ע ע״ש, ומדבריו מבואר להדיא דאיסור דלפנ״ע הוא מיד בשעת נתינת המכשול, ולא בשעה שהעור נכשל. וידועה חקירת היד מלאכי סי׳ שסז בזה, ועי׳ בשו״ת פנ״י חו״מ סי׳ ט ובפרי יצחק ח״ב סי׳ מט שנקטו דאינו עובר אלא בשעה שנכשל ע״ש שהאריכו בזה וכ״כ החז״א יו״ד סי׳ סב ס״ק כ״ה, וע״ע בביאורי הגרי״פ לרס״ג ל״ת נג. וצ״ע על הקה״י סי׳ ג (אות ב) דכ׳ להוכיח בדעת הר״ן דס״ל שאינו עובר בלפנ״ע אא״כ נכשל בו העור ע״ש, דהר״ן הכא כ׳ להדיא דעובר מיד כשהניח לפניו המכשול וצ״ע. והנה בשו״ת פנ״י שם והמנ״ח מ׳ רלב כ׳ דמכשיל חבירו באיסור דרבנן עובר בלפנ״ע מן התורה דלא גרע ממשיאו עצה שאינה הוגנת במילי דעלמא שעובר בלפנ״ע מה״ת, וכ״כ בקובה״ע סי׳ עה סק״ב, וע״ע בתורת חסד או״ח סי׳ ה ובאמרי בינה ח״א בתשובות שבסוף הספר סי׳ ב ובבית יצחק סי׳ ס״ה שהאריכו בזה, ועי׳ באחיעזר ח״ג סי׳ סה סק״ט וסי׳ פא סק״ז שכ׳ דסברא זו שעובר מדאורייתא משום עצה רעה אינו אלא כשהנכשל שוגג דאז שייך לומר שהשיאו עצה רעה, אבל כשהנכשל מזיד בחטא דליכא בזה משום עצה רעה אינו עובר אלא באיסור דרבנן, ע״ש. ובזה נראה ליישב מה שהק׳ בקובה״ע (שם) על המ״ב סי׳ תקכו ס״ק לב שכ׳ בהא דעשו יו״ט שני לגבי מת כחול ושרי לתפור לו תכריכים דזהו דוקא בחינם ובשכר אסור, אבל אם התופר אינו רוצה לתפור אלא א״כ יתנו לו כסף מזומן, אע״ג דעבירה היא בידו מ״מ יש לקרובי המת ליתן לו ע״ש, וק׳ כיון שהתופר אסור לו ליקח ממילא הנותן עובר משום לפנ״ע דאורייתא, דהא לא גרע ממשיאו עצה שאינה הוגנת, וזהו אינו נדחה מפני כבוד המת. ולמש״כ האחיעזר מיושב היטב מאחר והתופר הוי מזיד א״כ ל״ש בהא עצה שאינה הוגנת ולא הוי אלא איסור דרבנן בלבד, וזהו נדחה מפני כבוד המת.
4. נדצ״ל וה״נ פרישית לעיל (טו, ב ד״ה לגוי).
5. וכן הקשו תוס׳ בשם רבינו.
6. וכ״ה דעת רש״י במו״ק יא, ב, והובא בתוס׳ חגיגה שם, ועי׳ ביאוה״ל סי׳ תק״ל ד״ה ומותר שכתב שכ״מ גם מרש״י במכות כג ובסנהדרין צט, א, וע״ע לעיל כא, ב ברש״י ד״ה כותי וברש״ש. וכ״ה דעת הרשב״ם הובא בתוס׳ חגיגה שם והמאירי בריש מו״ק בשם הרבה גאונים ועי״ש עוד שהאריך בזה, והטור סי׳ תקלו בשם הרי״ף (עי״ש בב״י) והחינוך מ׳ שכג, וע״ע ברמב״ן וריטב״א שכ׳ שהוא מה״ת אא שכ׳ באופ״א עי״ש. ואמנם תוס׳ בחגיגה בשם הריב״א כ׳ דהוא מדרבנן כדעת ר״ת וכן הוא דעת הרמב״ם פ״ז מה׳ יו״ט ה״א והרא״ש ונמוק״י ומאירי ריש מו״ק והסמ״ג ה׳ חוה״מ, וע״ע בביאוה״ל שם.
7. עי׳ בתוס׳ ד״ה תיפוק והר״ש משאנץ שכ׳ דאליבא דרשב״א פריך דאית ליה בחולין ו, א, דכותים גרי אמת הן.
8. מדברי רבינו משמע דאסור למכור שדה לכותי אף קודם חוה״מ כדרך שאסרו להשכיר קודם חוה״מ, וצ״ע מ״ש מהא דתנן בפ״ה בשביעית מ״ו (עי׳ לעיל טו, ב) דאסור למכור כלים לחשוד על השביעית, בשביעית דווקא, אבל קודם לכן שרי [וכ״מ שם במ״ח לגבי מכירת פרה החורשת, ובתוספתא פ״ג דשביעית לגבי מכירת שדה ניר ראה לעיל טו, ב] ועי׳ בתורת זרעים שביעית שם ובקה״י שביעית סי׳ י שכתבו לבאר טעמא דליכא לפנ״ע קודם שביעית, והיינו משום דאיסור לפנ״ע אינו אלא אם כן הוה מכשול בשעה שנותנו לו, אבל אם באותה שעה לא הוי עדיין מכשול ליכא איסור בכה״ג ע״ש. ועי׳ בשו״ת משנת ר׳ אהרן ח״א סי׳ ג בשם הגר״מ ביק שכ׳ ליישב הא דאסור להשכיר שדה לכותי קודם חוה״מ, דהיינו משום דקיי״ל דשכירות לא קניא ונמצא דבשעת העבירה הוא נותן לפניו מכשול ע״ש, ובדרך זו כתב התו״ז שם לבאר דברי המג״א סי׳ שמ״ז ס״ק ד ע״ש, אכן צ״ע מד״ר דמבואר להדיא דאף מכירה אסור ואין חילוק בין מכירה לשכירות. וע״ע בשו״ת משנת ר״א שם מש״כ ליישב בזה ובספר שערי זבולון יור״ד סי׳ ב. (ובענין זה יש עוד לעיין מדברי המג״א סי׳ קס״ט סק״ו בשם הב״ח ודו״ק).
9. טו, ב.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הא דאקשינן א״ה מאי אירייא מפני שנקראת על שמו תיפוק לי׳ מפני ולפני עור. פי׳ רש״י ז״ל דכותי עושה מלאכה בחש״מ, ואגופא דברייתא קאי.⁠א ולא מחוור.⁠ב ואחריםג פירשו (אח״כ)⁠ד1 דכותי נמי צאית ואריסותא לרשב״א אית ליה קסבר רשב״א דכותים גירי אריות ולא מפקדי וליכא משום ולפני עור,⁠ה אא״או דכותיםז לא צאית משום דאמר אנא גמירנא טפיח אלמא מפקיד, הילכך איכא נמי [משום] ולפני עור. וזה אינו כלום, שאפילו כשתמצא לומר גירי אריות הם, אינהו סברי דמפקדי וסברי דגמירי טפי מינן ולא צייתי. ומדמקשה ותיפוק לי׳ משום ולפני עור במלאכה דחש״מ משמע לן מינה דאיסורא מדאורייתא, דאי מדרבנן הוא מי איכא לא תתן מכשול ליכא ודאי, אלא נקראת על שמו, ותימהט על עצמך אם אסרו עליו כלום מפני חשד זה בשל דבריהם, אלא ש״מ חש״מ תורה היא.⁠י וה״נ אמרינן בהדיא בריש פ׳ מי שהפךכ ל״מ חש״מ דאיסור מלאכה דאורייתא וכו׳. ודקאמר התם2 ל אלו היה מי שימנה עמי הייתי מתיר מלאכה בחש״מ [וכו׳],⁠מ יש לומר מפני שהחכמים הוסיפו עליהן הרבה ואותן היה מבקש להתיר, הא מן התורה אינו אסור אלא במלאכת עבודת קרקע וכיוצא בה שטרחתן מרובה. ומיהו אין בזה מן התורה לא לאו ולא מלקות כרע״קנ דמפיק לה ממקראי קדש,⁠ס דאיסור עשהע רמז לך הכתוב בו, והיינו דאמרינן התםפ הל׳ מועד כהלכות שבת יש מהן פטור אבל אסור ישצ וכו׳. והר״מ הספרדי ז״לק סומך על הירושלמי שהזכרנו, ולא כיון יפה. ועוד מפורש בפרק אין דורשיןר מכלל דתרווייהו ס״ל חש״מ אסור בעשיית מלאכה, כלומר מן התורה, וכדמוכחא שמעתא.⁠ש
א. דבברייתא איתא (כא, ב): ר״ש בן אלעזר אומר לא ישכיר אדם שדהו לכותי מפני שנקראת על שמו וכותי זה עושה בו מלאכה בחולו של מועד. ועל זה הקשה הגמרא: אי הכי, דכותי יעשה בו מלאכה ולא ציית לישראל, מאי אריא דקתני מפני שנקראת על שמו של ישראל תיפוק ליה דבלא חשד נמי משום ולפני עור וכותי גר הוא ומצווה על המצות כישראל וכו׳ (רש״י).
ב. נראה כוונתו: דאם אברייתא גופא קאי מאי קאמר אי הכי, אמילתא דרשב״א גופיה תיקשי: תיפוק ליה משום ולפני עור. וזו קושיית הר״י (בתוס׳ ד״ה אי הכי) והובא גם ברשב״א.
ג. בלשון זה לא מצאתי, אלא כן יוצא מלשון הראב״ד (עמ׳ 47, ועיין להלן ציון 387). וזה שלא הזכירו בשמו אולי מפני שמשיב עליו בחוזק.
ד. (אח״כ), בא: אא״ב. וכן תיקן הגרא״ז. וכן ברשב״א כן הוא.
ה. א: ״עור לא״. ונראה שכוון לגמור הפסוק: לא תתן מכשול. וכן הובא בגמרא.
ו. בא: אלא א״כ. והנכון כמו בדפוס: אלא אי אמרת.
ז. א: כותי.
ח. ש״מ ס״ל לר״ש בן אלעזר כותיים גירי אמת הן ומוחזקים במצות אלא שהן ישראל רשעים, אם כן תיפוק לי משום לפני עור (ראב״ד עמ׳ 47).
ט. א: ותמה.
י. ועיין תוס׳ ד״ה תיפוק, שרבינו הולך בשיטת רבי אלחנן, ושיטת רבינו תם היא דמלאכה בחול המועד היא דרבנן ותהיה ראיה מגמרא שלנו (שהקשה: ותיפוק ליה משום ולפני עור) דאף באיסור דרבנן יש בו משום ולפני עור.
כ. מועד קטן יא, ב: לא מיבעי בימי אבלו מדרבנן הוא ושרי אלא אפילו במועד דאיסור מלאכה דאורייתא וכו׳. ורבינו הביאו בקיצור.
ל. ירושלמי שם ב, ג.
מ. כלום אסרו לעשות מלאכה בחולו של מועד אלא כדי שיהו אוכלין ושותין ויגיעין בתורה ואינון אוכלין ושתין ופחזין (ירושלמי שם). הרי משמע שהאיסור מדבריהם הוא. יש לומר וכו׳.
נ. חגיגה יח, א: רבי עקיבא אומר וכו׳.
ס. ויקרא כג, ד: אלה מועדי ה׳ מקראי קודש.
ע. והנה למדנו דרך אגב מלשון זה של רבינו דזהו יסוד המחלוקת שבין ריה״ג ור״ע, דריה״ג למדו מכל מלאכת עבודה לא תעשו, ור״ע יליף לה מאלה מועדי ה׳ וגו׳. ולפי הנ״ל ריה״ג סובר שאיסור עשיית מלאכה בחוש״מ יסודו באיסור לאו, ור״ע סובר דאיסור עשה רמז לך הכתוב.
צ. ויש מהן מותר לכתחילה (גמרא שם).
ק. רמב״ם ה׳ יום טוב ז, א: מפני שאיסורו מדברי סופרים. ועיין שם במפרשים.
ש. דבדרשי דקראי קיימינן התם (חידושי הר״ן, ע״ש שמביא הענין בשם רבינו).
1. הגהת הגרא״ז: אא״ב.
2. הגהת הגרא״ז: בירושלמי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אבעיא להו סתמא מאי – הקשה הראב״ד ז״ל ונפשוט מרישא דקתני לא יאמר לו טול אתה חלקך בשבת וכו׳ טעמא דא״ל הכי הא סתמא שרי. ותי׳ דאדרבה אי׳ למימר דרבותא קמ״ל דאפ״ה אסור דסד״א אפי׳ אי סתמא אסור כה״ג שרי דהו״ל כהתנו מעיקרא קמ״ל דאפ״ה אסור כיון שלאחר שקבלו התנו וכ״ש סתמא:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: אי הכי [אם כך] אתה מסביר, מאי איריא [מה שייך] מדוע נתן ר׳ שמעון בן אלעזר את הטעם שאסור להשכיר את שדהו לכותי מפני שנקראת על שמו? תיפוק ליה [תצא לו] הלכה זו מטעם אחר משום ״לפני עור לא תתן מכשל״ (ויקרא יט, יד), שהרי אף הכותי מצווה (כישראל) שלא לעשות מלאכה בחול המועד, והוא עובר על כך! ומשיבים: אכן, סיבה חדא [אחת] ועוד סיבה קאמר [אמר]: חדא [אחת]משום ״לפני עור״, ועודמפני שנקראת על שמו של היהודי.
The Gemara asks: If that is so, why does Rabbi Shimon ben Elazar state specifically that the reason for the prohibition is because the field is called by the name of the owner? Let him derive this halakha due to the fact that the Samaritan, like a Jew, is commanded to refrain from labor during the intermediate days of the Festival, and since he will work on these days, renting him a field is included in the prohibition: “You shall not put a stumbling block before the blind” (Leviticus 19:14). The Gemara answers: Rabbi Shimon ben Elazar states one reason and adds another: One reason is that of the prohibition: You shall not put a stumbling block before the blind; and, furthermore, it is prohibited because the field is called by the name of the owner.
רי״ףרש״יתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרוערמב״ןבית הבחירה למאיריר״ןבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) הָנְהוּ מוֹרִיקָאֵי דְּגוֹי1 נָקֵיט בְּשַׁבְּתָא וְיִשְׂרָאֵל בְּחַד בְּשַׁבְּתָא אֲתוֹ לְקַמֵּיהּ דְּרָבָא שְׁרָא לְהוּ.
§ The Gemara relates that there were certain saffron growers who jointly owned a field in an arrangement according to which a gentile took possession of the field and worked in it on Shabbat, and a Jew took possession of it on Sunday. They came before Rava, to find out if they could divide their profits equally, and Rava permitted them to do so.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "דעובד כוכבים".
ר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
הנהו מוריקאי דגוי מלקט ונקיט בשבתא וישראל נקיט בחד בשבתא אתו לקמיה דרבא שרא להו ואותביה רבינא ישראל וגוי שקיבלו שדה בשותפות לא יאמר ישראל לגוי טול חלקך אתה בשבת ואני חלקי בחול ואם התנו מעיקרא על מנת שיום השבת לגוי ויום אחד בשבת לישראל שרי ואם באו לחשבון פי׳ שיאמר אחד לחבירו לקחת אתה בשבת כך וכך כספים ואני לא לקחתי בחול אלא פחות מרוק לי וכן אם אמר הגוי לישראל כעניין הזה אסור ואינו מותר אלא אם התנו מעיקרא מה שיזדמן בשבת הרי הוא לגוי בין רב בין מעט וכן בחול לישראל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך מרקא
מרקאא(ביצה יד.) אי נמי במוריקא. (עבודה זרה כב.) הנהו מוריקאי נרד וכרכום תרגום רשק ומוריקא.
א. [זאפערן.]
מוריקאי – זורעי גנות כרכום.
נקיט בשבתא – לחרוש לזרוע ולקצור.
וישראל וגוי שקיבלו מרחץ או פורני מן הגוי בשכר והתנה ישראל עם הגוי חבירו קודם שקיבלו טול אתה חלקך בשבת ואני בחול, שרי. כי הא דאמרינן הנהו מוריקאי דגוי נקיט בשבתא וישראל בחד בשבתא אתא לקמיה דרבא שרא ליה ואיתיביה רבינא ישראל וגוי שקיבלו שדה בשותפות לא יאמר ישראל לגוי טול אתה בשבת ואני בחול ואם התנה מעיקרא שרי איכסיף רבא לסוף איגלאי מילתא דהתנו מעיקרא הוה.
וכן ישראל וגוי שקיבלו מטבע ביחדא, אם התנה מעיקרא טול אתה חלקך בשבת ואני בחול, שרי, ואם לאו אסור.
א. עי׳ לשון רבינו חננאל שהובא באו״ז למכילתין סי׳ קמב.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מסופר, הנהו מוריקאי [מגדלי כרכום] שהיו שותפים בשדה באופן שהגוי נקיט [היה מחזיק] בשדה ועובד בה בשבתא [בשבת] וישראל בחד בשבתא [באחד בשבת], אתו לקמיה [באו לפני] רבא לשאול האם מותר ליהודי להתחלק בשכר בשווה, שרא להו [התיר להם].
§ The Gemara relates that there were certain saffron growers who jointly owned a field in an arrangement according to which a gentile took possession of the field and worked in it on Shabbat, and a Jew took possession of it on Sunday. They came before Rava, to find out if they could divide their profits equally, and Rava permitted them to do so.
ר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) אֵיתִיבֵיהּ רָבִינָא לְרָבָא איִשְׂרָאֵל וְגוֹי1 שֶׁקִּיבְּלוּ שָׂדֶה בְּשׁוּתָּפוּת לֹא יֹאמַר יִשְׂרָאֵל לְגוֹי2 טוֹל חֶלְקְךָ בַּשַּׁבָּת וַאֲנִי בַּחוֹל וְאִם הִתְנוּ מִתְּחִלָּה מוּתָּר.
Ravina raised an objection to the ruling of Rava from a baraita: In the case of a Jew and a gentile who received tenancy of a field in partnership, with the understanding that they were to work the field and receive part of its produce in exchange, the Jew may not say to the gentile: Take your portion of the profit for your work on Shabbat, and I will take my portion for my work on one of the days of the rest of the week. The reason one may not do so is that it turns out that when the gentile worked on Shabbat, he was laboring partly on behalf of his Jewish partner. But if they initially stipulated when they entered into their partnership that the gentile would receive a share of the profit in exchange for his work on Shabbat, and the Jew would receive a share for the work that he performs during one of the days of the week, it is permitted.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "ועובד כוכבים".
2. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "לעובד כוכבים".
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותר״י מלונילתוספות ר׳ אלחנןאור זרועתוספות רי״ד מהדורה תנינארמב״ןבית הבחירה למאיריריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך פלטר
פלטרא(עבודה זרה נה:) אבל מוליכין עמו פת לפלטר (עבודה זרה כב.) א״ר אין כאן פלטר כסבורין העם לומר פלטר גוי ולא אמר אלא פלטר ישראל (מנחות קג: ובירושלמי בשקלים בפרק כל הרוקין) ולא תאמין בחייך זה הלוקח פת מן הפלטר ואנן אפלטר קא סמכינן הלוקח מן הפלטר עיין בערך דפוס (א״ב פי׳ בלשון יוני מוכר פת נקי של חטים).
א. [פערקויפער.]
שקיבלו – שדה באריסותן מבעה״ב ומשקיבלוה הוטלה על שניהם לעסוק בה ביחד.
לא יאמר ישראל טול אתה חלקך בשבת – לפי שנעשה שלוחו על חצי היום המוטל עליו.
ואם התנו מתחילה – קודם שהוטלה עליו.
מותר – דהא לא קיבל עליה ישראל עבודה דשבת ואין העובד כוכבים שלוחו.
לא יאמר לו ישראל לעובד כוכבים כו׳ – מעשה כך היה בימי רבינו תם שגבה ישראל אחד בחובו תנור אחד מעובד כוכבים והיה לו לאופה המסיק התנור חלקו בתנור והיה לו ליהודי ליטול כך וכך ימים בחלקו ולאופה כמו כן כך וכך ולא התנו מתחלה זה לזה טול אתה חלקך בשבת ואני חלקי בחול והיה ר״י ר״ל דמותר דלא דמי לשדה דהכא דגבי שדה חלק הישראל משביח אף בחול במה שהעובד כוכבים טורח בו בשבת אבל בתנור אינו משביח כלל במה שהעובד כוכבים עושה בו בשבת וזה בחול ואף בלא התנו מתחלה ולא הודה ר״ת לזה ונראה לו דאין לחלק בין תנור לשדה דאע״פ שאינו משביח במלאכה בשבת מ״מ הוי כאילו מעמיד פועל בידים ונראה להר״ר אלחנן דבתנור אפי׳ התנו מתחלה לא יועיל כיון שכל התנור של ישראל הוא וה״ל כמשכיר תנורו בשבת ואומר לעובד כוכבים טול שכר תנורי בשבת כשתסיקנו לי בחול ולא דמי לישראל ועובד כוכבים שלקחו שדה בשותפות שיש לעובד כוכבים חלק בגוף הקרקע וגם ר״י חזר בו והביא ראיה לדברי ר״ת דאין חילוק בין תנור לשדה דהא מרחץ כתנור דמי ובתוספתא דמסכת דמאי [פ״ו] תניא ישראל ועובד כוכבים שלקחו שדה ומרחץ בשותפות לא יאמר לו ישראל לעובד כוכבים כו׳ קצרו של דבר בין כרם בין שדה בין מרחץ או תנור אם לקחו ישראל ועובד כוכבים בשותפות אסור לומר טול אתה חלקך כו׳ אלא אם כן התנו מתחלה קודם שלקחוהו שאין לישראל בשבת שום חלק וגם ר״ת באותו מעשה דתנור צוה לקבל החוב מן העובד כוכבים ולחזור ולהלוות ולהתנות מתחלה מיהו היכא שלקחו הישראל במשכון נראה שא״צ להתנות כלום כיון שהוא ברשות העובד כוכבים ושכר התנור הוא לישראל מרבית שהעובד כוכבים נותן לו ואין הישראל קונה חלק בתנור דדוקא נקט לקחו. העתק מלשון רבינו יהודה.
ישראל וגוי שלקחו שדה בשותפות, וכו׳. כלו׳, באריסות מבעל הבית, ומשקבלוה הוטלה על שניהם לעסוק בה ביחד. לא יאמר ישראל לגוי טול אתה חלקך בשבת. לחרוש ולקצור ולזרוע, ואני אעשה כן למחר, לפי שנעשה [שלוחו] (עד) [על] חצי היום המוטל עליו. ואם התנו מתחלה. קודם שהוטלה עליו, דהיינו קודם שקבלוה. מותר. דהא מעולם לא קבל ישראל עליו עבודה של שבת, ואין הגוי שלוחו בזה כלל.
ישראל וגוי שקיבלו שדה בשותפות – ותימה לי תיקשי מהכא לאבוה [דשמואל] דאמר (סנהדרין דף סג:) אסור לאדם שיעשה שותפות עם הגוי וכו׳,⁠1 ובפ׳ הזרוע והלחיים (חולין דף קלד.) קתני נמי והמשתתף עם הגוי צריך שירשום, ובהא י״ל דאסור ולא קתני כדקאמר בפ״ק דבכורות בריש פירקין (דף ב:) וליטעמיך המשתתף דלא קתני אעפ״י שאינו רשאי הכי נמי דשרי והאמר אבוה דשמואל אסור לאדם שיעשה וכו׳ אלא תנא אעפ״י שאינו רשאי במכירה וה״ה לשותפות, והכא נמי י״ל דלא חש למיתני אעפ״י שאינו רשאי בחולין הואיל ותנא בבכורות אעפ״י שאינו רשאי וקתני בתרי׳ שותפות דקאי עלה כמו אעפ״י שאינו רשאי כדקאמר בבכורות, ומיהו אין טעם זה פשוט. ועוד י״ל דאין לחוש לשנות בכל מקום אעפ״י שאינו רשאי אלא בבכורות שייך טפי למיתנייה משום דקמ״ל דאע״ג דעבד איסורא אפי׳ הכי פטור מן הבכורה ולא קנסינן ליה דומיא דהא דקאמר התם בריש פירקין אבל מוכר דקא מפקע ליה מקדושה אימא ליקנסי׳, ומיהו שם מפ״ר דבקדושת בכורות מיירי כדפרישית התם, ואין לחוש להאריך כאן בזה. ועוד י״ל שיש חילוק בשותפות ובקבלת בהמה ושדה דהתם בריש מס׳ בכורות משמע דמקבל בהמה מן הגוי או נותן לו בקבלה לא שייכא ליה חששא דשמא יתחייב לו שבועה כדמפ״ר התם, מדדייק התם גבי הנותן לו בקבלה דלא קתני אעפ״י שאינו רשאי, וליטעמיך המשתתף לו דלא קתני הכי נמי דשרי ליה והאמר אבוה דשמואל וכו׳, אבל על הנותן לו בקבלה גופיה לא קשיא ליה מידי מאבוה דשמואל, נ״ל2:
לא יאמר ישראל לגוי טול אתה חלקך בשבת ואני חלקי בחול – שאלו את ר׳ על תנור אחד שגבה יהודי חציו או יותר בחובו מגוי אחד והגוי האופה היה לו חלק בשכר התנור ויש ליהודי ליטול כך וכך ימים ולגוי כך וכך, אם יוכל הישראל לומר לגוי טול אתה חלקך בשבת ואני חלקי בחול, היכא דלא התנו מתחילה ויום השבת יהא שלך ואני אקח תחתיו אחד מימי החול. והיה אומר ר׳ שיש למצוא טעם להיתר, דאע״ג דהכא אסר לומר כך גבי ישראל וגוי שקיבלו שדה בשותפות, הני מילי שדה שכל השדה משבחת [מ]⁠המלאכה שעושה הגוי בשבת, ואם לא היה עושה מלאכה בשום פעם לא היה חלק הישראל שוה כל כך, אבל הכא אין חלק הישראל נפחת כלום בחול אפי׳ לא יעשה הגוי מלאכה בשבת ואם יעשה אין חלק הישראל משביח כלל בכך, והלכך שמא יכול לומר לו טול אתה חלקך בשבת וכו׳. ור״ת השיבו שאין חילוק בין תנור לשדה ובכל ענין אסרינן דהוי כאילו מעמיד בידים פועל בשבת ואומר לו עשה מלאכה בשבת, ואמירה לגוי שבות.⁠3
ולי נראה דיש לאסור משום דנמצא שהישראל משכיר תנורו בשבת שאומר לו לגוי עשה בתנורי לעצמך ותטרח היום להיות אופה שלי בימות החול תחת מה שתרויח בשבת במלאכה שאני אומר לך לעשות בו לעצמך, שהרי התנור ברשות הישראל הוא ביום השבת בשותפות כיון שלא התנו מתחילה, ונמצא שמוכר לו מלאכת השבת בתנור שלו לעובדו בימות החול תחתיה, ומודה ר׳. ולפי מה שפירשתי דאסור בתנור מפני שנוטל שכר שבת מתנורו, נ״ל שיש לאסור אפי׳ התנו מתחילה, כיון שאין לגוי חלק בתנור, ולא שייך למימר ביה שהוא קנוי לגוי בשבת ולישראל ביום אחר כנגדו בחול, ולא מישתרי אם לא יקנה לגוי חלק בתנור שיהא לעולם שלו בשבת, ואז מועיל אם התנו מתחילה.⁠4 ורבי׳ יעקב צוה לבעל אותו התנור להחזיר אותו המלוה ולקבל חובו מן הגוי ולחזור ולהלוות לו ולהתנות מתחילה, מ״ר. ושוב מצא ר׳ ראיה לאיסור ואין חילוק בין שדה לדבר שאינו משביח כגון תנור או מרחץ דבהדיא בתוספתא דדמאי (תוספתא דמאי ו׳:ג׳) תניא פ׳ המקבל שדה, גר וגוי שירשו את אביהן וכו׳, וקתני ישראל וגוי שלקחו מרחץ בשותפות לא יאמר ישראל לגוי חלקך שבת וחלקי חול וכו׳, מ״ר:
1. וכה״ק האו״ז סי׳ קמב, והק׳ נמי מרבא אמאי לא מחה בהני מוריקאי וע״ש שכ׳ שאפשר שרבא פליג על אבוה דשמואל וכדמוכח נמי מהאי ברייתא ע״ש. ועי׳ ברא״ה ור״ן (על הרי״ף) סוף פרקין שכ׳ בשם הרמב״ן דהאיסור להשתתף עם עכו״ם אינו אלא ממידת חסידות ע״ש שהוכיח כן ממגילה כח, א, וכ״כ התוס׳ רי״ד יב, א, והובא ג״כ באשכול ה׳ ע״ז סי׳ מו, ודלא כמבואר ברבינו [ורוב הראשונים] דהוא איסור גמור.
2. וכ״כ תוס׳ שם ד״ה ולטעמיך.
3. וכ״כ תוס׳ ד״ה לא והתרומה סי׳ קמז, וכ״ה דעת הרמב״ם בפ״ו מה׳ שבת הי״ז ונפסק כן בטושו״ע או״ח סי׳ רמה ע״ש.
4. וכ״כ תוס׳ והאו״ז סי׳ קמב בשם רבינו, וכ״ה בהגהות אשרי וע״ע בחידושי מהרי״ש.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פיסקא: אף במקום שאמרו כול׳ ואם התנו מתחלה מותר – נראה לי דוקא לקבל שדה בשותפות מותר על ידי שיתנו מעיקרא מפני שמלאכת הימים שוה אבל במשא ומתן אפילו על ידי תנאי אסור מפני שביום אחד מרויח יותר מחדש אחד ונמצא שגוי עושה בשבת שליחותו של ישראל וחולק עמו ואפילו בשדה נמי קשיא לי דאף על גב דליכא למיחש לאיסור שבת מי שרי והאמרינן בפרק ארבע מיתות תניא ושם אלהים אחרים לא תזכירו כול׳ עד ולא יגרום לאחרים שידרו בשמו ויקיימו בשמו מסייע ליה לאבוה דשמואל דאמר אבוה דשמואל אסור לאדם שיעשה שותפות עם הגוי שמא יתחייב לו שבועה ונשבע לו בעבודה זרה והתורה אמרה ולא1 ישמע על פיך (שמות כ״ג:י״ג).
1. כן בכ״י ששון 557, וכן במקורות נוספים. בדפוסים, וכן בפסוק: ״לא״.
(ד-ה) ואם התנו מתחלה מותר ואם באו לבית החשבון אסור. פירש״י ז״ל דמלתא באנפי נפשה היא, וה״ק אם לא אמר [לו] טול אתה חלקך בשבת אלא נטלו סתםא ואח״כ באו לבית החשבוןב אסור, ואע״ג שכבר נטל. ורבותא קמ״ל טפי מרישאג דאע״פ שכבר נטל אם באו לחשבון אסור. והראב״ד ז״ל פי׳ דהתנוד מעיקרא קאי, כלומר אע״פ שהתנו, אם אמרו אח״כ שיבואו לחשבון ותהא חלוקתן בשוהה אסור, סד״א הואיל והתנו מעיקרא כי עבדי בהתירא עבדי והשתא מתנה בעלמא הוא דקא יהבי להדדי, קמ״ל דכיון דבאוו לחשבון אשתכח דתנאי דמעיקרא הערמה בעלמא הוא. מיהו האי פירושא לא מיסתגי לקמןז דדייקינן אימא סיפא ואם באו לחשבון [אסור] הא סתמא שרי, ומאי קושיא, אין, סתמא שרי משום דהתנו מעיקרא היא,⁠ח אלא דאיכא לפרושי הא סתמא בלא חשבון ובלא תנאי שרי, דאי סתמא אסור לשמועינן סתמא וכ״ש באו לחשבון אפילו אחרט שהתנו אסור, ואין זה נכון.⁠י ולדברי רש״י ז״לכ טעמא דמסקנא דמהא ליכא למישמע מינה משום דילמא רישא דוקא דקתני דהתנו מותר, וסיפאל אורחא דמילתא קתני שאם נטלו סתם סומכין על החשבון שבסוף אסור, ודילמא סיפאמ דוקא ורישא אורחא דמילתא דמתני׳. וק״ל לראב״ד ז״לנ הא דאיבעיא לן סתמא מאי, ניפשוט מרישא דקתני לא יאמר לו טול אתה חלקך בשבת טעמא דא״ל הא סתמא שרי. וניחא ליה דילמא איידי דבעי למתני סיפא ואם התנו מתחילה מותר,⁠ס תנא לא יאמר דרבותא קמ״לע אבל ה״הפ דאסור.
הא דתנןצ לא לבית דירה אמרו מפני שמכניס לתוכה ע״ז שנאמר לא תביא תועבה אל ביתך.⁠ק משמע דהכי פירושא אף במקום שאמרו להשכיר כגון סוריאר לא התירו לבית דירה משום לא תביא תועבה אל ביתך, דבא״י אנו מצווין שלא להכניס ע״ז בארצנו וחייבים לעוקרה משםש בכל מקום שהוא ברשותנו וגזרינן סוריאת אטו א״י, ואפילו למ״ד לאוא שמיה כיבוש, אבל אמר בח״ל לא,⁠ב ומיהו הרחקה דרבנןג היא, דקרא בהבאת ישראל עצמו כתיב דאסורה בהנאה, והכי איתא בפרק בתרא דמכות.⁠ד ואצטריכנא להאי פירושא משום דאשכחן בירושלמיה דאמרי הכי, הא במקום שנהגו למכור מוכר הוא לו אפילו לביתו דירה ומשכיר הוא לו אפילו לביתז דירה. ור״ח ז״ל כתבח בפי׳ וחזינא נמי מנהגא דעלמא להשכיר ולא ראיתי מי שמוחה בכך. ולהך פירושא1 ט הא דדייקינן מינהי מכלל דאיכא דוכתא דלא מוגרי, מדקתני אף, דהו״ל למתני אף ובמקום שאמרו.⁠כ אלא שבתוספתאל מצאתי חילוף דתנימ ר׳ יהודהנ אומר אף בא״י משכירין בתים, בסוריא מוכרין בתים ומשכירין שדות, בח״ל מוכרין אלו ואלו, כאן וכאן לא ישכיר ישראל את ביתו לעכו״ם שבידוע שמכניס שם ע״ז, פי׳2 ס מפני שאינו עובדה שם, אבל בבית דירתו שם הוא עובדה ולפיכך הוא אסור. ואפשר3 מפני שאלו לשכירות4 ע הם עומדים ואיכא5 משום6. מ״מ מדקתני כאן וכאן משמע אפילו בח״ל, אא״כ אתה דוחק דארישא קאי, אא״י וסריא.⁠פ ואם אפשרצ בעל נפש צריך לפרוש מלהשכיר אף בח״ל.
ועוד בירושלמי.⁠ק ר׳ סימון היו לו כרמים נטועים בהרר שאל לר׳ יוחנןש א״ל יבורו ואל ישכירם לעכו״ם, שאל לר׳ יהושעת מהו להשכירם לעכו״ם ושרא ליה ר׳ יהושע במקום שאין ישראל מצויים.⁠א
סליק פירקא
א. ועייל העובד כוכבים בשבת וישראל בחול ולא צוהו ישראל (רש״י שם).
ב. לומר כמה ימי שבת נטלת אתה ואני אטול כנגדן ימי החול, אסור, דשכר שבת הוא נוטל דגלי דעתו דעובד כוכבים שלוחו היה (שם).
ג. דקתני ואם התנו מתחלה מותר, משמע הא סתמא אסור. וקשה א״כ למה ליה למיתני סיפא ואם באו לבית החשבון וכו׳, הלא סתמא היה. אלא רבותא קמ״ל בזה, וכמבואר.
ד. א: דאהתנו. ופירוש הראב״ד שרבינו מזכיר שם הוא בעמ׳ 8⁠־47.
ה. ואם הותיר הגוי במכירת השבת ימכור ישראל כנגדו בחול שני ימים, אע״פ שחולקין לימים יש לו חשבון על זה וכו׳ (ראב״ד).
ו. א: שבאו.
ז. באותו עמוד (כב, א): איבעי להו סתמא מאי, ת״ש אם התנה מתחלה מותר, הא סתמא אסור. אימא סיפא אם באו לחשבון אסור, הא סתמא מותר, אלא מהא ליכא למשמע מינה.
ח. א: היה. כלומר היכי דייקינן מינה לקמן הא סתמא שרי, דשאני מתניתא דהתנו ואנו מיבעי לן בסתמא גמורה שלא התנו ולא באו לחשבון כלל (ריטב״א שהביא דעת הראב״ד הנ״ל ומקשה עליו).
ט. א: באחר.
י. וכן כתבו בתוס׳ בפשיטות: ואם באו לחשבון אסור הא סתמא שרי, וא״ת לימא דה״ק אם באו לחשבון אסור אפי׳ התנו מתחילה (זהו כביאור הראב״ד הנ״ל). וי״ל דס״ל דודאי אם התנו מתחילה מותר בכל ענין (וזה כשיטת הרמב״ן).
כ. ברש״י שלנו ליתא.
ל. א: וסופא.
מ. א: סופא.
נ. בחידושי הראב״ד עמ׳ 48, והובא גם בחידושי הר״ן.
ס. דאע״ג דהתנו לא מיחזי שלוחי דישראל הואיל ומעיקרא אתנו (ראב״ד).
ע. דאדרבא איכא למימר דרבותא קמ״ל דאפ״ה אסור דסד״א אפילו אי סתמא אסור כה״ג שרי דהו״ל כהתנו מעיקרא, קמ״ל דאפילו הכי אסור כיון שלאחר שקבלו התנו וכ״ש סתמא (ר״ן).
פ. ה״ה, הוא הדין דסתמא אסור.
צ. כא, א. לשון המשנה: אף במקום שאמרו להשכיר לא לבית דירה אמרו מפני שהוא מכניס וכו׳.
ק. דברים ז, כו: ולא תביא וגו׳.
ר. כגון סוריא, לרבי מאיר. כלומר היה מקום לפרש אף כרבי יוסי דס״ל דבסוריא מוכרין בתים ובא״י משכירין בתים. ואליביה דר״י הוא דאמר התנא: אף במקום שאמרו להשכיר״ היינו בא״י, לא לבית דירה וכו׳. אבל זה אינו (ולהלן מבואר בדברי רבינו הדיוק בלשון המשנה מדוע אין התנא מוסב על דברי רבי יוסי ראה ציון 427). אלא התנא מוסב על דברי ר״מ, שאף ר״מ דמחמיר דבא״י אין משכירין כלל, ובסוריא משכירין רק לאשתמש בהו כבית אוצר אבל לא לבית דירה, אבל בחוצה לארץ אין גוזרין כלל, ועל זה אנו סומכים היום, כמו שמסיק.
ש. א: משום. והנכון כמו בדפוס.
ת. מפני סמיכתה לארץ ישראל.
א. א: לא.
ב. אבל אמר בח״ל לא גזרינן, ומותר להשכיר לבית דירה, וטעמא דמילתא משום דהאי לא תביא תועבה אל ביתך להא מילתא אסמכתא בעלמא היא, דעיקר קרא בישראל המכניס ע״ז בביתו הוא (חידושי הר״ן). וזה כלשון רבינו.
ג. כלומר כל עצמה של סוריא שאין מוכרין בה בתים לר״מ הרחקה דרבנן היא, כמו שמבאר, דלא אסרה תורה אלא בהכנסת ישראל עצמו.
ד. מכות כב, א: ולילקי נמי (המבשל בעצי אשירה) משום ולא תביא תועבה אל ביתיך. הרי דעיקר קרא בישראל המכניס ע״ז לביתו הוא. הילכך בארץ שאנו מצווין לשרש אחר ע״ז אסרו חכמים שלא להשכיר לבית דירה, וכן נמי בסוריא מפני סמיכתה לא״י, אבל בח״ל שאין אנו מצווין לשרש אחריה משכיר אפילו לבית דירה״ (ר״ן).
ה. ירושלמי ע״ז א, י. ועיין בתוס׳ כא, א, ד״ה אף: ורבינו חיים כהן וכו׳.
ו. שם: בית. ועיין בפני משה שם.
ז. שם: בית. ועיין בפני משה שם.
ח. ור״ח ז״ל כתב, לא מצאתי בפירוש הר״ח הנדפס בגמרא, אלא הוא מביא גם כן הירושלמי הנ״ל. ואף הרשב״א (עמ׳ לא) מביא הר״ח הזה, וכן הובא בפירוש רבינו בחיי על התורה דברים ז, כו.
ט. ולהך פירושי, ברשב״א (המעתיק כאן סתמא מלשון רבינו): ונראה לי דמתני׳ הכי דייקא. וזו גם כוונת רבינו.
י. בגמרא (כא, א): אף במקום שאמרו להשכיר, מכלל דאיכא דוכתא ולא מוגרי, וסתמא כרבי מאיר (דאמר בא״י אין משכירין — רש״י) דאי רבי יוסי בכל דוכתא מוגרי.
כ. נ״ל כוונתו: אם כוונת התנא בזה שאמר אף במקום שאמרו להשכיר היה לרבי יוסי דסובר דבכל מקום מוגרי, ומתני׳ למעוטי ח״ל שהתירו אף למכור אתיא, אבל להשכיר לדירה אף בח״ל אסור היה התנא צריך לומר: ״אף במקום שאמרו להשכיר ולמכור״ (להשכיר בתים בא״י ולמכור בתים בסוריא). וזהו כוונת לשון רבינו: ״אף ובמקום״, היינו שני דיוקים, משא״כ לר״מ דאין משכירין כלל בא״י ניחא דאמר רק: ״אף במקום״, ומוכרח שהתנא לר״מ קאי, כדלעיל. עמדתי על זה מלשון הרשב״א (עמ׳ לא): ומכל מקום אכתי הוה מצי למיתני אף במקום שאמר להשכיר ולמכור וכו׳. וע״ע בחידושי הר״ן. והגרא״ז שם חצי סוגריים עגולים על המלה ״אף״, ופירש כבהערה ב, ולע״ד יש לקיים המלה, ולפרש הענין כנ״ל.
ל. תוספתא ע״ז ב, ג.
מ. א: דתניא.
נ. ר׳ יהודה, כן מפורש בכ״י. בתוספתא ורשב״א: ״ר׳ יוסי״, וכן נכון.
ס. פי׳ וכו׳, הא דמשכירין בתים (הגרא״ז) מפני שאינו עובדה שם, אבל לא לבית דירה מפני ששם הוא עובדה. לפי זה אף ר׳ יוסי שמקיל, מודה שלבית דירה אף בח״ל אסור, וכל שכן ר״מ דמחמיר. והנה זה ״חילוף״ ממה שאמר למעלה דבח״ל אף לר״מ שרי לדירה, וכל שכן לרבי יוסי. ועיין בתוס׳ ד״ה אף (כא, ב) בריש העמוד, שמביא גם התוספתא הנ״ל. ומסיק: ״אלמא אף במקום שמותר למכור אסור להשכיר״, וזה כמו שנתבאר לעיל.
ע. עיין הגהות הגרא״ז אותיות ה-ו. והנה תיקן שבמקום ״לשכירות״ צ״ל ״לסחורות״, ובמקום ״ואיכא״ צ״ל ״וליכא״. ולע״ד לפרש נוסח הדפוס (וגם בכ״י כן) כזה: ״ואפשר״ ששכירות אף לבית דירה מותר בשניהן (בא״י וח״ל) ״מפני שאלו לשכירות הן עומדים״ ולא החמירו אלא בבית דירה שרגיל הגוי להביאה שם בקביעות ולעובדה בתמידות, ועכשיו שאין דרכו של גוים לקבוע שם ע״ז בבתי דירות הו״ל לענין דבר זה כאוצרות ופונדקאות, כי שם מותר אע״פ שבידוע שמכניס לתוכן ע״ז וכ״ש בבתיהם של אלו שאינו יודע שיכניס שאין דרכן להכניס אלא כשיש להם חולה נוטה למות (ע״פ תוס׳ ר׳ אלחנן, עמ׳ כב). ״ואיכא משום״ לא תביא, אם ידוע שדרכן של גוים שבמקומות לקבוע ע״ז בבתי דירות, אבל מן הסתם לשכירות הן עומדים ולכן מותר להשכירן לבית דירה.
פ. אבל חוצה לארץ שרי (רשב״א).
צ. הובא ברבינו בחיי עה״ת (דברים ז, כו).
ק. ע״ז א, ט.
ר. שם: בהר המלך.
ש. כן גם בירושלמי. בא: לר״י.
ת. לר׳ יהושע, בן לוי (פני משה).
א. במקום שאין ישראל מצויים, כהדא בסוריא (ירושלמי). כלומר סבר רבי יהושע בן לוי מכיוון שאין ישראל מצויין להשכיר להם דינו כבסוריא שמשכירין להם שדות. והנה הביא רבינו ראיה שבמקום שאין ישראל מצויין מותר להשכיר שדות לנכרי אף בארץ ישראל. ולכן בחוץ לארץ רק בעל נפש יחמיר אבל מדינא אין כאן איסור.
1. הגהת הגרא״ז: כוונתו דכיון דס״ל דבחו״ל מותר. וע״כ דמקום שאמרו להשכיר ולא מקום שאמרו למכור, וא״כ הוי מצי לאוקמי נמי כר׳ יוסי ומקום שאמרו להשכיר היינו א״י לאפוקי סוריא דמוכרין.
2. הגהת הגרא״ז: הא דמשכירין בתים.
3. הגהת הגרא״ז: דבתים שמשכירין.
4. הגהת הגרא״ז: לסחורות. והכונה דמקודם פי׳ הטעם מפני שאינו עובדה שם. ולכן אפי׳ במקום שאפשר שיכניס ע״ז, שהוא יושב שם כמו בחנויות, כיון שאינו עיקר דירתו ואינו מקום שעובדה ואינו ודאי שיכניס מותר כיון שהוא מדרבנן כנ״ל ולהכי קתני שבידוע שמכניס. ועכשיו מפרש דבתים שמשכירין ודאי אינו מכניס שם.
5. הגהת הגרא״ז: וליכא.
6. הגהת הגרא״ז: לא תביא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

(ד-ה) ואם באו לחשבון אסור – פי׳ הראב״ד ז״ל דאהתנו מתחילה קאי דכיון דבאו לחשבון לא התנו אלא להערמה ואינו נכון דאם כן היכי דייקי מינה לקמן הא סתמא שרי דשאני מתני׳ דהתנו ואנן מבעיא לן בסתמא גמורה שלא התנו ולא באו לחשבון כלל לכך הנכון כמו שפרש״י דהכא בשלא התנו מתחילה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איתיביה [הקשה לו] רבינא לרבא ממה ששנינו: ישראל וגוי שקיבלו שדה בשותפות לעבוד בה וליטול מתבואתה, לא יאמר ישראל לגוי: ״טול אתה את חלקך בעבודה בשבת, ואני אטול את חלקי בחול״, שנמצא הגוי עושה גם את חלקו של היהודי בשבת, ואם התנו מתחלה כשנכנסו לשותפות, שזה יטול חלקו בשבת וזה באחד מימי החול — מותר, שאז כל אחד מהם עובד בשלו.
Ravina raised an objection to the ruling of Rava from a baraita: In the case of a Jew and a gentile who received tenancy of a field in partnership, with the understanding that they were to work the field and receive part of its produce in exchange, the Jew may not say to the gentile: Take your portion of the profit for your work on Shabbat, and I will take my portion for my work on one of the days of the rest of the week. The reason one may not do so is that it turns out that when the gentile worked on Shabbat, he was laboring partly on behalf of his Jewish partner. But if they initially stipulated when they entered into their partnership that the gentile would receive a share of the profit in exchange for his work on Shabbat, and the Jew would receive a share for the work that he performs during one of the days of the week, it is permitted.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותר״י מלונילתוספות ר׳ אלחנןאור זרועתוספות רי״ד מהדורה תנינארמב״ןבית הבחירה למאיריריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) וְאִם בָּאוּ לְחֶשְׁבּוֹן אָסוּר אִיכְּסִיף לְסוֹף אִיגַּלַּאי מִלְּתָא דְּהִתְנוּ מֵעִיקָּרָא הֲווֹ.
And if they did not make this stipulation and later came to calculate the number of weekdays for which the Jew should receive the profit, corresponding to the number of Shabbatot that the gentile worked, it is prohibited, as this would mean that when the gentile worked on Shabbat, he was working on behalf of the Jew. Rava was embarrassed that he had ruled incorrectly. Ultimately, the matter was revealed that the saffron growers had stipulated from the outset that this was the arrangement, and therefore even according to the baraita Rava had ruled correctly.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מלונילאור זרוערמב״ןבית הבחירה למאיריריטב״אגליון הש״ס לרע״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
איכסיף רבא לסוף איגלאי מילתא דהתנו מעיקרא הוו ושפיר שרא להו רבא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואם באו לחשבון – לאו אהתנו מתחלה קאי אלא מילתא באנפי נפשה היא כלומר אם קיבלו סתם ועשו סתם ועייל העובד כוכבים בשבת וישראל בחול ולא צווהו ישראל ובאו לחשבון לאחר זמן לומר כמה ימי שבת נטלת אתה ואני אטול כנגדן ימי החול.
אסור – דשכר שבת הוא נוטל דגלי דעתו דעובד כוכבים שלוחו היה.
ואם באו לחשבון. לאו אאם התנו מתחלה קאי, אלא מילתא באנפי נפשה היא, כלו׳, אם (קבלה) [קבלו] סתם, ועשו סתם, שהגוי היה עושה בשבת וישראל ביום ראשון כנגדו, ואם באו לחשבון לאחר זמן, שהיה אומ׳ לו הגוי אני חרשתיו שלשים יום מימי שבתות גופן, ואת לא עשית אלא עשרים יום מימות החול, ותן לי שכרי מאותן עשרה ימים או חרוש לי כנגדן, גלי דעתיה דגוי שלוחו הוה באותן שבתות, אסיר. וקא סבר (ר׳) [רבינא] דהני מורייקי קבלו השדה בסתם הוה, ועשו בסתם, והיו באין לחשבון הדבר פעמים בשנה, והיכי הוה שרי רבא.
איכסיף. נתבייש, שלא חקר האמת כשבא לפניו לשאול, והתיר לו. לסוף איגלי מילתא דהתנו מעיקרא (הנה) [הוה]. זה ששאל ממנו התנה עם הגוי קודם קבלה לעשות כמשפט הזה, ועשה הגוי יותר ממה שעבד וחרש הישראל, והיה מוליכו לדין ליתן לו שכר עמלו של אותן עשרה שבתות שחרש יותר, או שיחרוש גם הוא עשרה ימים בימות החול לבדו, והתיר לו, דהא ליכא איסורא בהא כלל, שהרי לא קבל עבודת שבת עליו מעולם.
ומרחצו לגוי דקא אסרי, דוקא גוי, אבל לכותי מותר, דכותי לא מחלל שבת ויום טוב. וא״ת יעשה מלאכה בחולו של מועד, כלו׳, שיחמם אותו, אנן נמי קא עבדי׳, דהא הנאת הנפש היא, וקרובה היא לאוכל נפש. אבל שכירות שדה לכותי אסור, ואף על גב דלא מחלל שבת ויום טוב, איכא למיגזר שמא יחלל חולו של מועד, שאינו מודה בדברי חכמים שאסרו בו כל מלאכה חוץ מדבר האבד, ואסיר משום ולפני עור לא תתן מכשול.
הדרן עלך לפני אידיהן וכו׳
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 4]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 4]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואם עשו בסתם, הגוי בשבת והיהודי ביום אחר, ולבסוף באו לחשבון כמה עבד היהודי בחול — אסור, משום שהיהודי גילה בכך את דעתו שהגוי היה שלוחו בשבת. איכסיף [התבייש] רבא שנמצא שפסק שלא כדין. לסוף איגלאי מלתא דהתנו מעיקרא הוו [לבסוף התגלה הדבר שמתחילה התנו], וגם לפי הברייתא מותר הדבר.
And if they did not make this stipulation and later came to calculate the number of weekdays for which the Jew should receive the profit, corresponding to the number of Shabbatot that the gentile worked, it is prohibited, as this would mean that when the gentile worked on Shabbat, he was working on behalf of the Jew. Rava was embarrassed that he had ruled incorrectly. Ultimately, the matter was revealed that the saffron growers had stipulated from the outset that this was the arrangement, and therefore even according to the baraita Rava had ruled correctly.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מלונילאור זרוערמב״ןבית הבחירה למאיריריטב״אגליון הש״ס לרע״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) רַב גְּבִיהָה מִבֵּי כְתִיל אָמַר הָנְהוּ שְׁתִילֵי דְּעׇרְלָה הֲוָה גּוֹי1 אָכֵיל שְׁנֵי דְּעׇרְלָה וְיִשְׂרָאֵל שְׁנֵי דְּהֶתֵּירָא אֲתוֹ לְקַמֵּיהּ דְּרָבָא בשְׁרָא לְהוּ.
Rav Geviha from Bei Ketil said that the incident was actually as follows: The Jew and the gentile formed a partnership with regard to those orla saplings, to tend to them and sell them. The gentile would work and profit from them during the orla years, the first three years after the tree is planted when it is prohibited for a Jew to eat its fruit, and the Jew would work and profit from them during the years where the fruit is permitted. They came before Rava, who permitted them to do so.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "עובד כוכבים".
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןתוספות ר׳ אלחנןאור זרועבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
רב גביהה מבי כתיל אמר שתלאי דערלה הוו גוי אכל שני ערלה וישראל אכל שני דהיתירא כו׳.
איבעיא להו אם התנו מעיקרא מותר סתמא מאי ולא איפשיטא ועבדי׳ ביה לחומרא דאיסורא דאורייתא היא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

רב גביהה מבי כתיל אמר – לאו הכי הוה עובדא.
אלא שתילי דערלה הוה – ישראל ועובד כוכבים קיבלו שדה בשותפות ונוטעה ויטלו החצי בין שניהם ונתעסק עובד כוכבים כל צרכו שני ערלה ואכלן וישראל קבל ג׳ שנים אחרות כנגדן ואכלן.
שרא להו – דהיתר גמור הוה דהא אע״ג דקיבלוה יחד לכתחילה ואמר לו ישראל היה אתה עובד בג׳ שנים הללו ואני ג׳ אחריהם אין כאן איסור שליחות דהא ישראל נמי שרי לעובדה ואי משום אכילה שישראל אוכל כנגדן ונמצא נהנה מפירות ערלה שמכרן אין זה נהנה שכן המשפט שנה שזה עובד הוא אוכל.
ואם בלא אמירת ישראל לקח גוי בשבת, שרי לישראל ליקח בחולא, דברייתא דהתנו מעיקרא לאו דוקא, דכל היכא דאיכא תרין לישני, בתרא עיקר, דאמר רב גביהה מבי כתיל הנהו שתלי דערלה הוו דגוי אכל שני ערלה וישראל אכל שני היתרא אתא לקמיה דרבא ושרא ואע״ג דלא התנו מעיקרא. והכי סלקא שמעתא. אבל אם באין לחשבון, שאומר ישראל לגוי חשוב כמה לקחת בשבת ואטול כנגדו בחול, אסור.
א. וכ״ד הרא״ש ורבינו ירוחם דבסתם שרי. ודלא כהרי״ף והרמב״ם שפסקו לאיסור. כמש״כ בטוב״י סי׳ רמה. וכל מהלכו של רבינו בדיבור זה נראה שהוא בעקבות תשובת רב נטרונאי גאון שנדפסה בגנזי קדם ד׳ עמ׳ כח. והוא בנוי על פירוש חדש בסוגיין. עי׳ ב׳דיונים בדברי רבינו׳ שבסוף הספר.
גוי אכל שני ערלה וישראל אכל שני היתירא – דהכא יש להתיר אפי׳ לא התנו מתחילה, שכל אחד אוכל פירות שהוא טורח בהם, ואינו דומה כלום שיהא הישראל נהנה מפירות הערלה שכל שנות הערלה אינו עוסק בה כלל.⁠1 וקשה לי מ״מ כיון שקיבלו שניהם השדה ולא התנו מתחילה הרי גדלו פירות הערלה גם ברשות ישראל ובני שריפה נינהו כדתנ׳ בסוף מס׳ תמורה (דף לג:) דחשיב באילו הן הנשרפין ערלה וכלאי הכרם, ומוכח התם דדווקא שריפה דקאמר התם ההיא משנה ר׳ יהודא היא דאמר אין ביעור חמץ אלא שריפה משום דתני ביה במשנה שריפה,⁠2 וא״כ היאך יכול הישראל להניח לגוי לאוכלן בלאו טעמא דהנאה היה לנו לאסור. וי״ל דהכא בחוצה לארץ הוה, ובחוצה לארץ י״ל שאין צריך לשרוף3 דהא ספיקא מותר4 כדאמר בקידושין בפ״ק (דף לט.) ומאי דקאמר נמי התם אבר ודהוה לא בעי שריפה דלא החמירו בה כל כך. נראה לי הקושיא אינה קשיא דכיון שהישראל לא עסק כלום בתיקון האילנות בשני ערלה אין לו בפירות כלום אלא לגוי5:
1. וכ״ה בפירש״י ד״ה שרא להו ועי׳ בסמוך הע׳ 773.
2. וכ״ה ברמב״ם פי״ט מה׳ פסוהמ״ק ה״י ופט״ז מה׳ מאכ״א ה״כ, ועי׳ רש״י בתמורה שם ד״ה כלאי הכרם דחיובו מה״ת ועיי״ש בתוס׳. ובתוס׳ סוכה לה, א ד״ה לפי, נסתפקו בזה אי חיובו מה״ת או מדרבנן, וע״ש בפנ״י דס״ל דאינו אלא מדרבנן. והנה מד״ר מבואר להדיא דהוי חיוב מה״ת לשרוף ערלה, אמנם יעויין בביהגר״א באהע״ז סי׳ קכד סק״ב ובבית מאיר שם דס״ל דאין חיוב לבערן בשריפה, אלא שאם מבערם צריך בשריפה דוקא, וכ״כ בשו״ת חת״ס או״ח סי׳ קפ ע״ש והשעה״מ ה׳ גירושין פ״ד ה״ב בשם המשאת משה והמנ״ח מ׳ ט וע״ש דכ״כ אף אליבא דר״י לענין חמץ. ועי׳ ריטב״א סוכה לה, א, שכתב דערלה וכלה״כ אין חיוב לשורפן אלא שעומד לכך [וע״ע רמב״ן במלחמות ובר״ן בסוכה שם ובפיה״מ להרמב״ם בסוכה שם], וע״ע במנחת ברוך סי׳ צט שהאריך לבאר דעת הגר״א ודעימיה עי״ש. ועי׳ באביעזרי פ״י ממאכ״א ה״ט דנקט בפשיטות דהוי חיוב מה״ת בשריפה.
3. וכ״כ הכפו״ת סוכה לד, ב והמנ״ח מ׳ רמו וע״ש דהביא מהפנ״י בברכות לו, א, דכ״כ אליבא דמד״א דערלת חו״ל הלכתא מדינה, והמנ״ח נחלק עליו וס״ל דכ״ה אף למ״ד דהלכה למ״מ הוא, וכדמשמע נמי מד״ר דלא חילק בזה. ועי׳ באביעזרי שם דכ׳ דד״ז תליא בפלוגתת השאילתות והבה״ג עם הרמב״ם לפי מש״כ הגר״ח בפ״י מה׳ מאכ״א לבאר דנחלקו אם עיקר איסור ערלת חו״ל הוא מההלכה או דעיקר ההלכה באה לגלויי אקרא שנוהגת אף בחו״ל ע״ש, ולפי הצד השני פשיטא דאף בחו״ל איכא דין שריפה כמו בערלת חו״ל ע״ש. והנה מכ״ז מבואר דערלת חו״ל אסובה״נ אלא דאינה בשריפה, ואמנם יעויין בתוס׳ רי״ד סוכה לה, א דכ׳ דערלת חו״ל מותרת בהנאה ואינה אסורה אלא באכילה וכ״כ בפסקי ריא״ז הו״ד בש״ג ע״ש אכן יעויין בכפו״ת ובשפ״א בסוכה שם שהוכיחו מסוגייתנו דאסור בהנאה.
4. כלומר מדחזי׳ דבחו״ל ודאה אסור וספיקא מותר ובא״י אף ספיקא אסור מוכח דתרי מילי נינהו וחלוקין בדיניהם [ועי׳ בספר חידושי רבינו חיים הלוי פ״י מה׳ מאכ״א הט״ו בתחילת דבריו], והנה יעוין באביעזרי (שם) שהוכיח מהא דיכולין לספוקי אהדדי (שמותר להאכיל לחבירו ערלת חו״ל) כדאיתא בקידושין שם, דע״כ דליכא דין שריפת ערלה, דאל״כ איך שרי להאכיל לחבירו והלא מבטל עשה של שריפה, והק׳ לפי״ז אליבא דהשאילתות והבה״ג שס״ל שההלכה באה לגלות על הפסוק דנוהגת אף בחו״ל ובהכרח שסבירא להו שאיכא בערלת חו״ל מצות שריפה (ראה הע׳ קודמת), איך שרי להאכיל לחבירו ע״ש. ונראה ליישב דעת השאילתות והבה״ג עפ״י מש״כ הב״י בסי׳ רצ״ד (והכס״מ פ״י מהל׳ מאכ״א ה״י) בדעת הרמב״ם והטור דלא הביאו להך הלכתא דשרי לספוקי אהדדי, והיינו דס״ל דהך היתר אינו אלא למד״א דערלה בחו״ל הוא מהלכות מדינה, אבל להלכה דקיי״ל כמד״א כמד״א הללמ״מ אסור לספוקי אהדדי ע״ש ולפי״ז ל״ק מידי על השאילתות והבה״ג ודו״ק.
5. וכ״ה בהתרומה רא״ש ואו״ז והראב״ד בהשגות על הרמב״ם בפ״י מה׳ מאכ״א הי״ד, אמנם הרמב״ם שם ס״ל דדוקא כשהתנו מותר, אבל בלא התנו אסור, ויעויין בר״ן שכ׳ לבאר דבריו דס״ל שכיון שקבלו הישראל והגוי שדה זו בשותפות זכה הישראל בחציין של פירות הללו ע״ש. וע״ע בשו״ע יו״ד סי׳ רצד סי״ג ובפוסקים שם.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הנהו שתילי דערלה הוו כו׳ – פירוש ובכי האי דכ״ע מותר ואם תאמר ומאי שנא והלא אסור להחליף פיחת של ערלה והכא נמי הוי כמחליף פרש״י ז״ל שכן דרך מקבלי קרקע שהעובד אותו יאכל פירותיו ועדין קשה שהרי יש לומר כי כשהניחו ישראל לגוי לעבוד ולאכול שני ערלה הוי כמחליף והנכון בעיני דכיון דפירות ערלה אסורין בהנאה לישראל לא נחית ישראל אדעתייהו כלל ומאי דיהב ליה כנגדם משאר השניה מתנה בעלמא הוא והוי כאותה שאמרו בירושלמי על מתניתין דמכרן וקדש בדמיהן מקודשת לפי שאינן דמיהן מה שאין כן באידך דישראל אדעתא דפירות שבת נחת שילקטם בחול וכי נקיט גוי בשבת או איהו בחד בשבתא הוי כמחליף כנ״ל וקרוב לזה פירוש הר״ם הלוי ז״ל.
בפרש״י בד״ה אע״ג דקבלוה יחד לכתחלה וא״ל כו׳ עכ״ל פי׳ דקבלוה יחד לכתחלה בסתם ואח״כ א״ל כו׳ וק״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

רב גביהה מבי כתיל אמר, לא כך היה מעשה, אלא קיבלו בשותפות הנהו שתילי [אותם שתילים] של ערלה לעבוד בהם ולמוכרם, הוה גוי אכיל שני דערלה [היה הגוי אוכל את השנים של הערלה] וישראל אוכל שני דהתירא [את השנים של ההיתר], אתו לקמיה [באו לפני] רבא, שרא להו [התיר להם].
Rav Geviha from Bei Ketil said that the incident was actually as follows: The Jew and the gentile formed a partnership with regard to those orla saplings, to tend to them and sell them. The gentile would work and profit from them during the orla years, the first three years after the tree is planted when it is prohibited for a Jew to eat its fruit, and the Jew would work and profit from them during the years where the fruit is permitted. They came before Rava, who permitted them to do so.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןתוספות ר׳ אלחנןאור זרועבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) וְהָא אוֹתְבֵיהּ רָבִינָא לְרָבָא לְסַיּוֹעֵי סַיְּיעֵיהּ וְהָא אִכְּסִיף לֹא הָיוּ דְבָרִים מֵעוֹלָם.
The Gemara asks: But didn’t Ravina object to the ruling issued by Rava? The Gemara answers: No, Ravina’s intention was to provide a support for the ruling of Rava. The Gemara asks: But wasn’t Rava embarrassed by Ravina’s statement? The Gemara answers: That never happened.
רי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריגליון הש״ס לרע״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והא אותביה רבינא – וא״כ מאי תיובתא גבי שבת איסור שליחות במלאכה מה שאין כן בערלה.
לסיועי סייעיה – מדקתני התנו לכתחילה מותר אלמא כי ליכא איסור שליחות דמלאכה שרי ואע״ג דמטיא הנאה לישראל וה״ה לערלה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שם לא היו דברים מעולם. עירובין מ ע״א ועיין תוספות יבמות לה ע״ב ד״ה דכ״ע. נדה כד ע״א תוס׳ ד״ה אר״פ. ב״ב קנד ע״ב תד״ה ברם. בכורות ד ע״ב תד״ה אלא:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומקשים: והא אותביה [והרי הקשה לו] רבינא לרבא! ומשיבים: לא להקשות לו בא אלא לסיועי סייעיה [לסייע לו], שאם היתנו שכל אחד יעבור וירויח בשנים מסוימות — מותר. ומקשים: והא אכסיף [והרי התבייש] רבא בדבר! ומשיבים: לא התבייש, כי לא היו דברים מעולם.
The Gemara asks: But didn’t Ravina object to the ruling issued by Rava? The Gemara answers: No, Ravina’s intention was to provide a support for the ruling of Rava. The Gemara asks: But wasn’t Rava embarrassed by Ravina’s statement? The Gemara answers: That never happened.
רי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריגליון הש״ס לרע״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) אִיבַּעְיָא לְהוּ סְתָמָא מַאי ת״שתָּא שְׁמַע אִם הִתְנוּ מִתְּחִילָּה מוּתָּר גהָא סְתָמָא אָסוּר.
A dilemma was raised before the Sages: If the partners did not specify that the gentile would work on Shabbat and the Jew during the week, but they also did not calculate their profits so that they would split the earnings equally, what is the halakha? The Gemara attempts to provide an answer from the baraita: Come and hear: If they initially stipulated that the gentile would receive a share of the profit in exchange for his work on Shabbat, while the Jew would receive a share for the work on one of the other days of the week, it is permitted. This indicates that without specification, it is prohibited.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרועבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

סתמא מאי – שקיבלו סתם ועשו סתם עובד כוכבים בשבת וישראל בחד בשבת ולא אמר ישראל מעולם טול אתה את השבת ואני בחול מהו לחלוק סתם בשוה ולא יזכיר ישראל את השבת.
ת״ש אם התנו מתחלה מותר הא סתמא אסור – וא״ת לידוק מרישא וי״ל דאיכא למימר דה״ה סתמא אלא משום דבעי למיתני סיפא ואם התנו מתחלה מותר אף על פי שהתנה לו כך בפירוש.
ת״ש אם התנו מעיקרא מותר הא סתמא אסור – ותימה אמאי לא מייתי רישא לא יאמר ישראל לגוי וכו׳ הא סתמא שרי. וי״ל דהוה אמינא דתני רישא לא יאמר וכו׳ משום דבעי למיתני ואם התנו מתחילה מותר ואעפ״י שבפירוש אמר לו כך1:
1. וכה״ק ותי׳ תוס׳ ד״ה ת״ש ועי׳ ביאור דבריהם במהרש״א, וכ״כ הרמב״ן והר״ן בשם הראב״ד עי״ש.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תוס׳ בד״ה ת״ש אם התנו כו׳ וא״ת לידוק מרישא וי״ל כו׳ משום דבעי כו׳ עכ״ל ופי׳ דמרישא איכא למידק דסתמא להיתירא דקתני לא יאמר כו׳ הא בסתמא דלא א״ל שרי ואהא תירצו די״ל דמרישא ליכא למידק דסתמא להיתרא משום דאיכא למימר דלא קתני האי לישנא דלא יאמר כו׳ אלא משום סיפא דואם התנו כו׳ שאע״פ שהתנה לו בפי׳ טול שבת נגד חול שרי דאי לא הוה קתני אלא ואם התנו כו׳ בלחוד לא הוה שרינן אלא בשלא התנה לו בפירוש טול שבת נגד חול אלא שא״ל מתחלה טול ימים נגד ימים ומבליע לעובד כוכבים השבת בחלקו וליכא לאקשויי מאי קא דייק אם התנו מותר הא סתמא אסור אימא דקתני אם התנו דאפילו בפירוש שרי די״ל דמ״מ הוה ליה למתני סתמא דשרי ומכ״ש אם התנו אפילו בפירוש וכצ״ל לקמן שכתבו דודאי אם התנו מותר אפילו בבאו לחשבון וסתמא דשרי הוה רבותא טפי מאם התנו בכל ענין וק״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איבעיא להו [נשאלה להם לחכמים]: סתמא מאי [סתם מהו], מה דינו? כשלא התנו מתחילה במפורש שהם מחלקים את הימים, וגם לא באו בחשבון להתחלק ברווחים בשווה, יום כנגד יום? תא שמע [בוא ושמע] ממה ששנינו בברייתא: אם התנו מתחילהמותר, ונדייק מכאן: הא סתמא [הרי בסתם]אסור.
A dilemma was raised before the Sages: If the partners did not specify that the gentile would work on Shabbat and the Jew during the week, but they also did not calculate their profits so that they would split the earnings equally, what is the halakha? The Gemara attempts to provide an answer from the baraita: Come and hear: If they initially stipulated that the gentile would receive a share of the profit in exchange for his work on Shabbat, while the Jew would receive a share for the work on one of the other days of the week, it is permitted. This indicates that without specification, it is prohibited.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרועבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) אֵימָא סֵיפָא אִם בָּאוּ לְחֶשְׁבּוֹן אָסוּר הָא סְתָמָא מוּתָּר אֶלָּא מֵהָא לֵיכָּא לְמִשְׁמַע מִינַּהּ.:
The Gemara rejects this proof: Say the last clause: If they came to calculate their profits, it is prohibited; this indicates that without specification, doing so is permitted. The Gemara concludes: Rather, no inference is to be learned from this baraita, as the inferences contradict each other.
רי״ףרש״יתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אם באו לחשבון – הזכיר לו ישראל של שבת באותה חלוקה וגלי דעתיה דשלוחיה הוא.
הא סתמא – דאף בשעת חלוקה סתם מותר.
ואם באו לחשבון אסור הא סתמא שרי – וא״ת לימא דה״ק אם באו לחשבון אסור אפי׳ התנו מתחלה וי״ל דס״ל דודאי אם התנו מתחילה מותר בכל ענין.
ואם באו לחשבון אסור הא סתמא שרי וכו׳ – וא״ת לימא דהכי קאמר ואם באו לחשבון אפילו התנו מתחילה אסור, וי״ל דהתנו מתחילה ודאי שרי לגמרי1:
2מותרים לבנות בשבת – והשיב ר״ת3 כי נראה בעיניו להתיר, דהא קבלנים גוים הם בפ״ק דשבת (דף יז:) שרו בית הלל ליתן עורות לעבדן וכלים לכובס נכרי עם השמש, ולא תימה דווקא כי האי גוונא דהוי מילי דצינעא ולא מינכר שרי אבל מילתא דבפרהסיא אסיר כמו שתירץ בפירושי4 מועד קטן בסוגיא דקיבולת (דף יב.), דהא ליכא למימר, דהא ברייתא דאין נותנין חיטין לתוך הריחים של מים אלא כדי שיטחנו מבעוד יום מוקי במסקנא בפ״ק דשבת (דף יח.) כב״ש אבל לבית הלל שרי, אע״ג דאיכא פרהסיא טובא והשמעת קול, דמתחילה היה רוצה התלמוד לומר דאסיר לכ״ע מפני שמשמעת את הקול ואפי׳ הכי שרי במסקנא לבית הלל. ועוד מביא ראיה מהך שמעתא דשרי לעיל להשכיר שדהו לגוי משום דאמרי אריסותיה קעביד, והשתא ומה אריסות שחלק הישראל משביח על ידי מלאכת שבת שרינן הואיל ויודעין העולם שהגוי עושה מעצמו ולא על פי ישראל, כל שכן קבלנות שאין מלאכת הישראל משבחת רק שממהר לעשות דאית לן למישרי דאמרינן קבלנותיה קעביד ואינו ברשות הישראל כלל שיש לנו להתיר,⁠5 ואע״ג דר׳ שמעון בן אלעזר פליג הכא ולית ליה טעמא דאריסותיה קעביד, מ״מ הלכה כרשב״ג וכסתם מתני׳ דאסרא להשכיר מרחץ לגוי מפני שנקראת על שמו אבל שדה לגוי שרי כדדייקינן על רשב״ג משום [דאריסותי׳] קעביד.⁠6 ואמרינן נמי גבי ספינה בפ״ק (דשבת דף יט.) פוסק עמו על מנת לשבות ואינו שובת ואליבא דרבי, ואבוה [רשב״ג] דפליג עליה דאינו צריך, משמע דאין (בגוי) [הגוי] מניח לעשות קבלנותו בשביל הישראל. וא״ת והא במו״ק פ׳ מי שהפך (דף יב.) משמע בהדיא דאסור ליתן קבלנות לגוי בתוך התחום דאמר שמואל מקבלי קיבולת בתוך התחום אסור חוץ לתחום מותר, ונראה לר״ת דכולה ההיא שמעתא מיירא באבל דאיירי ביה בכולה סוגיא דלעיל וגם בדין קיבולת דאבל מיירי לעיל ועלה קאי שמואל וקאמר מקבלי קיבולת של אבל (שיקבלוה) [שקיבלוה] קודם האבילות בתוך התחום אסור חוץ לתחום מותר.
ולפי זה אפרש הסוגיא, אמר רב פפא אפילו חוץ לתחום נמי לא אמרו אלא דליכא מתא דמקרבא להתם אבל איכא מתא דמקרבא להתם אסור, שיראו בני אותה העיר את מלאכתו כשיבואו שם ויאמרו שמסר מלאכתו בתחילה באבילותו, אמר רב משרשיא וכי ליכא מתא דמקרבא להתם נמי לא אמרן אלא בשבתות וימים טובים דלא שכיחי אינשי דאזלי מדוכתא לדוכתא, כי מה שהתרנו מקבלי קיבולת חוץ לתחום בימי אבלו כגון קבלנים גוים שקיבלו מלאכתו קודם אבלו ומותרים לעשות בתוך אבלו בשבתות וימים טובים שאין העולם הולכים מעיר לעיר ולא יראו אותם, מ״מ אי הוה מתא דמקרבא להתם היה אסור כגון בתוך תחומם שיכולין ללכת שם בשבת או אפי׳ חוץ לתחום יבואו וידעו שעושה מלאכתו של ישראל בימי אבלו, אבל בחולו של מועד דשכיחי אינשי דאזלי התם מדוכתא לדוכתא אסיר, ולפי׳ זה צריך לפרש דלאו דווקא נקט חולו של מועד דה״ה חול כיון דמשום אבילות הוא דאסרינן, אבל אי הוה מיירי באיסור וקיבולת דמשום שבת ויו״ט וחול המועד אתי שפיר בפשיטות דלא שייך להזכיר חול כלל,⁠7 וי״ל דלרבותא נקט חולו של מועד דאע״ג דבחולו של מועד לא אזלי מדוכתא לדוכתא כל כך כמו בחול שאין עושין כל כך מלאכה בשדות אפי׳ הכי אסור וכל שכן בחול דאזלי אינשי טובא. ולפי פי׳ זה שפירשנו מילתא דשמואל באבל יש להתיר קיבולת ביד גוי בשבתות וימים טובים אפי׳ בתוך התחום, דבאבילות החמירו יותר כדקאמר רב שישא בריה דרב אידי בריש פירקין זאת אומרת דברים המותרים בחולו של מועד אסורין [באבל], ואע״ג דרב אשי פליג עליה התם ואמר לא מיבעיא קאמר לא מיבעיא אבילות דאסיר׳ מלאכה מדרבנן וכו׳, הא תניא כוותי׳ דרב שישא בריה דרב אידי, ועוד אע״ג דרב אשי מיישב המשנה בלשון לא מיבעיא מ״מ יכול הוא להורות דבשבתות התירו קיבולת ביד גוי יותר מאבילות. ומעשה דבתר הכי דמר זוטרא ברי׳ דרב נחמן בנו ליה אפדנא מקבלי קיבולת חוץ לתחום, מיירי בימי אבלו ובנו ליה כענין שהתרנו למעלה בשבתות וימים טובים שאין אדם רואה אותם, וקאמר דלא עייל לגווה, ופריך והאמר שמואל מקבלי קיבולת חוץ לתחום מותר פי׳ בשבתות וימים טובים כדאקימנא ותלמודא ידע דהאי מעשה נמי בכי האי גוונא הוה, ומשני אדם חשוב שאני, איכא דאמרי סיועי סייע בתיבנא בהדייהו, שהיה מספיק להם תבן ולא (רצה) היתה קיבולת גמורה.⁠8 וגם בפי׳ מועד קטן מצא אחר כך רבי׳ יעקב פי׳ אחר9 דמפרש מילתא דשמואל באבל והקשו לאותו פירוש אמאי נקט חולו של מועד, ותירצו דאגב דנקט שבתות וימים טובים נקט נמי חולו של מועד, ולאו דווקא דהוא הדין חול.
והואיל ואתאי לידן אסיק שמעתא דהתם – דת״ר מקבלין קיבולת במועד לעשות אחר המועד ובמועד לא יעשה, כללו של דבר כל שהוא עושה אומר לגוי ועושה כל שאינו עושה אינו אומר לגוי ועושה, ופי׳ (דפי׳) [רש״י] בפירושיו מקבלין קיבולת דבגוי המקבל מיירי. וקשה לר״ת דהוה ליה למימר נותנין קיבולת לגוי או מותר ליתן קיבולת לגוי, ומדקתני מקבלין משמע דבהיתר מקבלין עצמו שהם ישראל מיירי, ואע״ג דסיומא דברייתא מיירי באמירה לגוי, יש לפרש כך מקבלין קיבולת במועד בין ישראל בין גוי לעשות אחר המועד, ובישראל אשמעינן היתר הקבלה ובגוי אשמעינן היתר הנתינה לידו, ובמועד לא יעשה אפי׳ גוי דכל שאינו עושה אינו אומר לגוי ועושה.⁠10
ור״ת ור׳ אומרים מדההיא דעורות לעבדן וכלים לכובס דשרו בית הלל עם השמש (שבת דף יז:) אין ראיה להיתר קיבולת בית של ישראל בשבת יותר מבאבילות, שהרי אפי׳ באבילות שרי התם מלאכתו של אבל ביד אחרים, וטעמא משום שיש חילוק בין דבר תלוש המוליכו המקבל בביתו לבית של ישראל, וכיוצא בו שהוא עושה ברשות בעל הבית עצמו. ועתה אפרש אותה ברייתא דקתני התם (מו״ק דף יא:) גבי אבל, אם היה ספר לרבים והגיעה שעת הרגל ואין שם אומן אלא הוא הרי זה יעשה, האריסין והחכירין והקבלנין הרי אלו יעשו, פי׳ יעשו על ידי אחרים ומשום פסידא דאחריני בעלי השדה שרי, החמרים והגמלים והספנים הרי אלו לא יעשו ואם הי׳ מוחכרין או מושכרין ביד אחרים הרי אילו יעשו, פי׳ על ידי אחר11 ומשום פסידא דאותם אחרים התירו וכדקאמר בסמוך התם על מר בריה דרב אחא ברי׳ דרבא דלא שדר גמליה שהיתה בשותפות עם [מריון] ברי׳ דרבין, וקאמר רב אשי ולאו גברא רבה הוא נהי דאפסידא דידיה לא חייש אפסידא דאחריני מי לא חייש והתניא אם היו מוחכרין הרי אילו יעשו, [והוא סבר] אדם חשוב שאני. ובתר הכי קתני היתה מלאכה אחרת בידו בין קיבולת ובין שאינה קיבולת לא יעשה, היתה מלאכתו ביד אחרים בביתו לא יעשה בבית אחרים יעשה. אלמא שרי בהדיא גבי אבל מלאכתו ביד אחרים בבית אחר, אע״ג דאסר בביתו ואסר לבנות לו אפדנא וכיוצא בו.⁠12 ומירחים של מים נמי אין ראיה לקבלנות של גוי, דהתם המלאכה נעשית ממילא ומותר ליתן הישראל עצמו החיטין מבעוד יום, אבל מה שהוא על ידי גוי בשבת יש לאסור יותר כאילו מצוה לו לגוי לעשות בשבת.⁠13 ומהאי שמעתא נמי דשרינן להשכיר שדהו לגוי משום דאמרינן אריסותיה קעביד, אין להוכיח היתר קבלנות בנין הבית, דגבי שדה רגילין לעשות אריסות וחכירות אבל בנין בית דבר מצוי ורגילות הוא לשכור פועלים שכיר יום, והילכך לא ידעי עלמא דקבלנותא הוא לתלות ולומר קבלנותי׳ קעביד.⁠14
ועוד אומר ר׳ דבירושלמי משמע בהדיא דאסור לבנות בית לישראל בשבת בקיבולת גוי, ומשמע דאיסור קיבולת הוי בין באבל בין בשבת, דקאמר בריש פירקין15 תני אומנין ישראל וגוי שהיו עושין עם הגוי ביום אידו לתוך ביתו אסור לתוך בתיהן מותר ר׳ שמעון בן אלעזר אומר בד״א בקיבולת אבל בשכר אסור, בד״א בתלוש מן הקרקע אבל במחובר לקרקע אסור, בעיר אחרת בין כך ובין כך מותר, (ומיהו) [ומהו] בין כך ובין כך בתלוש בין במחובר לקרקע בין בשכר בין בקיבולת. א״ר אילא לא בין בתלוש בין במחובר ובלבד בקיבולת, ר׳ שמעון בר ביסנא בשם ר׳ אחא בשבת ובאבל (ובע) [ובע״ז]⁠16 הלכה כר׳ שמעון בן אלעזר, והאי לישנא גופי׳ איתא נמי בירושלמי לענין שבת במס׳ שבת בפ״ק17 תני האומנין גוים שהיו עושין בביתו של ישראל לתוך ביתו אסור וכו׳.⁠18 עוד נראה שיש לדחות כדי לקיים פסק ר״ת, דהאי דאסר התם קיבולת במחובר לקרקע בשבת על ידי גוי היינו דווקא לר׳ שמעון בן אלעזר דמיירי התם ור׳ שמעון בן אלעזר לטעמי׳ דלית ליה בשמעתין טעמא דאריסותי׳ קעביד והכי נמי לית ליה קבלנותי׳ קעביד ולכך אוסר בקיבולת במחובר, אבל רבנן דאמרי הכא אריסותי׳ קעביד יכול להיות שכמו כן יתירו בקיבולת מהאי טעמא, ואעפ״י שפוסק הירושלמי כר׳ שמעון בן אלעזר, זה אינו כתלמוד שלנו, דהא רשב״ג וסתם מתני׳ פליגי עליה כדפרישית לעיל. ומיהו אין לסמוך על דיחוי זה אחרי שפוסק שם בהדיא כר׳ שמעון בן אלעזר בקיבולת, וגם יש לחלק בין אריסות לקבלנות של בית כדפרי׳ לעיל, שרגילין לשכור שכיר יום, ומיהו הירושלמי לאו מהאי טעמא אסר דהא מיירי בכל קיבולת של מחובר באותה העיר אפי׳ כגון שדה שרגילין לעשות אריסין וקבלנים יותר משכירי יום.⁠19 ובתוספתא דפ״ק דע״ז20 ראיתי הך ברייתא דירושלמי ובמקום ר׳ שמעון בן אלעזר כתב בה רשב״ג. ולפי זה אין לומר ר׳ שמעון בן אלעזר לטעמי׳ דהא רשב״ג פליג עליה הכא בטעמא דאריסותא לית ליה, נראה לי. ואו״ר דיש להחמיר מכל הטעמים שפירשתי לאיסור, וגם כשבנה ר״ת את ביתו לא רצה להניח על פסק שלו והחמיר לעצמו,⁠21 מ״ר. אבל אותן יריעות שנותנין לאורג לפני השבת ואורג בשבת בביתו מותר כמו כלים לכובס ועורות לעבדן דשרו בית הלל עם השמש:
פרק שני
1. וכה״ק ותי׳ תוס׳ ד״ה ואם, ואמנם הראב״ד הו״ד ברמב״ן ור״ן ס״ל דקאי על הרישא דאף אם התנו אם באו לחשבון אסור.
2. נדצ״ל שאלו את ר״ת אם מותרים לבנות בשבת בקבלנות.
3. ספר הישר שו״ת סי׳ ו והובא ג״כ בתוס׳ ד״ה אריסא ובהתרומה הל׳ ע״ז סי׳ קמה – קמח ובהל׳ שבת סי׳ רכא ובאו״ז סי׳ קלט ובשא״ר.
4. רש״י ד״ה מקבלי.
5. עי׳ רש״ש.
6. עי׳ מהרש״א שכ׳ שא״א לומר דמתני׳ קאי כרשב״א ושדה דמותר משום דציית כמבואר בגמ׳, דא״כ מרחץ נמי לישרי מהאי טעמא דגוי ציית ע״ש, ודבריו צ״ע דלהדיא כ׳ לעיל (על תוד״ה אבל) בדעת רבינו (שהובא בתוס׳ שם) דס״ל דלרשב״א ל״ש ציית אלא בשדה, משא״כ במרחץ לא שייך לומר דציית ע״ש (ראה לעיל הע׳ 752) וצ״ע.
7. עי׳ בתוס׳ במו״ק שם ד״ה ושמואל דנשארו בצ״ע על ר״ת. ודעת רש״י שם והרמב״ן בתוה״א דשמואל קאי לענין שבת וכ״ה ברמב״ם פ״ו מהל׳ שבת הי״ב.
8. וכ״כ בספר הישר שם, והאו״ז והתרומה ורבינו ירוחם בחי״ב בשם הראב״ד דמשום דלא הוי קיבולות גמורה הוא.
9. עי׳ ברא״ש במו״ק סי׳ ז דכ״כ בשם רש״י בלשון אחר.
10. וכ״ה בספר הישר שם ובאו״ז שם.
11. עי׳ רש״י במו״ק שם ד״ה ואם היו, דפי׳ דהם עצמם מותרים וע״ש היטב בתוס׳ ד״ה רשב״ג מש״כ לבאר בזה.
12. והיינו דמוכח מהכא דבצנעא מותר באבל וא״כ ה״ה לענין שבת מותר בצנעא ובפרהסיא אסור וליכא ראיה מכלים לכובס ועי׳ באו״ז שם.
13. וכ״ה בתוס׳ ושא״ר, ועי׳ עוד בהתרומה שכ׳: ועוד דהלכה כרבה דאוקי ברייתא דרחים כב״ה וכן פסק ר״ח, ועי׳ בתוס׳ שבת שם ד״ה והשתא וברא״ש שם סי׳ לג שכ׳ בשם ר״ת דהלכתא כרב יוסף דאוקי ברייתא כב״ש משום דרב אושעיא קאי כוותיה, וע״ש מש״כ לדחות דברי ר״ת.
14. לכאו׳ כוונת רבינו הוא דלגבי בית רגילים לשכור פועלים יותר מאשר לעשות בקבלנות ולכן יבואו לתלות שהוא מן הרוב דהיינו שכיר יום, אבל לגבי שדה דהמנהג שוה לשכור פועלים כמו אריסות, לא חיישי׳ שיבואו לתלות שהוא שכיר יום, ודו״ק היטב בלשונו, [ואמנם י״ל דכוונתו דגם בשדה רגילים באריסות יותר מבשכירי יום, והיכא דהמנהג שוה באמת אסור], ועי׳ בביאוה״ל סי׳ רמ״ג ד״ה שכן, שהסתפק בזה, וע״ש שהוכיח מלשון הרמב״ם והרא״ש דבעי׳ רובא לאריסות. [והנה בעיקר דברי הרא״ש צ״ע דז״ל ומהך דשמעתין אין ראיה לקבלנות בתים, לפי שאין בשדה אלא אריסות וחכירות אבל רוב בנין בתים ע״י שכירי יום, הלכך הרואה אומר שכירי יום נינהו עכ״ל. והנה מסו״ד מבואר להדיא דהכל תלוי ברוב וכפי שדייק הביאוה״ל סי׳ רמד ד״ה או, וצ״ב לפי״ז לשונו בריש דבריו לגבי שדה שכתב שאין בשדה אלא אריסות וחכירות, דמשמע מזה שרוב לא סגי להתיר, וצ״ע].
15. הלכה א.
16. וכ״ה בתוס׳ ועי׳ במהרש״א שהעיר שברא״ש בסוגיין ליתא לע״ז, ואמנם במצפה שמואל על התוספתא ע״ז פ״א ה״א כ׳ דהמהרש״א לא ראה אלא דברי הירושלמי דשבת ולא ראה לירושלמי דע״ז, וע״ע בציון ירושלמי על הירושלמי דע״ז שם, וכלשון רבינו ותוס׳ איתא גם בתרומה ובאו״ז.
17. פ״א ה״ח.
18. מדברי הירושלמי מבואר דאין היתר לקבלנות בשדה ואעפ״י שהרגילות לעשות באריסות, וכ״כ הפוסקים להלכה, והדברים צ״ב אמאי יבואו לתלות שהוא שכיר יום ולא יאמרו שהוא אריס, ויעויין במ״מ פ״ו מה׳ שבת הט״ו דכ׳ לבאר דאין לתלות באריסות אלא א״כ לבסוף הוא נוטל חלק מהפירות אבל אם רואים שלבסוף הוא נוטל מעות יתלו שהוא שכיר יום דהרי באריסות ל״ש לתלות ע״ש. אכן כ״ז ניחא רק אם מנהג רוב אנשי העיר שלא לעשות בקבלנות דבהא יאמרו שהוא מהרוב דהיינו שכיר יום, אבל אם מנהג רוב אנשי העיר לעשות בקבלנות שוב צ״ע אמאי יתלו שהוא שכיר יום ולא קבלן, והביאור בזה צ״ל לפי מש״כ הר״ן בטעמא דאיסור קבלנות דהיינו משום דמיחזי לאינשי כשכיר יום ויבואו להתיר אף שכירי יום ממש ולא יחלקו בין קבלן לשכיר יום. ויעוין בזה בפמ״ג סי׳ רמד במשבצ״ז ס״ק ב ובביאוה״ל סי׳ רמד ד״ה או.
19. מד״ר מבואר אליבא דהירושלמי דאוסר באריסות שדה היינו דוקא אם הרוב נוהגים באריסות, אבל אם מנהג כל אנשי העיר באריסות מותר לכתחילה, ול״ד לבנין בית דאסור אף במקום שכולם נוהגים בקבלנות וכנתבאר לעיל, ודו״ק בזה.
20. פ״א ה״א, ולפנינו רשב״א.
21. עי׳ ב״י סי׳ רמד שכ׳ לדייק מהטור דר״ת חזר בו לגמרי, אולם הב״ח שם כ׳ דר״ת לא החמיר אלא ע״ע ע״ש, וכן נראה מלשון רבינו, אמנם המאמר מרדכי הביא מרבינו ירוחם ריש חי״ב שר״ת חזר בו לגמרי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ודוחים, אימא סיפא [אמור את הסוף]: אם באו לחשבוןאסור, ונדייק מכאן: הא סתמא [הרי סתם]מותר! אלא מכיון שהדיוקים סותרים זה את זה, מהא ליכא למשמע מינה [מזו אי אפשר לשמוע ללמוד ממנה].
The Gemara rejects this proof: Say the last clause: If they came to calculate their profits, it is prohibited; this indicates that without specification, doing so is permitted. The Gemara concludes: Rather, no inference is to be learned from this baraita, as the inferences contradict each other.
רי״ףרש״יתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10)

הדרן עלך לפני אידיהן
פרק ב – אין מעמידין

Chapter 2

רי״ףאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פרק ב

Chapter 2

רי״ףאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) מתני׳מַתְנִיתִין: אֵין דמַעֲמִידִין בְּהֵמָה בְּפוּנְדְּקָאוֹת שֶׁל גּוֹיִם1 מִפְּנֵי שֶׁחֲשׁוּדִין עַל הָרְבִיעָה הוְלֹא תִּתְיַיחֵד אִשָּׁה עִמָּהֶן מִפְּנֵי שֶׁחֲשׁוּדִין עַל הָעֲרָיוֹת ווְלֹא יִתְיַיחֵד אָדָם עִמָּהֶן מִפְּנֵי שֶׁחֲשׁוּדִין עַל שְׁפִיכוּת דָּמִים.:
MISHNA: One may not keep an animal in the inns [befundekaot] of gentiles because they are suspected of bestiality. Since even gentiles are prohibited from engaging in bestiality, a Jew who places his animal there is guilty of violating the prohibition: “You shall not put a stumbling block before the blind” (Leviticus 19:14). And a woman may not seclude herself with gentiles because they are suspected of engaging in forbidden sexual relations. And any person may not seclude himself with gentiles because they are suspected of bloodshed.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותר״י מלונילתוספות ר׳ אלחנןאור זרוערא״הבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ירושל׳ הא במקום שנהגו למכור מוכרין להן אפילו בית דירה ומשכירין להן אפילו בית דירה ר׳ בון בשם רבנן דתמן זאת אומרת שדה הנתונה על אם הדרך אסור להשכירה לגוי מפני שנקראת על שמו וגוי עושה בה מלאכה בשבתות וימים טובים.
בתוספתא שאלו לר׳ יהושע מהו שילמד אדם את בנו חכמת יוונית אמר להן צאו וראו איזו שעה אינה לא מן היום ולא מן הלילה שהיום והלילה חייב בהגיון תורה שנאמר והגית בו יומם ולילה. תוספתא לא יטייל ישראל עם שיירא בתרפות אפילו לצאת אפילו מקדים ואפילו מחשיך ואפילו מתיירא מפני ליסטים מפני רוח רעה חיה רעה שנאמר לא תלכו אחרי אלהים אחרים ר׳ אלעזר (בר) [בנו ש״ר] יוסי הגלילי אומר אם ראית רשע יוצא לדרך התרחק ממנו ג׳ ימים כי מלאכי חבלה יוצאין עמו שנאמר הפקד עליו רשע ושטן יעמד על ימינו וכן אם ראית צדיק יוצא לדרך צא עמו כי מלאכי שלום עמו שנאמר כי מלאכיו יצוה לך לשמרך בכל דרכיך.
הדרן עלך לפני אידיהן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתני׳ אין מעמידין בהמה בפונדקאות – שעושין להתאכסן עוברי דרכים שם ומעלים שכר לבעלים.
שחשודין על הרביעה – ובני נח נאסרו בה דכתיב (בראשית ב) והיו לבשר אחד יצאו בהמה חיה ועוף ויש כאן לפני עור לא תתן מכשול.
אין מעמידין בהמה בפונדקאות של עובדי כוכבים – ותניא בגמ׳ אין מוסרין בהמה לרועה שלהם ויש ליתן טעם על מה אנו סומכין לייחד בהמותינו עמהם ואף אנו מוסרין בהמותינו לרועה שלהם ואין לומר כדאמר רב לעיל בפ״ק (עבודה זרה יד:) מקום שהתירו למכור התירו ליחד דהא לא קם האי מילתא דאף רב הדר ביה אלא אומר ר״ת דסמכינן אהא דמשני ר׳ פדת בגמ׳ (דף כג.) דמוקי מתני׳ כר״א דחייש לרביעה וברייתא דלוקחין מהן בהמה לקרבן דלא חיישי לרביעה כרבנן ואנן קיימין כרבנן ואע״ג דרבינא שהיה סוף הוראה פליג עליה ושני שנויא אחרינא מ״מ נראין דברי ר׳ פדת עיקר חדא מדהקדים דברי רבינא לדבריו דהא רבי פדת קודם לרבינא ימים רבים שהיה בנו של ר״א כדאמרינן בפ״ק דברכות (דף יא:) וכן אורי לי׳ ר״א לר׳ פדת בריה וגם היה חברו של ר׳ זירא כדאמר בפ״ק דנדה (דף ח.) א״ר זירא לר׳ פדת חזי דמינך ומאבוך קשריתו קטפא לעלמא ואותו ר״א אביו הי׳ תלמידו של ר׳ יוחנן ועוד דבשל סופרים קי״ל דהלך אחר המיקל ואע״ג דסתם מתני׳ דאין מעמידין מתוקמא כר״א מ״מ לית הלכתא כוותיה כיון שיש מחלוקת במסכת פרה (משנה פרה ב׳:א׳) ובתרי מסכתי לכ״ע אין סדר.
אין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים. פונדקאות, פלטרין למתארח שם עוברי דרכים ומעלין שכר לבעלים. ואסיר משום דחשידי ארביעה, ובני נח נאסרו בה, דכתיב והיו לבשר אחד, יצאו בהמה וחיה שאינן נעשין לבשר אחד, שאין מתעברין זה מזה. ויש כאן מכשול לפני עור. וכיון שאין הבהמה שלהן אינן חוששין להפסד משום שמא תיעקר או תיכחש.
וכן לא תתיחד אשה עמהם. דחשידי על העריות ותבעל למי שאסור לה.
וכן לא יתיחד אפי׳ ישראל זכר עמהם, לפי שהן חשודין אשפיכות דמים.
אין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים – ויש תימה היאך אנו מעמידין בהמה בבתיהם דבשלמא להאי דאמר רב לעיל1 מקום שהתירו למכור התירו לייחד הוה אתי שפיר שאנו יכולים להיות במקום שהתירו למכור, מיהו רב הדר ביה כדאי׳ לעיל.⁠2 ואי הוה מוקמי׳ רבינא ור׳ אחא3 דבגמרא דסברי כשינויא דרב לעיל, כמו שאפרש בגמ׳ על מילתא דרבינא4 דהוה מסתבר לאוקמינהו כוותיה, לפי זה הוה מצי׳ למימר דסברינן כוותייהו, אבל5 נראה לומר כן דמשמע שאותו תירוץ דרב אפי׳ במקום שנהגו למכור כמו אין מעמידין. ואו״ר בשם רבי יעקב דאנן סבירא לן כרבנן דלא חיישינן לרביעה והוו שרו נמי להעמיד ולמסור לרועה, ואע״ג דרבינא בתרא הוא דמשני הא לכתחילה והא בדיעבד, מסתבר שאין התלמוד חושב דבריו עיקר כל כך שדוחה ראיה שלו מהאשה שנחשבה וקאמר תדע דקתני סיפא וכו׳, ואם6 קבע דברי ר׳ פדת לבסוף, ואע״ג דרבינא הוה בתראה והיה ראוי לקבוע דבריו לבסוף, משום דדברי ר׳ פדת הם עיקר יותר,⁠7 מ״ר. ותימה לי מ״מ הרי יש סתם משנה כר׳ אליעזר ומניין לנו לחלוק עליו, וי״ל דסתם ואח״כ מחלוקת הוא,⁠8 דמחלוקת במס׳ נדה,⁠9 ועוד הא סתם לן כרבנן דמשנה דלעיל (דף יד:) דמקום שנהגו למכור מוכרין כר׳ אליעזר10 אתיא לר׳ פדת,⁠11 נראה לי:
1. יד, ב.
2. טו, א.
3. צ״ל ר׳ פדת.
4. לקמן כג, א ד״ה רבינא.
5. צ״ל אין (מ״ק). ודלא כהר״ש משאנץ לעיל יד, ב שהעמיד דברי רבינא כרב ע״ש.
6. צ״ל וגם (מ״ק).
7. וכ״כ תוס׳ והאשכול סי׳ מה והר״ש משאנץ (שם) והתרומה סי׳ קמט והאו״ז בשם ר״ת ותוס׳ רא״ש, ועיי״ש דכ׳ עוד טעם משום דבשל סופרים קיי״ל דהלך אחר המיקל, ובדעת רבינו והאשכול והתרומה והאו״ז דלא כ״כ היה נראה לומר דהיינו טעמא משום דס״ל דהכא הוי בשל תורה – בלאו דלפנ״ע, ואמנם תוס׳ שכתבו דהכא אינו אלא איסור דלפנ״ע מדרבנן י״ל דס״ל כהריטב״א לעיל טו, ב ד״ה מי דמי, דמדאורייתא ליכא לאו דלפ״ע אלא כשנותנו למי שיעשה בו עבירה ודאי, ורבנן אסרו אפי׳ סתמו היכא שיש רגלים לדבר לחוש שיעבור בו זה עבירה עיי״ש, ולפי״ז הכא דאינו ודאי שיעשה בה עבירה אינו אסור אלא מדרבנן, אכן לקמן הע׳ 30 הוכחנו בדעת רבינו דס״ל דהכא לא הוי כ״א איסור לפנ״ע מדרבנן, וע״כ לא יתכן לומר מש״כ לעיל.
8. ותוס׳, ותוס׳ רא״ש הוסיפו דבתרי מסכתא לכו״ע אין סדר למשנה, וכבר תמה ע״ז המהרש״א עיי״ש, ועי׳ במראה פנים על הירושלמי פ״ב ה״א משכ״ב. ועי׳ באשכול (שם) שכתב דליכא למידק דהוי סתם ואח״כ מחלוקת, דבתרי מסכתא וכש״כ בתרי סדרא אין סדר, וע״ש בנחל אשכול אות ה׳ משכ״ב, וע״ע במחציה״ש.
9. צ״ל מסכת פרה פ״ב מ״א (מ״ק).
10. צ״ל כרבנן.
11. וכ״כ התרומה סי׳ קמ״ט והמרדכי ר״פ, והתוס׳ שלא תי׳ כן, י״ל דאזלי לשיטתם לקמן כג, א ד״ה רבינא, דמבואר בדבריהם דאין להעמיד מתני׳ דפ״ק כרבנן (ובביאור הדברים יעוי״ש במהר״ם ובמהרש״א כב, ב על תוד״ה ורמינהו, וראה בזה להלן בציון 21), ואמנם צ״ע על הר״ש משאנץ אמאי לא תי׳ כן והלא הוא ס״ל בזה כרבינו דמתני׳ דפ״ק אתי כרבנן. והנה הרמב״ם בפכ״ב מאס״ב ה״ה כ׳ אסור להעמיד בהמה אצל נכרים מפני שכולם חשודים על רביעת בהמה ועי׳ במ״מ שכ׳ בשם הרשב״א דהא דנהגו לייחד בהמה עם נכרי בזמה״ז היינו משום שאין הגוים במקומותינו חשודין ברביעה, וכ״כ האשכול והריטב״א לעיל יד, ב והר״ן ומאירי, ומדבריהם מבואר דלא קיי״ל כר״פ שאליבא דרבנן לא חיישי׳ לרביעה, אלא דבאמת לכו״ע הם חשודים ברביעה ולהכי הוצרכו לומר שבזמנינו לא הוו חשודים בזה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים מפני שחשודים על הרביעה – פירוש פונדקאות שעושין להתאכסן שם עוברי דרכים ומעלין שכר לבעלים. לפי שחשודים על הרביעה. ובני נח נאסרו בה, כדאיתא בסנהדריןא מדכתיב והיו לבשר אחד, מי שנעשין לבשר אחד, יצא בהמה וחיהב שאין נעשין בשר אחד עם אדם, שאין [זה מזה] מולידין ויש כאן מכשול לפניהם. לא תתיחד אשה עמהן מפני שחשודין על העריות, לא יתיחד אדם עמהן מפני שחשודין על שפיכת דמים. בת ישראל לא תילד את הנכרית מפני שמילד בן לע״ז אבל הגויה מילדת בת ישראל. מפרשינן לה לקמןג בת ישראל לא תניק בנה של נכרית מפני שמגדלת בן לע״ז אבל נכרית (מילדת בת) מניקה בנה של ישראל ברשותה, כלומר בביתה ........
השתא דנכרית
ב. בפרש״י ד״ה שחשודה גריס: יצאו בהמה חיה ועוף.
ג. לקמן כו ע״א.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]


תוס׳
בד״ה אין מעמידין כו׳ דהא לא קם האי כו׳ ובתרי מסכתי לכ״ע אין סדר עכ״ל ק״ק לל״ל דכ״ע אין סדר א״נ דיש סדר הא הוי סתם ואח״כ מחלוקת סתמא הכא בסדר נזיקין במסכת ע״ז ומחלוקת אח״כ בסדר טהרות במסכת פרה ודו״ק:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א משנה אין מעמידין בהמה בפונדקאות של גוים, מפני שחשודין על הרביעה, שמא הנמצאים בפונדק ירבעו את הבהמה, והדבר אסור להם, ונמצא שבהעמדת הבהמה שם הריהו נותן מכשול בפני עיוור. ולא תתייחד אשה עמהן, מפני שחשודין על העריות. ולא יתייחד אדם מישראל עמהן, מפני שחשודין על שפיכות דמים.
MISHNA: One may not keep an animal in the inns [befundekaot] of gentiles because they are suspected of bestiality. Since even gentiles are prohibited from engaging in bestiality, a Jew who places his animal there is guilty of violating the prohibition: “You shall not put a stumbling block before the blind” (Leviticus 19:14). And a woman may not seclude herself with gentiles because they are suspected of engaging in forbidden sexual relations. And any person may not seclude himself with gentiles because they are suspected of bloodshed.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותר״י מלונילתוספות ר׳ אלחנןאור זרוערא״הבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) גמ׳גְּמָרָא:
רי״ףאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

רי״ףאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144